Arbeidsrisico's in jouw bedrijf: zo ga je ermee om
woensdag 18 juni 2025, 09:12 uurZorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving: dit is één van jouw verplichtingen als werkgever. Een goede aanpak begint met het in kaart brengen en vastleggen van de risico’s voor jouw medewerkers op de werkvloer.
Dat doe je in de verplichte Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Deze geeft inzicht in welke medewerkers kans lopen op bijvoorbeeld ongevallen of problemen met de gezondheid. En let op: arbeidsrisico’s gaan niet alleen over risico’s voor het lichaam van een medewerker. Ook psychische risico’s zijn belangrijk. Dit noemen we psychosociale arbeidsbelasting (PSA). PSA is één van de grootste arbeidsrisico’s, wat kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Met een collectieve inkomensverzekering kun je jezelf en je medewerkers beschermen tegen de financiële risico’s van verzuim.
Wat zijn lichamelijke arbeidsrisico’s?
Lichamelijke (fysieke) risico’s komen veel voor in beroepen met zwaar lichamelijk werk. Bijvoorbeeld in de groensector of industrie. Maar ook op kantoor, waar veel mensen vaak (langdurig) zitten, kunnen problemen met de gezondheid ontstaan. Een paar voorbeelden van lichamelijke risico’s:
- Risico’s bij het werken met gevaarlijke machines;
- Werken met schadelijke stoffen, zoals chemicaliën;
- Lawaai van machines of gereedschap;
- Fysieke overbelasting, bijvoorbeeld door zwaar tillen, verkeerde werkhouding of langdurig stilzitten.
Aan de slag met de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
De beste manier om arbeidsrisico’s binnen je organisatie in kaart te brengen is via een RI&E. Daarmee kun je verzuim helpen voorkomen. Elke werkgever met medewerkers is verplicht om een actuele RI&E te hebben. Je mag deze zelf uitvoeren. De preventiemedewerker in jouw bedrijf is hiervoor verantwoordelijk. Het is verstandig om ook andere medewerkers te betrekken bij het opstellen van de RI&E. Zij weten vaak precies welke risico’s er zijn, omdat ze dagelijks er dagelijks mee te maken hebben. Zo krijg je niet alleen een compleet beeld, maar ook meer draagvlak voor eventuele maatregelen. Een RI&E bestaat uit:
- Een overzicht van risico’s op de werkvloer, zoals lichamelijke risico’s en PSA;
- Een inschatting van de risico’s en een volgorde van grote naar kleine risico’s;
- Een lijst van maatregelen die al zijn genomen om de risico’s te voorkomen en verminderen;
- Informatie over risico’s voor speciale groepen medewerkers, zoals zwangeren, jongeren, ouderen of mensen met een beperking;
- Een plan van aanpak waarin je uitlegt welke stappen je gaat nemen en wanneer;
- Informatie over hoe je medewerkers contact kunnen opnemen met je preventiemedewerker of een arbodeskundige.
Meer nieuws uit Woerden
