menu
zoek

Nieuws Utrecht

Driehoek besluit tot ontruiming universiteitsgebouw

donderdag 9 mei 2024, 00:03 uur

Een groep activisten is begin van de woensdagavond 8 mei een universiteitsgebouw aan de Drift binnengedrongen. De driehoek van Utrecht heeft de mogelijkheden overwogen en uiteindelijk besloten om het pand te ontruimen vanwege lokaalvredebreuk.

Waar: Drift in Utrecht

Update: De politie heeft de bezetting van het universiteitsgebouw beëindigd. Ongeveer 40 actievoerders zijn naar elders vervoerd.   De universiteit heeft de aanwezige personen eerder op de avond de tijd gegeven om te vertrekken, maar daar is geen gehoor aan gegeven. De politie is aanwezig om de actievoerders te begeleiden. In eerste instantie wordt opgeroepen het pand vrijwillig te verlaten. Als dit niet gebeurt, kan de politie overgaan tot aanhouden. De groep betogers die buiten staan, zijn verwezen naar een andere plek om verder te kunnen demonstreren. 


» Politie.nl

Kaart nieuws Utrecht. Locatie nieuws: 52.04138 / 5.33971 Drift
Drift in Utrecht


dinsdag 7 mei 2024, 22:26 uur
Update: bezetting terrein van Universiteit Utrecht beëindigd
Politie.nlEen grote groep activisten bezet sinds dinsdagmiddag het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht. Het bestuur van de universiteit Utrecht heeft de actievoerders gevorderd het terrein te verlaten. De politie begeleidt hen daar bij.
Sinds ongeveer 16u45 verzamelden zich vele demonstranten op het terrein aan de Drift. Er zijn spandoeken opgehangen en er worden barricades opgeworpen. De universiteit heeft de demonstranten gevorderd het terrein dinsdagavond nog te verlaten. Als de activisten daar geen gehoor aan geven, kan de politie mogelijk overgaan tot aanhouden. De ME is inmiddels aanwezig en kan bij het aanhouden ondersteunen als dat nodig is. Update 8 mei 10:00 De mensen op het terrrein werden gisteravond gevorderd de locatie te verlaten. De personen die daar geen gehoor aan gaven, zijn aangehouden en kort na de aanhouding in vrijheid gesteld. De aanhoudingen waren gericht op het herstellen van de openbare orde op het terrein.

» Politie.nl
donderdag 9 mei 2024, 10:42 uur
Premier Rutte reageert afwijzend op geweld bij acties op UvA
NOSDemissionair minister-president Rutte heeft op X voor het eerst gereageerd op de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam. "De gebeurtenissen op en rond de UvA in de laatste dagen gaan duidelijk over grenzen heen. Demonstreren mag. Altijd. Maar geweld gebruiken tegen de politie en vernielingen aanrichten mag nooit. Stop daarmee!"
» NOS
donderdag 9 mei 2024, 10:40 uur
Geen demonstranten gearresteerd bij beëindigen bezetting universiteitsgebouw Utrecht
RTV UtrechtBij het beëindigen van de bezetting van een gebouw van de universiteit in de Utrechtse binnenstad is vannacht niemand gearresteerd. Zo'n 40 actievoerders, die onder andere willen dat de universiteit de banden met Israël verbreekt, weigerden het pand te verlaten en zijn uiteindelijk door de politie 'naar elders verplaatst'.
» RTV Utrecht
woensdag 8 mei 2024, 18:52 uur
Demonstranten bezetten gebouw Universiteit Utrecht
RTV UtrechtNa een demonstratie vanmiddag op het Domplein heeft de groep actievoerders tegen de Universiteit Utrecht zich verplaatst. De groep is tegen de banden die de universiteit met Israël heeft. De demonstranten zijn een gebouw van de Universiteit Utrecht op de Drift binnengegaan en bezetten het inmiddels al urenlang.
» RTV Utrecht
woensdag 8 mei 2024, 18:35 uur
Liveblog: Universiteitsgebouw ontruimd door politie, actievoerders opgepakt
RTV UtrechtActievoerders bezetten sinds het begin van de avond een gebouw van de universiteit aan de Drift. Zij demonstreren tegen de Universiteit Utrecht en haar banden met Israël. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
» RTV Utrecht
woensdag 8 mei 2024, 18:05 uur
Mensen zochten bewust confrontatie met ME in Amsterdam, UvA doet aangifte
NU.nlDe Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan van lokaalvredebreuk, vernieling en dwang vanwege de blokkades rond het Binnengasthuisterrein. Volgens de politie hebben zich bij de protesten ook mensen aangesloten die geen student zijn, maar "bewust de confrontatie willen opzoeken".
» NU.nl
woensdag 8 mei 2024, 16:17 uur
Honderden demonstranten op Domplein, protest georganiseerd door universiteitsmedewerkers
RTV UtrechtOp het Domplein in Utrecht is opnieuw een protest tegen de Universiteit Utrecht. Een aantal medewerkers van de UU heeft het initiatief genomen. Hiermee willen zij solidariteit tonen met de protesterende studenten die gisteren het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek bezetten.
» RTV Utrecht
woensdag 8 mei 2024, 12:16 uur
Opnieuw universiteitsprotest in Utrecht, UU komt niet tegemoet aan eisen demonstranten
RTV UtrechtEr komt vanmiddag opnieuw een protest tegen de Israelische banden van de Universiteit Utrecht, deze keer om 16.00 uur bij het academiegebouw op het Domplein. Of het weer om een bezetting gaat of een andere vorm van protest is nog onduidelijk. De demonstranten eisen onder meer het verbreken van alle banden met Israel, maar de universiteit laat weten daaraan niet tegemoet te willen komen.
» RTV Utrecht
woensdag 8 mei 2024, 11:56 uur
Bestuur UvA in gesprek met bezetters, Utrechtse universiteit roept op tot rust
NU.nlHet bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is woensdag in gesprek gegaan met de studenten die het universiteitsterrein bezetten. De top van de Universiteit Utrecht doet vooralsnog alleen een "dringend beroep" om de rust en eenheid te bewaren.
» NU.nl
woensdag 8 mei 2024, 10:55 uur
Politie maakt einde aan demonstratie Universiteit Utrecht
Blik op NieuwsEen grote groep activisten bezette sinds dinsdagmiddag het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht. Het bestuur van de universiteit Utrecht heeft de actievoerders gevorderd het terrein te verlaten.
» Blik op Nieuws
woensdag 8 mei 2024, 10:32 uur
LIVE | College van Bestuur van Universiteit Utrecht roept op tot rust en eenheid
de TelegraafDaags na de uit de hand gelopen pro-Palestijnse bezetting van de Universiteit van Amsterdam hebben de demonstranten zich dinsdagavond opnieuw verzameld rondom de gebouwen van de UvA. Ook in Utrecht waren er betogingen op het universiteitsterrein. Volg de ontwikkelingen hier live.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 10:16 uur
Politie grijpt in bij pro-Palestinademonstratie in Utrecht, bestuur UvA in gesprek met actievoerders
PZCDe politie heeft dinsdagnacht ingegrepen bij een urenlange pro-Palestinademonstratie op het binnenplein van de universiteitsbibliotheek in Utrecht. Enkele tientallen actievoerders die weigerden het terrein te verlaten, zijn aangehouden door de politie en afgevoerd in twee bussen. In Amsterdam gaat het bestuur van de universiteit woensdag om 10 uur in gesprek met studenten die het terrein van de universiteit in de binnenstad bezetten.
» PZC
woensdag 8 mei 2024, 08:51 uur
Nacht vol protesten: politie arresteert betogers in Utrecht
de TelegraafDe politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestina protest in Utrecht. Daar zaten demonstranten sinds dinsdagmiddag aan de Drift, in het centrum van de stad, te protesteren. Nadat de politie de demonstranten sommeerde het terrein te verlaten werd daar geen gehoor aan gegeven, zo’n 50 personen zijn aangehouden.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 07:43 uur
Bezetting Utrechts universiteitspand beëindigd, politie grijpt niet in bij UvA
NU.nlDe politie in Utrecht heeft in de nacht van dinsdag op woensdag pro-Palestijnse studenten aangehouden om de orde te herstellen. De studenten zijn kort daarna vrijgelaten. Op het terrein van de Universiteit van Amsterdam is niet ingegrepen.
» NU.nl
woensdag 8 mei 2024, 06:35 uur
32 Gaza-relschoppers opgepakt, politie bestookt met ammoniak
de TelegraafDe bezetting van de Universiteit van Amsterdam is woensdag volledig uit de hand gelopen. Nadat de universiteit aangifte deed wegens lokaalvredebreuk, heeft de ME de blokkades rondom de UvA verwijderd. De bezetters verplaatsten zich naar het Rokin, waar de ME charges uitvoerde en werd bespoten met ammoniak.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 06:08 uur
Studenten aangehouden op Utrechts universiteitsterrein
de TelegraafDe politie in Utrecht heeft in de nacht van dinsdag op woensdag pro-Palestijnse studenten aangehouden die het universiteitsterrein aan de Drift in het centrum bezetten. Dat meldt de politie op X.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 00:39 uur
Politie treedt nog niet op tegen bezetting UvA-terrein, maar wel in Utrecht
NU.nlDe politie gaat in de nacht van dinsdag op woensdag niet optreden tegen de bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door pro-Palestijnse demonstranten. De politie eist wel dat demonstranten de bezetting van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht beëindigen.
» NU.nl
dinsdag 7 mei 2024, 23:27 uur
Politie begint met ontruiming protestkamp op binnenterrein Universiteitsbibliotheek Utrecht
RTV UtrechtIn de binnenstad van Utrecht is de politie rond 23.00 uur begonnen met het ontruimen van het protestkamp bij de Universiteitsbibliotheek aan de Drift. De politie heeft iedereen op het binnenterrein van het gebouw de opdracht gegeven om weg te gaan. Zo'n 60 à 70 demonstranten gaven hier gehoor aan en dropen bepakt en bezakt af naar huis, maar binnen op het terrein bleven bijna 50 mensen zitten.
» RTV Utrecht
dinsdag 7 mei 2024, 22:49 uur
Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging Utrecht, grijpt niet in bij protest UvA
NOSDe politie in Utrecht heeft een betoging van pro-Palestijnse demonstranten bij de Universiteitsbibliotheek beëindigd. Tegen het eind van de avond werden de 150 betogers gevorderd om weg te gaan. Een deel van hen verliet vrijwillig het terrein. Na middernacht werd de rest van de groep, zo'n 50 mensen, in twee stadsbussen gezet en afgevoerd.
» NOS
dinsdag 7 mei 2024, 17:39 uur
Tientallen pro-Palestinademonstranten blokkeren binnenplein universiteitsbibliotheek Utrecht
de GelderlanderTientallen pro-Palestina demonstranten hebben dinsdagmiddag het binnenplein van de universiteitsbibliotheek in Utrecht bezet. De actievoerders eisen via leuzen en een groot spandoek dat de Universiteit Utrecht al haar banden met Israël verbreekt.
» de Gelderlander
dinsdag 7 mei 2024, 17:16 uur
Universiteit Utrecht verzoekt demonstranten te vertrekken, maar zij zijn vastberaden om te blijven
RTV UtrechtOngeveer 150 pro-Palestijnse demonstranten bezetten sinds dinsdagmiddag het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht. De activisten eisen dat de Universiteit Utrecht zich uitspreekt over de situatie in Gaza en alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Volgens een woordvoerder van de universiteit moeten de demonstranten dinsdagavond nog vertrekken, maar die hebben laten weten dat niet van plan te zijn.
» RTV Utrecht



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NOS
Foto: RTV Utrecht
Foto: RTV Utrecht
Foto: RTV Utrecht
Foto: NU.nl
Foto: RTV Utrecht
Foto: RTV Utrecht
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: RTV Utrecht
Foto: NOS
Foto: de Gelderlander

Meer nieuws uit Utrecht

19 mei 16:14Champions League-droom verandert in nachtmerrie: AZ geeft derde plek weg
19 mei 13:21Code geel tot vanavond in vijf provincies, onweersbuien en veel regen
17 mei 23:10Universiteiten Utrecht en Maastricht reageren op pro-Palestijnse demonstraties
17 mei 18:13Transferproat betaald voetbal: 'FC Utrecht ziet in Younes Namli zomerse versterking'
17 mei 15:36Anderhalf jaar cel voor Sanne (34) die eigen stalking in scène zette
16 mei 16:04Ook code geel voor Noord-Brabant en Limburg
16 mei 08:04Onderwijs op UU gaat donderdag door na ontruiming protest op woensdag
14 mei 15:33De invloed van demografische veranderingen op verzekeringsbehoeften
12 mei 19:51Graven op begraafplaats Utrecht voor tweede keer in korte tijd vernield
12 mei 16:39Excelsior verplettert Heracles, maar moet volgende week stunten om nacompetitie te vermijden
12 mei 16:37Sparta zegeviert op bezoek bij FC Utrecht en gaat de play-offs in
12 mei 16:31Universiteiten maken protocol na demonstraties in Amsterdam en Utrecht
12 mei 10:45Politie beëindigt illegaal feest in gekraakt pand Utrecht, vijf aanhoudingen
12 mei 10:10Hele nacht geluidsoverlast door illegaal feest, politie grijpt 's ochtends pas in
10 mei 17:05Wesley Sneijder lanceert EK-voetbalnummer: ‘Jaaa, onze EK klapper is uit!’
10 mei 15:08’Bloemenkrans vernield op herdenkingsplek Utrecht CS’
9 mei 17:20Universiteiten verdeeld over eisen demonstranten: ’We laten ons niet onder druk zetten’
9 mei 10:42Premier Rutte reageert afwijzend op geweld bij acties op UvA
8 mei 16:54Gewonde bij vermoedelijk steekincident in Utrecht
7 mei 15:06Heb jij deze belangrijke zakelijke verzekeringen al?
RSS.