menu
zoek

Nieuws Utrecht

Utrecht start met aanpak voor natuurvriendelijke isolatie

dinsdag 3 september 2024, 15:27 uur

De provincie Utrecht zet een belangrijke stap in het beschermen van zowel het milieu als de biodiversiteit door de introductie van een nieuwe methode voor natuurvriendelijke isolatie. In samenwerking met isolatiespecialisten en gemeenten is deze innovatieve werkwijze ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het isoleren van woningen niet ten koste gaat van de lokale fauna. Dit initiatief is een antwoord op de groeiende vraag naar duurzame oplossingen die rekening houden met zowel energie-efficiëntie als natuurbescherming.

Het isoleren van woningen is een cruciale stap in de verduurzaming van ons land. Jaarlijks worden duizenden woningen in Nederland voorzien van spouwmuur- of dakisolatie, wat leidt tot een significante vermindering van CO2-uitstoot en een verlaging van de energierekening. Helaas worden bij deze werkzaamheden vaak dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen verstoord of zelfs gedood. De provincie Utrecht heeft hierop ingespeeld door de introductie van natuurvriendelijk isoleren, waarbij deze dieren beschermd worden. Wil je meer weten over hoe je jouw woning op een natuurvriendelijke manier kunt laten isoleren? Neem dan een kijkje op isolatiebedrijfutrecht.com voor uitgebreide informatie en advies.

Wat is natuurvriendelijk isoleren?
Natuurvriendelijk isoleren houdt in dat isolatiebedrijven maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dieren niet in de problemen komen tijdens isolatiewerkzaamheden. Dit gebeurt onder andere door de dieren eerst de kans te geven om hun verblijfplaatsen te verlaten voordat er wordt geïsoleerd. Deze aanpak wordt ook wel ‘natuurvrij maken’ genoemd. Het proces vindt plaats buiten het broedseizoen of in de winterperiode, afhankelijk van de omstandigheden, zodat dieren niet in kritieke periodes verstoord worden.

Na deze voorbereidende fase komt het isolatiebedrijf terug om de woning op de gebruikelijke wijze te isoleren. Hierbij wordt gezorgd dat er voldoende verblijfplaatsen voor de dieren overblijven of dat er vervangende nestkastjes worden geplaatst. Als woningeigenaar hoef je zelf niets te doen; het gecertificeerde isolatiebedrijf neemt alle noodzakelijke stappen voor zijn rekening.

In Utrecht worden deze natuurvriendelijke isolatiewerkzaamheden uitgevoerd door gecertificeerde isolatiebedrijven. Deze bedrijven zijn speciaal opgeleid om rekening te houden met de natuur tijdens het isoleren van gebouwen. Als je overweegt je woning te isoleren, is het belangrijk om contact op te nemen met een bedrijf dat deze natuurvriendelijke werkwijze hanteert. Zij kunnen je begeleiden gedurende het hele proces en zorgen ervoor dat jouw woning op een duurzame en verantwoorde manier wordt geïsoleerd.

Tijdelijke ontheffing dankzij pre-SMP
Dankzij het zogenaamde pre-Soortenmanagementplan (pre-SMP) kunnen gemeenten in Utrecht een tijdelijke ontheffing krijgen, waardoor ze direct kunnen beginnen met ecologisch onderzoek en de voorbereidingen voor een volwaardig soortenmanagementplan. Dit bespaart zowel tijd als geld voor bewoners, omdat zij zelf geen langdurige en kostbare onderzoeken hoeven uit te voeren. De gemeente Nieuwegein heeft bijvoorbeeld voor een groot deel van haar grondgebied al zo’n ontheffing verkregen, wat betekent dat veel inwoners direct gebruik kunnen maken van deze regeling zonder zelf een ontheffing aan te vragen.






Meer nieuws uit Utrecht

16 september 14:52Provincie Utrecht mag toch niet beginnen met zenderen wolf
11 september 12:04Kalenderstress zorgt voor grote mentale uitdaging bij Ajax: hoe houdt Farioli zijn spelers fris?
11 september 06:40Brand na vermoedelijke explosie bij bedrijfspand Maliebaan
9 september 16:58Ook Ajax-FC Utrecht afgelast vanwege politieacties
9 september 16:31'Dit verdient Marco Borsato met nieuwe concertreeks'
6 september 18:39Code geel tot 20.00 uur wegens stevige onweersbuien en hagel
6 september 09:50Opnieuw actie politiebonden: geen agenten bij Ajax-FC Utrecht
4 september 14:39Gezochte man in zaak dood treinschoonmaker meldt zich bij politie
3 september 17:18OM eist 9 jaar gevangenisstraf en tbs tegen Utrechtse 'Balije-steker'
3 september 15:27Utrecht start met aanpak voor natuurvriendelijke isolatie
3 september 08:42Dichte mist in Brabant: code geel weer ingetrokken
1 september 14:21FC Utrecht buigt ook tegen FC Twente achterstand om en blijft ongeslagen
30 augustus 23:27FC Emmen-aanvoerder Mike te Wierik: 'Jij denkt dat ik 'm per ongeluk op m'n hoofd kreeg hé'
30 augustus 19:38Liveblog: Wat kan FC Emmen op bezoek bij Jong FC Utrecht?
30 augustus 16:54Opnieuw drukke spits door afsluitingen A2 en A10, maar weinig extra vertraging
30 augustus 10:39Liveblog A2: Alle files voorbij, chaos volgens Rijkswaterstaat uitgebleven
30 augustus 07:15NS waarschuwt: treinen naar Arnhem en Schiphol komende weken 'heel druk'
29 augustus 19:12Theologische universiteiten verwelkomen tot drie keer zoveel eerstejaarsstudenten
28 augustus 13:33Utrechters trappen niet in nepagenten, politie waarschuwt voor babbeltruc
28 augustus 11:33112-nieuws: Nepagenten actief in Utrecht | Politievrijwilliger voor kinderporno aangehouden
RSS.