Friesland introduceert aanpak voor natuurvriendelijke isolatie
maandag 2 september 2024, 15:39 uurFriesland heeft een nieuwe stap gezet in het verduurzamen van woningen door natuurvriendelijk isoleren onder een pre-SMP (soortenmanagementplan) mogelijk te maken. Met deze aanpak wil de provincie ervoor zorgen dat huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen worden beschermd bij spouwmuurisolatie. Friesland is hiermee de derde provincie in Nederland die deze methodiek invoert, na Utrecht en Overijssel.
De provincie Utrecht introduceerde in 2022 het concept van natuurvriendelijk isoleren en inmiddels hebben bijna alle Utrechtse gemeenten zich hierbij aangesloten. Overijssel volgde begin dit jaar en nu zet ook Friesland deze belangrijke stap. Dit betekent dat Friese woningeigenaren hun huizen kunnen isoleren zonder de lokale fauna in gevaar te brengen. Voor meer informatie over hoe dit precies werkt en hoe jij je woning natuurvriendelijk kunt isoleren, kun je terecht op isolatiebedrijffriesland.com.
Wat is een pre-SMP?
Bij het isoleren van woningen waar vogels of vleermuizen leven is een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Gemeenten met een soortenmanagementplan (SMP) hebben al een dergelijke ontheffing, waardoor particuliere huiseigenaren direct kunnen beginnen met isoleren zonder afzonderlijke vergunning. In veel gemeenten ontbreekt echter een SMP en het opstellen daarvan kan meer dan anderhalf jaar duren. Daarom is het pre-SMP geïntroduceerd. Hiermee kan een gemeente een tijdelijke, twee jaar durende ontheffing aanvragen, specifiek voor natuurvriendelijke isolatie. Dit biedt een directe oplossing voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen.
Om gebruik te kunnen maken van een pre-SMP moet de gemeente beginnen met ecologisch onderzoek voor een volwaardig SMP. Daarnaast moeten er ter compensatie enkele vleermuiskasten in de gemeente worden geplaatst. Deze ontheffing biedt woningeigenaren de mogelijkheid om direct te starten met isoleren, mits ze dit op een natuurvriendelijke manier doen.
Verplichte stappen voor natuurvriendelijke isolatie
Natuurvriendelijk isoleren vereist enkele specifieke maatregelen. Ten eerste moet er onderzoek worden gedaan naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten in en rondom de woning. Dit betekent dat er gekeken wordt of er huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen in de spouwmuren, dakranden of andere delen van de woning verblijven. Als deze dieren worden aangetroffen, moeten maatregelen worden genomen om te voorkomen dat ze worden verstoord of gedood tijdens de isolatiewerkzaamheden.
Een belangrijke voorwaarde is dat bestaande verblijfplaatsen voor deze dieren behouden blijven of dat er alternatieve verblijfplaatsen worden gecreëerd. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van speciale vogel- of vleermuiskasten in de buurt van de woning. Daarnaast is het belangrijk dat de isolatiewerkzaamheden buiten het broedseizoen of de kraamperiode van vleermuizen plaatsvinden om verstoring te minimaliseren.
Toekomstige stappen en subsidie
De provincie Friesland moedigt gemeenten aan om zo snel mogelijk te starten met het opstellen van een volwaardig SMP. Dit proces kan echter tot twee jaar duren. In de tussentijd biedt het pre-SMP een oplossing om toch op korte termijn woningen te kunnen isoleren zonder de bescherming van diersoorten uit het oog te verliezen. Friese gemeenten kunnen bovendien subsidie aanvragen voor het opstellen van een SMP of voor het realiseren van alternatieve verblijfplaatsen voor beschermde soorten.
Deze subsidies maken het mogelijk om natuurvriendelijk isoleren op grote schaal uit te voeren, zonder dat de kosten volledig op de schouders van de gemeenten of particulieren rusten. De financiële middelen moeten uiterlijk eind 2027 besteed zijn, wat betekent dat gemeenten en huiseigenaren nú in actie moeten komen om gebruik te maken van deze regeling.
Natuurvriendelijk isoleren in Friesland is daarmee niet alleen een stap richting een duurzamere toekomst, maar ook een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit in de provincie.