menu
zoek

Nieuws Zwolle

Overijssel komt met aanpak voor natuurvriendelijke isolatie

vrijdag 6 september 2024, 15:08 uur

De provincie Overijssel heeft een belangrijke stap gezet om het isoleren van woningen duurzamer en natuurvriendelijker te maken. Vanaf nu kunnen Overijsselse gemeenten plannen ontwikkelen om woningisolatie grootschalig uit te voeren, terwijl beschermde soorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen behouden blijven. Dit initiatief is gebaseerd op het beleid dat de provincie Overijssel op 31 januari 2023 heeft vastgesteld. Dankzij deze aanpak hoeven woningeigenaren zelf geen ingewikkelde procedures te doorlopen om een ontheffing te verkrijgen; ze hoeven alleen te kiezen voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk te werk gaat.

De procedure voor woningeigenaren is simpel: door te kiezen voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert, wordt de hele afhandeling geregeld door het bedrijf zelf. Dit zorgt ervoor dat eigenaren zonder gedoe hun woningen kunnen isoleren, terwijl de natuur beschermd blijft. Meer informatie over deze methode is te vinden op de website isolatiebedrijfoverijssel.com, waar je alles kunt lezen over hoe natuurvriendelijk isoleren werkt.

Utrechtse aanpak nu ook in Overijssel
De methodiek voor natuurvriendelijk isoleren werd een jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd in de provincie Utrecht. Deze aanpak werd al snel door veel Utrechtse gemeenten omarmd en heeft nu ook zijn weg gevonden naar Overijssel. De nieuwe methodiek maakt het mogelijk om de wettelijke verplichtingen voor natuurbescherming te combineren met het verduurzamen van woningen, zonder dat dit ten koste gaat van de biodiversiteit.

Door de stijgende energieprijzen is de vraag naar woningisolatie toegenomen. De Wet natuurbescherming (Wnb) verplicht echter dat woningeigenaren rekening houden met de dieren die in spouwmuren of onder daken leven, zoals vleermuizen en huismussen. Normaal gesproken is hiervoor een ecologisch onderzoek nodig om te bepalen welke beschermende maatregelen moeten worden getroffen. In Overijssel kunnen gemeenten nu gebruikmaken van een gemeentelijke ontheffing, gebaseerd op een zogenaamd pre-soortenmanagementplan (pre-SMP). Deze ontheffing geldt voor een periode van twee jaar en maakt het mogelijk om in deze tijd tot 30% van de particuliere woningverduurzaming te legaliseren. Dit betekent dat woningeigenaren hun woningen kunnen isoleren zonder dat zij zelf een ontheffing hoeven aan te vragen.

Gemeentelijke ontheffing en isolatiebedrijven
Een belangrijke voorwaarde voor deze tijdelijke ontheffing is dat de gemeente direct begint met het opstellen van een volwaardig soortenmanagementplan (SMP). Dit plan biedt een langdurige oplossing en stelt gemeenten in staat om een gebiedsontheffing aan te vragen voor een periode van tien jaar. Zo'n gebiedsontheffing kan ook van toepassing zijn op grotere projecten, zoals nieuwbouw en renovatie van woningen. Ondertussen kunnen woningeigenaren in gemeenten die gebruikmaken van een pre-SMP hun woning isoleren door simpelweg te kiezen voor een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

Om ervoor te zorgen dat de isolatiebedrijven goed voorbereid zijn op deze nieuwe werkwijze, biedt de provincie Overijssel, in samenwerking met Utrecht, trainingen aan. Deze trainingen zullen isolatiebedrijven leren hoe ze op een natuurvriendelijke manier kunnen werken, zodat de dieren die in woningen leven beschermd blijven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze trainingen onderdeel worden van het certificeringsaanbod voor isolatiebedrijven in Overijssel.

Lange termijn en gemeentelijke samenwerking
Hoewel de pre-SMP-methodiek een tijdelijke oplossing biedt, wordt er ook al gewerkt aan een lange termijn-aanpak. Dit houdt in dat gemeenten zich moeten voorbereiden op het opstellen van een SMP. Een SMP vereist uitgebreid ecologisch onderzoek en kan ongeveer twee jaar duren om te voltooien. Zodra het SMP is afgerond, kunnen gemeenten bij de provincie Overijssel een gebiedsontheffing aanvragen, die vervolgens voor een langere periode geldt. Deze aanpak zorgt ervoor dat zowel de verduurzaming van woningen als de bescherming van beschermde diersoorten structureel wordt verankerd in het beleid van Overijssel.

De provincie Overijssel ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een SMP met subsidies en andere middelen, zodat zij hun verduurzamingsopgave kunnen combineren met de bescherming van de natuur. Voor gemeenten die nog geen SMP hebben, biedt het pre-SMP een effectieve tussenoplossing, zodat de verduurzaming van woningen niet stil komt te liggen. Met deze aanpak zet Overijssel een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst, waarin zowel energiebesparing als natuurbescherming hand in hand gaan.






Meer nieuws uit Zwolle

14 september 18:12Oud-predikant Zwolse Christelijke Gereformeerde Kerk Arie van der Veer (82) overleden
14 september 16:12Man (31) tegen middernacht in Zwolle neergeschoten in Zwolle
14 september 12:02Apeldoorner (31) gewond bij schietpartij in Zwolle
14 september 07:00Met de terugkeer van Namli heeft PEC Zwolle er ook een paar uitdagingen bij
12 september 07:19Nacht van de autobranden: na Enschede ook in Zwolle drie auto's in vlammen op
9 september 17:37Younes Namli kreeg ineens bezoek uit Zwolle, al was hij niet thuis: ‘Je beseft hoe mooi het is’
6 september 15:08Overijssel komt met aanpak voor natuurvriendelijke isolatie
1 september 12:10Live: PEC nog steeds op voorsprong tegen Heracles
30 augustus 10:45PEC Zwolle haalt Jamiro Monteiro terug naar Overijssel
28 augustus 12:38Dinner Train failliet verklaard, klanten wachtten wekenlang op hun geld
24 augustus 22:40Tot in de nacht geen treinen tussen Zwolle en Olst door aanrijding
24 augustus 20:48NEC wint op de valreep van PEC Zwolle en pakt eerste punten van het seizoen
24 augustus 20:00LIVE eredivisie | PEC Zwolle met tien man na rode kaart Lutonda, kan NEC daarvan profiteren?
24 augustus 18:40Live: PEC Zwolle na rust met tien man verder tegen NEC
23 augustus 15:08De Oosttribune: Kunnen de Sepp van den Berg-miljoenen direct geïnvesteerd worden bij PEC Zwolle?
23 augustus 14:51Arensman en Riesebeek naar EK • nieuwe Griek voor Vitesse
19 augustus 11:09Nottingham Forest legt bod neer bij Feyenoord voor Santiago Giménez
18 augustus 16:25PEC Zwolle sluit rampweek af met grote nederlaag tegen Feyenoord
RSS.