menu
zoek

Nieuws Wijk bij Duurstede

Wat kost het om een elektrische auto op te laden?

woensdag 17 juli 2024, 14:12 uur

Denkt u erover na om een elektrische auto aan te schaffen en bent u benieuwd naar de kosten van het laden? Of wilt u een laadpaal aanvragen in gemeente Wijk bij Duurstede? We bespreken in dit artikel niet alleen de kosten die gepaard gaan met het opladen van een elektrische auto, maar ook de voordelen van zowel openbare als eigen laadpalen en de kosten van installatie.

Het verschil tussen een openbare en een eigen laadpaal
Openbare laadpalen staan in de publieke ruimte en kunnen door iedereen met een elektrische auto gebruikt worden. Zo’n openbare laadpaal kan geplaatst worden op straat, bij winkelcentra of op parkeerterreinen. Een exploitant als Dutch Charge neemt de plaatsing van zo’n laadpaal op zich. Een privé laadpaal daarentegen staat op eigen terrein. Deze zijn bedoeld voor eigen gebruik en geven de eigenaar meer controle over de laadomgeving.

Installatiekosten
De installatiekosten voor een openbare laadpaal en een eigen laadpaal verschillen. U kunt namelijk kosteloos een openbare laadpaal aanvragen, waarbij u enkel voor het gebruik van de laadpaal betaalt. Wanneer u een laadpaal wil laten installeren op eigen terrein vraagt dit wel investeringskosten. Wat deze investeringskosten bedragen, hangt af van de complexiteit en eventuele aanpassingen die gedaan moeten worden aan de installatie thuis. Over het algemeen kan gezegd worden dat de installatiekosten tussen de €500 en €2.000 liggen.

Er zijn enkele factoren die de kosten beïnvloeden:
  • Type laadpaal (standaard of snellader)
  • Afstand tot de meterkast
  • Eventuele aanpassingen aan de elektrische installatie
  • Arbeidskosten van de installateur

Kosten van laden
Laden bij een laadpaal van Dutch Charge betekent altijd laden voor een vast tarief van €0,50 per kWh (exclusief btw) en transactiekosten van €0,50 per transactie (exclusief btw).

Om een elektrische auto volledig op te laden is gemiddeld zo’n 50 kWh nodig. Als we de rekensom van €0,50 per kWH x 50 kWh toepassen komt dat op: €25 + €0,50 transactiekosten = €25,50 exclusief btw.

Voordelen van een openbare laadpaal

Toegankelijkheid
Openbare laadpalen zijn voor iedereen toegankelijk, waardoor EV-rijders niet afhankelijk zijn van een eigen laadpaal thuis. Dit is vooral handig voor mensen zonder eigen oprit of parkeerplaats.

Gemak
Doordat openbare laadpalen strategisch worden geplaatst, kunt u uw elektrische auto overal opladen en bent u niet afhankelijk van de laadpaal thuis om uw auto op te laden.

Duurzaamheid
Door gebruik te maken van openbare laadpalen draagt u bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Openbare laadpalen stimuleren het gebruik van elektrische voertuigen, wat bijdraagt aan een schonere en duurzamere omgeving.

Kostenbesparing
Voor veel EV-rijders kan het gebruik van openbare laadpalen kostenbesparend zijn in vergelijking met het installeren van een eigen laadpaal thuis, omdat deze een eigen investering vraagt.

U weet nu welke kosten er gepaard gaan met de installatie van een laadpaal en met het opladen van uw elektrische auto. Bovendien heeft het aanvragen van een openbare laadpaal ook nog andere voordelen zoals gemak en kostenbesparing. Vraag dan ook snel uw openbare laadpaal aan.






Meer nieuws uit Wijk bij Duurstede

17 juli 14:12Wat kost het om een elektrische auto op te laden?
24 juni 16:45Man uit Wijk bij Duurstede aangehouden op verdenking van drugshandel
1 mei 08:20Verwarde schutter door politie neergeschoten en opgepakt in Wijk bij Duurstede
30 oktober 15:36Drenkeling Wijk bij Duurstede blijkt vermiste Drielse man
30 augustus 23:40Drie opgevangen asielzoekers in Wijk bij Duurstede opgepakt
9 januari 19:28Vrouw poept uit protest voor ingang van horecazaak: ‘We zijn te kakken gezet’
RSS.