menu
zoek

Nieuws Wapse

Geen vervolging voor doodschieten wolf Wapse

donderdag 20 juni 2024, 13:38 uur

De politie Noord-Nederland heeft kennis genomen van het besluit van het Openbaar Ministerie om de politieagent die in juli 2023 in Wapse een wolf doodschoot niet strafrechtelijk te vervolgen. In de motivatie van dat besluit is echter helder dat er door alle betrokkenen bij de casus wél verkeerd is gehandeld door geen expertise van buitenaf in te roepen. Volgens het OM waren er alternatieve interventies mogelijk.

Geen vervolging De agent wordt dus niet strafrechtelijk vervolgd. Het strafrecht kan niet worden ingezet in het kader van de exclusieve bestuurstaak waaronder deze beslissing werd genomen. Dat laat het OM weten in een persbericht.  Daarnaast laat het OM in de beslissing meewegen dat er ten tijde van het incident geen duidelijk omlijnde handelingskaders bestonden waarin stond beschreven hoe gehandeld moest worden bij het aantreffen van een wolf, anders dan bij een aanrijding. Ook was dit de eerste keer dat er een wolf op afgesloten terrein van burgers aangetroffen werd. Martin Sitalsing, politiechef Noord-Nederland: “Met deze beslissing komt een eind aan een onzekere periode. We vinden het belangrijk dat er in deze beslissing rekening wordt gehouden met de bijzondere en complexe situatie waarin de betrokken agent zich op dat moment bevond.” Nieuwe richtlijnen Het functioneel parket meldt in haar persbericht over dit besluit dat de omstandigheden die tot dit incident geleid hebben (zoals de gaten in het juridisch kader en onzekerheid over de toepassing ervan) inmiddels in belangrijke mate zijn gewijzigd. Ook de politie in Noord-Nederland heeft inmiddels stappen genomen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Zo is inmiddels een kader vastgesteld hoe te handelen in een casus met een wolf. Daarnaast is vanuit het OM het advies gegeven te werken met een lijst van aangewezen deskundigen die bij meldingen betrokken kunnen worden. Dit proces is in gang gezet.


» Politie.nl



donderdag 20 juni 2024, 14:32 uur
Betrokkenen doodgeschoten wolf in Wapse worden niet vervolgd: gebrek aan bewijs
de StentorHet Openbaar Ministerie gaat een aantal betrokkenen in de zaak van de doodgeschoten wolf in het Drentse Wapse niet vervolgen. De zaken tegen burgemeester Rikus Jager, de locoburgemeester, een man, zijn zoon en een politieagent worden geseponeerd. Wel is het OM kritisch op het handelen van betrokkenen.
» de Stentor
donderdag 20 juni 2024, 12:56 uur
Niemand vervolgd voor doden wolf in Wapse, OM wel kritisch op handelen
NU.nlHet Openbaar Ministerie (OM) gaat de betrokkenen in de zaak rond de doodgeschoten wolf in het Drentse Wapse niet vervolgen. Desondanks is justitie wel kritisch op het handelen van burgemeester Rikus Jager, de locoburgemeester, een politieagent en een schapenhouder en zijn zoon.
» NU.nl
donderdag 20 juni 2024, 11:09 uur
Geen vervolging voor doodschieten wolf Wapse
RTV DrentheOnder andere natuurorganisaties hadden aangifte gedaan.
» RTV Drenthe
donderdag 20 juni 2024, 11:09 uur
Aangiftes om doodschieten wolf bij hobbyboer in Wapse geseponeerd
Dagblad van het NoordenHet Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen de mensen die betrokken waren bij het doodschieten van een wolf in Wapse geseponeerd. De betrokkenen worden niet meer vervolgd.
» Dagblad van het Noorden
donderdag 20 juni 2024, 10:58 uur
OM: ’Betrokkenen bij doodschieten van wolf in Wapse worden niet langer vervolgd’
de TelegraafDe betrokkenen in de zaak rond de doodgeschoten wolf in Wapse vorig jaar juli worden niet langer vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiften geseponeerd.
» de Telegraaf



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NU.nl
Foto: RTV Drenthe
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: de Telegraaf
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Wapse

20 juni 14:32Betrokkenen doodgeschoten wolf in Wapse worden niet vervolgd: gebrek aan bewijs
31 januari 19:02Dion Graus (PVV) komt op voor de wolf. 'We moeten dieren boven de politiek gaan stellen'
29 juli 21:26Wolf die boer beet in Drenthe was bij bijna 20 aanvallen op dieren betrokken
25 juli 19:53Doodgeschoten wolf in Wapse kwam uit naburige roedel
12 juli 21:04Provincie Drenthe wacht met nader onderzoek naar wolvenaanval
10 juli 19:34Burgemeester staat achter beslissing doodschieten wolf: 'Eén van de moeilijkste beslissingen'
9 juli 21:23LTO eist ingrijpen minister na aanval wolf op mens
20 oktober 17:35Weer wolf actief in Drenthe? Bij Diever zijn schapen gedood
RSS.