menu
zoek

Nieuws Gasselternijveen

Vier verdachten bankhelpdeskfraude aangehouden op vakantiepark Gasselternijveen

woensdag 20 december 2023, 13:35 uur

De politie heeft vier verdachten van bankhelpdeskfraude op heterdaad betrapt en aangehouden. Zij opereerden vanuit een callcenter-setting vanuit een huisje op een vakantiepark in Gasselternijveen. Het gaat om mannen van 26, 27, 22 en 25 jaar oud uit Groningen en Leeuwarden. De verdachten zitten vast en worden verhoord.

Het viertal hield zich op in een vakantiewoning. Toen de politie ter plaatste kwam, troffen zij een dusdanige verdachte situatie aan dat de ondersteuningsgroep is ingeschakeld. De ondersteuningsgroep is een speciaal uitgerust politieteam dat risicovollere aanhoudingen doet. Twee verdachten gevlucht Bij het binnentreden van het huisje, zijn twee van de vier verdachten aangehouden. Twee andere verdachten vluchtten naar buiten en renden de bossen rondom de vakantiewoning in. De derde verdachte werd daar even later aangehouden. De vierde verdachte reageerde niet op het aanroepen van de politie. Hierop is een hondengeleider met zijn hond ingezet om sporen te volgen. De verdachte is even later liggend op de grond gevonden en aangehouden, vlak nadat hij uit een sloot kwam. Callcenter-setting De politie trof in de vakantiewoning een callcenter-setting aan, met meerdere draaiende laptops. Ook zijn daarbij tientallen sim-kaarten, meerdere telefoons, contactlijsten en diverse bankpassen gevonden. Al deze zaken en twee auto’s zijn in beslag genomen. Bankhelpdeskfraude Een digitaal specialist die ter plaatse kwam, zag op een laptop dat er meerdere telefoonnummers zijn gebeld. Ook bleken er diverse sessies met het programma Anydesk te zijn geweest. Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de activiteiten van dit viertal, is nog niet bekend. Dat zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kan delen met iemand anders en deze persoon dus ziet wat je doet. Ook kun je via Anydesk iemand anders je computer laten besturen. Een vergelijkbaar programma is bijvoorbeeld Teamviewer. Met deze programma’s zelf is niks mis en echte helpdesken gebruiken het bijvoorbeeld binnen een bedrijf met collega’s onderling. Maar helaas zien we ook dat criminelen deze remote desktop tools misbruiken.  Dit kunt u doen De mentale impact van digitale criminaliteit op slachtoffers is groot, vaak groter dan bij traditionele criminaliteit. Veel slachtoffers doen daarom geen melding of aangifte. Terwijl aangifte doen juist wel helpt. Voor uzelf, en zodat de politie zoveel mogelijk opsporingsinformatie heeft. Weet dat echt iedereen slachtoffer kan worden. Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Schaamte is dus nergens voor nodig. Praat erover als u slachtoffer bent geworden en doe aangifte. Leest u dit nieuwsbericht en is dit u ook overkomen? Neem dan contact op met de politie op 0900 8844 of doe online melding of aangifte. Lees hier de maatregelen die u kunt nemen om het risico op cybercrime te verkleinen.


» Politie.nl

Kaart nieuws Gasselternijveen. Locatie nieuws: 52.99161 / 6.84302


woensdag 20 december 2023, 16:08 uur
Vier verdachten bankhelpdeskfraude aangehouden in vakantiehuisje Gasselternijveen
RTV DrentheVolgens de politie opereerden ze in het vakantiehuisje vanuit een callcenter-setting, met meerdere draaiende laptops.
» RTV Drenthe
woensdag 20 december 2023, 15:49 uur
Politie betrapt fraudeurs in vakantiehuisje; een verstopt zich in sloot
RTV NoordDe politie heeft vier verdachten van bankhelpdeskfraude op heterdaad betrapt en aangehouden. Ze opereerden als een soort callcenter vanuit een huisje op een vakantiepark in Gasselternijveen.
» RTV Noord
woensdag 20 december 2023, 15:01 uur
Vier verdachten bankhelpdeskfraude aangehouden op vakantiepark Gasselternijveen
Dagblad van het NoordenDe politie heeft vier verdachten van bankhelpdeskfraude op heterdaad betrapt en aangehouden. Zij opereerden vanuit een callcenter-setting vanuit een huisje op een vakantiepark in Gasselternijveen.
» Dagblad van het Noorden



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Drenthe
Foto: RTV Noord
Foto: Dagblad van het Noorden

Meer nieuws uit Gasselternijveen

15 april 07:59Harmonie Gasselte viert eeuwfeest met twee uitvoeringen in de Strohalm in Gasselternijveen
3 maart 21:35Frontale botsing in Gasselternijveen, beide bestuurders lichtgewond
22 december 10:00Op deze plek komen mogelijk de eerste tiny houses van Aa en Hunze
20 december 16:08Vier verdachten bankhelpdeskfraude aangehouden in vakantiehuisje Gasselternijveen
9 december 22:31Aanrijding tussen twee auto's in Gasselternijveen
29 september 23:12Vlammenzee legt boerderij met schuren in Gasselternijveen volledig in de as
21 juni 17:03Charlie Plantenga (22) uit Gasselternijveen vermist in Groningen
19 mei 10:21Dode bij ongeval Gasselternijveen
28 februari 18:44Bestelbus op zijn kant bij forse aanrijding in Gasselternijveen
27 september 10:43112-nieuws: Dodelijk slachtoffer van ongeluk Gasselternijveen is 22-jarige Stadskanaalster
26 september 20:26Bestuurder omgekomen door auto-ongeluk in Drenthe
17 augustus 10:09Aardappelcampagne van start: 'De droogte is reden tot zorg'
6 oktober 18:05Pakketbezorgster op scooter gewond bij aanrijding Gasselternijveen
19 juli 14:53Grote schade aan woning na dakbrand Gasselternijveen
7 april 09:01Gewonden bij aanrijding met boom
RSS.