menu
zoek

Nieuws Den Haag

Liveblog demonstraties zaterdag 11 maart

zaterdag 11 maart 2023, 11:33 uur

Vandaag is de politie aanwezig op meerdere locaties in de stad om verschillende demonstraties en acties in goede banen te leiden. Demonstreren mag, maar alleen waar dit is toegestaan door de Gemeente Den Haag. In dit liveblog houden we de laatste ontwikkelingen bij.

Waar: Zuid Hollandlaan in Den Haag

21.36 uur - In totaal zijn er vandaag 700 personen aangehouden. Hiermee is deze liveblog beëindigd. Lees hier ons afrondende persbericht.  21:09 uur - Brandweer Haaglanden en GHOR Haaglanden hebben 14 actievoerders in een speciaal daarvoor ingericht 'mobiel hulpdorp' op de Zuid Hollandlaan medisch gecheckt en verzorgd. Op de A12 en bij Den Haag CS raakten nog eens in totaal 4 actievoerders onwel. Zij kregen hulp van de Ambulancedienst. 21:00 uur - De A12 in Den Haag wordt op dit moment door Rijkswaterstaat schoon geveegd. Zodra dit klaar is, zal de weg vrij gegeven worden.  20:14 uur - Burgemeester Jan van Zanen met zijn eerste reactie op de demonstraties van 11 maart. De politie rondt de actie nabij A12/Malieveld op dit moment (even na 20.10 uur) af. https://denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/pers/eerste-reactie-burgemeester-jan-van-zanen-op-demonstraties-11-maart.htm 20:14 uur - De laatste actievoerder is van de Utrechtsebaan. Zodra de weg is schoongemaakt, kan deze weer open voor het verkeer.

19:50 uur - Er is een hoogwerker ter plaatse op de Utrechtsebaan om actievoerders, die de hoogte hebben opgezocht, naar beneden te halen. Vervolgens zullen deze actievoerders worden aangehouden.  19:24 uur - Medische hulp staat klaar voor alle aanwezigen die dat nodig hebben. Het is niet waar dat de toegang tot de tenten op de Zuid Hollandlaan versperd wordt. Mensen die alsnog besluiten weg te gaan en medische hulp willen, kunnen zich melden bij de tenten van de Veiligheidsregio. Alle actievoerders hebben meermaals de kans gekregen om hun actie te beëindigen en weg te gaan. Iedereen die blijft, kiest daar bewust voor. 

18:57 uur - Op de Utrechtsebaan zijn wij op dit moment bezig met het aanhouden van de overgebleven actievoerders.  

18:15 uur – De demonstratie in het Zuiderpark is sinds 17:00 uur voorbij. Hierbij hebben alle demonstranten het veld verlaten. 18:14 uur - De hulptenten van de brandweer staan. Daar, op de Zuid Hollandlaan, kunnen mensen met onderkoelingsverschijnselen terecht voor droge kleding en een medische check. 18:04 uur – Bij de inzet van de waterwerper op de Utrechtsebaan gingen actievoeders voor het voertuig op de grond liggen en probeerden zich daaraan vast te ketenen. Dit heeft de politie voorkomen. 17:29 uur - De politie zet de waterwerper (op nevelstand) in voor actievoerders die weigerden te vertrekken. Uit voorzorg (onderkoeling) zet de brandweer op de Zuid Hollandlaan een tent neer; voor droge kleding en een medische check. De ZH laan is dicht om hulpdiensten ruimte te geven.

17:11 uur – We zien dat er gehoor gegeven wordt aan de oproep om de Utrechtsebaan te verlaten. De nog aanwezige actievoerders worden nu verneveld.

16:57 uur – Het verkeer op de Zuid-Hollandlaan is in beide richtingen gestremd. In verband met de komende maatregelen bij de Utrechtsebaan. Houd rekening met verkeershinder. 16:26 uur - Wij spreken nu actief kwetsbare personen (minderjarigen en mindervaliden) aan om weg te gaan. En ook de andere aanwezigen krijgen de gelegenheid om de Utrechtsebaan te verlaten. 16:15 uur - Om 17.00 uur moet de demonstratie op en rondom de weg bij het Malieveld zijn ontbonden. Daarna zal de politie maatregelen nemen om de omgeving vrij te maken.

15:49 uur - Actievoerders wordt nu verzocht om zich van de weg nabij het Malieveld te verwijderen; dit in verband met de veiligheid van zowel demonstranten als politiepersoneel. Doel is om de weg voor het donker is weer helemaal vrij te hebben. 15:38 uur - De vrachtwagens die zich zonder vergunning in het Zuiderpark bevinden krijgen een bekeuring.  14:55 uur - Deze verdachte is aangehouden bij de Utrechtsebaan voor het beledigen van een ambtenaar in functie. 14:51 uur - Bij de aanhouding van de shovelchauffeur in het Zuiderpark zijn twee agenten lichtgewond geraakt. Dit gebeurde terwijl de verdachte zich verzette. 

14:29 uur - Actievoerders plakten stickers op de waterwerper bij de Utrechtsebaan. Hierbij is zojuist een persoon aangehouden voor belediging van een ambtenaar in functie.

13:45 uur – De A12/Utrechtsebaan kan en gaat weer deels open. Bij het Malieveld bevinden zich nog actievoerders op het wegdek. Daarom kan er nog verkeershinder zijn.

12:19 - In het Zuiderpark bij de Vreeswijkstraat heeft een shovel een afzetting eruit gereden. Meerdere vrachtwagens zijn het terrein op gereden. De shovelchauffeur is aangehouden voor vernieling, verzet tegen aanhouding, overtreden van het noodbevel. De shovel wordt in beslag genomen

12:18 - Op dit moment vorderen wij de actievoerders die de #Utrechtsebaan #A12 blokkeren om weg te gaan. Een vordering is geen vrijblijvend verzoek. Wie niet aan de vordering voldoet, pleegt een strafbaar feit en wordt aangehouden. 

12:07 - Om de veiligheid van politie en hulpdiensten te waarborgen, heeft de burgemeester zojuist toestemming gegeven om de waterwerper (met benevel-straal) in te zetten op de A12/Utrechtsebaan.

12:06 - Actievoerders zijn door de politieafzetting gebroken bij de ingang van de Utrechtsebaan en zijn een sit-down actie gestart. Zij worden gevorderd om weg te gaan. Doen zij dat niet dan worden zij aangehouden.

11:55 - De A12 wordt op dit moment afgesloten voor al het verkeer. Zowel stad in en stad uit. Hou rekening met verkeershinder. 

10:45 uur - Bij het Zuiderpark hebben wij bestuurders van vrachtwagens aangesproken dat hun voertuigen hier niet mogen staan. Naar aanleiding hiervan zijn de vrachtwagens vertrokken.

09:27 uur - Er zijn flexibele wegafzettingen om te voorkomen dat demonstranten met hun tractoren het centrum inrijden. Als de situatie daarom vraagt wordt de doorgang tijdelijk afgesloten.

09.08 uur - Wij zien dat er vanuit meerdere plekken tractoren onderweg zijn naar Den Haag. Wij monitoren op de wegen en spreken de bestuurders van deze voertuigen aan om Den Haag niet in te rijden. Tractoren mogen de stad niet in. De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd.  08.10 uur - Zojuist hebben we een groep demonstranten die met hun tractoren op weg waren naar Den Haag aangesproken. Zij gaan hun voertuigen parkeren in Poeldijk om vervolgens met bussen naar het Zuiderpark te gaan.  07.30 uur - De burgemeester van Den Haag heeft een noodbevel ingesteld wegens vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid voor de gemeente Den Haag. Demonstranten en actievoerders die met zwaar materieel zoals een tractor willen komen, worden teruggestuurd en indien nodig vanaf de stadsgrens door de politie naar elders geleid.  Vrijdag 10 maart 21.39 uur - Wij kregen een melding van een verdachte situatie bij het Prins Clausplein. Een aantal personen zouden voornemens zijn om over de geplaatste hekken te klimmen. Toen wij hen staande hielden, wilden zij zich niet legitimeren aan ons. Zij zijn vervolgens aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. Hierbij hebben wij een van hen gevorderd materiaal over te dragen aan ons. Dit weigerde de persoon in kwestie vastgepakt en het materiaal ontnomen. Lees ook het nieuwsbericht over de voorbereidingen


» Politie.nl

Kaart nieuws Den Haag. Locatie nieuws: 52.08292 / 4.32039 Zuid Hollandlaan
Zuid Hollandlaan in Den Haag


zaterdag 11 maart 2023, 08:22 uur
Klimaatbeweging verwacht bijna 5000 actievoerders, trekkers van boeren mogen Den Haag niet in
BN DeStemDe stad Den Haag heeft zaterdag te maken met twee grote demonstraties, van klimaatactivisten en boeren. De gemeente doet er momenteel alles aan, onder meer via noodverordeningen en hekken, om de protesten in goede banen te leiden. Ook worden op strategische posities in de binnenstad legervoertuigen geplaatst om eventueel doorgebroken tractoren te stoppen.
» BN DeStem



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: BN DeStem

Meer nieuws uit Den Haag

19 april 13:45Zo tellen Rotterdam en Dordrecht af tot de start van de Tour de France Femmes
18 april 16:24Brand in nagelstudio aan huis, twee aanhoudingen
18 april 13:45Man die AH-medewerker doodstak veroordeeld tot tien jaar cel en tbs
16 april 21:30Twee arrestaties voor pogingen tot explosies in Den Haag
16 april 17:41Ov in grote steden ligt zaterdag ook even stil wegens mishandeling conducteur
16 april 17:04Ook trams, bussen en metro's zaterdag 3 minuten stil uit protest tegen geweld
16 april 13:50Twee jongens aangehouden na schietincident
16 april 13:10Twee mannen gearresteerd voor aanslagen in België
16 april 12:08Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro
14 april 18:50Conducteur in trein geschopt en van trap geduwd
13 april 04:50Week overlast door werkzaamheden aan het spoor, ook ’s nachts
11 april 21:39Beveiliger loopt zwaar letsel op bij mishandeling op Haagse kermis
11 april 20:50Beveiligers gewond door actievoerders Extinction Rebellion
10 april 11:13Zeeuwen laten kabinet weten: geen horizonvervuiling bij kerncentrale Borsele
7 april 10:24Alle XR-klimaatactivisten weer vrijgelaten na A12-blokkades Den Haag
4 april 13:53OM eist 10 jaar cel en tbs voor doodsteken supermarktmedewerkster
3 april 14:05Politie dringend op zoek naar vermiste man
3 april 07:06LIVE | Oud-president Porosjenko wil Zelensky uitdagen bij volgende verkiezingen in Oekraïne
2 april 17:42OM eist 12 jaar tegen man die gezin doodreed: 'Hij heeft zijn auto als wapen gebruikt'
2 april 16:47Celstraf en rijontzegging na veroorzaken dodelijk verkeersongeluk Koningskade Den Haag
RSS.