menu
zoek

Nieuws Arnhem

Provincie Gelderland zet in op natuurvriendelijke isolatie

vrijdag 6 september 2024, 08:57 uur

De provincie Gelderland heeft ambitieuze plannen om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Een van de sleutelfactoren om deze doelstelling te bereiken is het verduurzamen van woningen en gebouwen. Isolatie van muren, daken en vloeren speelt hierbij een cruciale rol. Echter, het is essentieel dat deze verduurzamingsmaatregelen niet ten koste gaan van de natuur. Vogels, vleermuizen en andere dieren maken vaak gebruik van gebouwen als hun leefomgeving en ongecontroleerde isolatiewerkzaamheden kunnen hun leven ernstig verstoren.

Isoleren zonder oog te hebben voor de natuur kan leiden tot het vernietigen van belangrijke verblijfplaatsen van beschermde diersoorten zoals vleermuizen en gierzwaluwen. Dit is niet alleen schadelijk voor de biodiversiteit, maar ook in strijd met de Wet natuurbescherming (Wnb). Volgens deze wet is het verboden om diersoorten te doden of hun verblijfplaatsen te vernielen. Daarom is het noodzakelijk om bij isolatieprojecten zorgvuldig te werk te gaan en rekening te houden met de aanwezige fauna.

De provincie Gelderland werkt actief samen met gemeenten en andere instanties om te zorgen dat isolatieprojecten op een natuurvriendelijke manier worden uitgevoerd. Dit houdt onder meer in dat er voorafgaand aan isolatiewerkzaamheden een ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd om te bepalen of er beschermde diersoorten aanwezig zijn. Als dat het geval is, worden er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat deze dieren niet gewond raken of hun verblijfplaatsen verliezen.

Soorten Management Plan
Het uitvoeren van een dergelijk onderzoek kan echter kostbaar zijn, vooral voor particulieren. Om deze kosten te beperken, wordt er vaak geadviseerd om isolatiewerkzaamheden gezamenlijk met buurtbewoners aan te pakken. Op die manier kunnen de kosten voor ecologisch onderzoek gedeeld worden. Bovendien zijn sommige gemeenten in Gelderland begonnen met het opstellen van een Soorten Management Plan (SMP). Een SMP biedt een generieke ontheffing van de Wet natuurbescherming voor een bepaalde periode en een specifiek gebied, wat het proces voor particuliere isolatieprojecten aanzienlijk vereenvoudigt.

Een goed voorbeeld van deze aanpak is de gemeente Wijchen, dat een vooronderzoek zal uitvoeren bij particuliere woningen om te bepalen of er vogels of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. Indien nodig zal er een ontheffing van de Wet natuurbescherming worden aangevraagd. Dit is een essentieel onderdeel van het soortenmanagementplan dat ervoor zorgt dat natuurvriendelijk isoleren mogelijk is zonder onnodige vertragingen en zonder schade aan de lokale fauna.

Naast deze preventieve maatregelen zijn gemeenten verplicht om hun inwoners actief te informeren over de wet- en regelgeving omtrent natuurvriendelijke isolatie. Dit doen ze door middel van webinars, zoals die recent door de provincie Gelderland werd georganiseerd, waarin bewoners werden bijgepraat over de nieuwste methoden en verplichtingen.

Natuurvriendelijk isoleren is een belangrijke stap richting een duurzaam en klimaatneutraal Gelderland. Door zorgvuldig rekening te houden met de natuur en beschermde diersoorten, kunnen we ervoor zorgen dat de noodzakelijke energiebesparing hand in hand gaat met het behoud van onze waardevolle biodiversiteit. Voor meer informatie over natuurvriendelijk isoleren in Gelderland, kunnen woningeigenaren kijken op isolatiebedrijfgelderland.com.






Meer nieuws uit Arnhem

13 september 15:51Zorgaanbieder moet tonnen terugbetalen aan gemeente
13 september 13:21Overvaller McDonald’s Kronenburg moet 2,5 jaar de cel in: ‘Meer, meer en de muntjes ook!’
11 september 13:41Lesmotor botst tegen bakwagen, leerling gewond naar ziekenhuis
9 september 19:23Man (34) opgepakt na gevaarlijke achtervolging en aanrijding
9 september 11:26GelreDome weer kickbokstempel: Verhoeven verdedigt wereldtitel
9 september 06:46De stoeterij van de voormalig eigenaar van Sonsbeek staat te koop en is in prijs verlaagd
8 september 17:57Man gearresteerd op carpoolplaats na meerdere aanrijdingen
6 september 08:57Provincie Gelderland zet in op natuurvriendelijke isolatie
6 september 08:07Snelweg bezaaid met dode dieren, veel vertraging in ochtendspits
5 september 07:58Hele dag minder treinen tussen Arnhem en Nijmegen
5 september 07:52Veel schade na nachtelijke autobrand autobedrijf aan de Vlamoven
5 september 07:32Drie gewonden na brand in St. Walburgis Kerk, mogelijk door opladen accu’s
4 september 16:25Politie vindt 100 kilo drugs, 4 mannen opgepakt
1 september 15:59Gewonde bij ongeval beruchte bocht A50
31 augustus 07:24Brandweer heeft brandende container bij bedrijf snel geblust
30 augustus 07:15NS waarschuwt: treinen naar Arnhem en Schiphol komende weken 'heel druk'
29 augustus 18:55Acht mannen veroordeeld voor geweld tijdens koranverbranding in Arnhem
29 augustus 15:01Auto op zijn zijkant bij ongeluk in Arnhem
28 augustus 18:39Forse schade bij aanrijding midden in woonwijk
28 augustus 07:34Grote brand in Arnhem na melding van explosie
RSS.