menu
zoek

Nieuws Vlissingen

Natuurvriendelijke isolatie in Zeeland met nieuw programma

donderdag 5 september 2024, 10:16 uur

Zeeland zet een belangrijke stap richting duurzame woningisolatie met oog voor de natuur. Begin dit jaar heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland ingestemd met een tijdelijk beleid dat isolatiebedrijven toestaat om door te gaan met ‘natuurvriendelijk isoleren’. Dit besluit betekent dat de isolatie van woningen kan worden voortgezet, terwijl tegelijkertijd de bescherming van vleermuizen, mussen en gierzwaluwen gewaarborgd blijft.

Bij natuurvriendelijk isoleren wordt rekening gehouden met de diersoorten die vaak onder daken en in spouwmuren leven. Door deze methode krijgen dieren, zoals vleermuizen en vogels, de kans om te ontsnappen voordat isolatiewerkzaamheden beginnen. Bovendien zorgen de isolatiebedrijven ervoor dat er nieuwe verblijfplaatsen worden gecreëerd voor de dieren, zodat hun populaties beschermd blijven en de biodiversiteit in stand wordt gehouden. Voor meer informatie over natuurvriendelijk isoleren in Zeeland, kunnen geïnteresseerden kijken op isolatiebedrijfzeeland.com.

De verwachting is dat deze aanpak eind 2024 in de wet wordt verankerd door de overheid. Een vrijstelling op basis van een nationale gedragscode zou ervoor moeten zorgen dat deze methoden in het hele land kunnen worden toegepast. Het Nationaal Isolatieprogramma (NIP), een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, streeft ernaar om tegen 2030 maar liefst 2,5 miljoen woningen in Nederland te isoleren. Het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) is een regionale uitwerking van dit nationale plan en heeft als doel om 29.000 slecht geïsoleerde woningen in de provincie duurzamer te maken.

Woningbezitters met een energielabel D, E, F, G of vergelijkbaar kunnen subsidie aanvragen om hun woningen beter te isoleren. Via deze aanpak kunnen woningen energiezuiniger worden zonder dat dit ten koste gaat van de lokale biodiversiteit. Het ZIP wordt momenteel uitgevoerd door twaalf Zeeuwse gemeenten, waaronder Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen.

Natuurvriendelijke bouw en regelgeving
De provincie Zeeland is verantwoordelijk voor het in stand houden van de populaties van beschermde diersoorten. De Wet natuurbescherming legt vast dat ruimtelijke ingrepen, zoals woningisolatie, geen schade mogen toebrengen aan deze diersoorten. In de zomer van 2023 heeft de Raad van State benadrukt dat kwalitatief goed ecologisch onderzoek van cruciaal belang is bij isolatiewerkzaamheden, vooral wanneer beschermde soorten aanwezig zijn.

Soortenmanagementplan
Een praktisch uitvoerbare oplossing voor de korte termijn is gevonden in de vorm van het Soortenmanagementplan (SMP). Dit plan stelt gemeenten en woningcorporaties in staat om, op basis van ecologisch onderzoek, een biodiversiteitplan op te stellen dat rekening houdt met de bescherming van kwetsbare diersoorten. De gemeente Borsele heeft bijvoorbeeld al een dergelijk plan ontwikkeld voor Nieuwdorp, waar toekomstige bouwactiviteiten ‘natuurinclusief’ zullen worden uitgevoerd.

Voor gemeenten die nog geen SMP hebben, biedt de provincie Zeeland een tijdelijke oplossing aan in de vorm van het Pre-SMP, een methodiek die is ontwikkeld door de provincie Utrecht. Deze methode maakt het mogelijk om particuliere woningen al op korte termijn natuurvriendelijk te isoleren, terwijl er gewerkt wordt aan een volwaardig SMP. Hierdoor kunnen particulieren hun woningen verduurzamen zonder dat ze zelf onderzoek moeten laten uitvoeren naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten.

Met deze initiatieven toont Zeeland aan dat verduurzaming en natuurbescherming hand in hand kunnen gaan. Dankzij de samenwerking tussen provincie, gemeenten en isolatiebedrijven kunnen zowel het klimaat als de biodiversiteit in Zeeland profiteren van deze natuurvriendelijke aanpak.






Meer nieuws uit Vlissingen

6 september 19:13Slachtoffer dodelijke schietpartij Vlissingen is man (28) uit Goes
5 september 16:01Persoon overleden bij schietincident in Vlissingen
5 september 10:16Natuurvriendelijke isolatie in Zeeland met nieuw programma
1 september 19:29Fietsendief die op heterdaad betrapt wordt in Vlissingen blijkt nog celstraf uit te moeten zitten
1 september 12:19Vrouw (25) gewond bij schietpartij Vlissingen, drie arrestaties
13 augustus 16:46Man in Vlissingen aangevallen met voorwerp
7 augustus 17:06Douane onderschept 61,5 kilo cocaïne in Vlissingen
4 augustus 10:28Man (25) uit Vlissingen aangehouden voor trappen tegen borst van 11-jarig meisje
30 juli 20:31Ruim 1000 kilo coke op weg naar Duitsland gevonden in haven van Vlissingen
25 juli 09:11Man aangehouden voor bedreiging
24 juli 09:29‘Onderzoek havenbedrijf: politie-infiltrant voerde cocaïne in’
18 juli 20:37Zoekactie met helikopters en reddingsboten naar vermiste zwemmer Vlissingen gestaakt
4 juli 14:31Vlissinger geslagen na verijdelen fietsdiefstal
2 juli 12:06Stacaravan huren of kopen, wat is de beste keuze?
26 juni 14:33Nieuwe verdachte (64) vast voor 3.630 kilo coke in haven Vlissingen
25 juni 10:55Verscherpt toezicht in haven Vlissingen na vondst 48 kilo coke
20 juni 19:30Na de grootste cokevangst van dit jaar: waarom zitten drugs zo vaak tussen bananen?
8 juni 08:56Politie doet onderzoek: is er vanmorgen wéér geschoten in Vlissingen?
28 mei 18:45Vier twintigers aangehouden na reeks schietincidenten in Vlissingen, recherche onderzoekt woningen
27 mei 21:44Grote gasbrand in flatgebouw Vlissingen, acht woningen blijven leeg
RSS.