menu
zoek

Nieuws Staphorst

Politie trekt lessen uit kritiek op optreden bij intocht Staphorst

donderdag 2 november 2023, 11:43 uur

De inspectie Justitie en Veiligheid heeft een kritisch rapport gepubliceerd over het politieoptreden bij de Sinterklaasintocht in Staphorst op 19 november 2022. De politie Oost-Nederland herkent de conclusies uit het rapport en betreurt dat demonstranten en waarnemers niet de bescherming kregen waar zij recht op hadden. “Onze focus had meer moeten liggen op het aanpakken en stoppen van de relschoppers”, zegt Sezgin Sezer, sectorhoofd van het district IJsselland waar Staphorst onder valt.

Al snel na de intocht trok de politie zelf al de conclusie dat er fouten zijn gemaakt. De inspectie concludeert nu dat de voorbereiding onvoldoende was en dat de politie op de dag zelf niet wendbaar was. “De politie heeft de taak om de grondrechten van burgers te beschermen. In dit geval waren er twee partijen die onze bescherming nodig hadden; de bezoekers van de intocht (een evenement waar een vergunning voor was verleend) en de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (die hun demonstratie hadden aangemeld) met daarbij de waarnemers van Amnesty.  Er was echter ook nog een derde partij die er alles aan deed om de grondrechten van de demonstranten te ontnemen. Het feit dat het deze laatste groep is gelukt de grondrechten aan de demonstranten op grove wijze te schenden, nemen wij onszelf kwalijk.  Wij hadden meer moeten doen om te voorkomen dat de relschoppers hun doel bereikten ”, aldus Sezer. Excuses aangeboden Na de gebeurtenissen is de politie in gesprek gegaan met Kick Out Zwarte Piet en Amnesty en zijn er excuses aangeboden. Naar aanleiding van dit rapport worden de gesprekken voortgezet en de leerpunten besproken. “We vinden het belangrijk dat deze lessen ook breder binnen de politie worden gedeeld. Het afgelopen jaar heeft de politie Oost-Nederland daarin al de eerste stappen ingezet. Zo hebben de commandanten van de Staven Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) een verdiepende training gekregen over demonstraties. Een grotere groep leidinggevenden heeft een webinar gevolgd over de Wet Openbare Manifestatie. Verder wordt er nu bij de start van een SGBO beter bekeken welke risico’s er zijn en welke kennis en kunde daarbij nodig zijn. Dat is ook in lijn met de aanbevelingen van de Inspectie.  Het aantal demonstraties neemt toe in Nederland en de demonstraties die plaatsvinden vragen steeds meer van de politie. Maatschappelijke vraagstukken waar verschillende groepen in de samenleving verschillend naar kijken raken steeds vaker de openbare orde, zeker wanneer groepen in de samenleving tegenover elkaar komen te staan.  Het demonstratierecht is een belangrijk grondrecht. Daarom neemt de politie de aanbevelingen en de verkregen inzichten mee, om samen met de lokale driehoek (gemeente, openbaar ministerie en politie) te werken aan een goed verloop van demonstraties. 


» Politie.nl

Kaart nieuws Staphorst. Locatie nieuws: 52.65276 / 6.20016


donderdag 2 november 2023, 11:52 uur
Politie had KOZP volgens inspectie meer moeten beschermen tijdens actie
NU.nlDe politie heeft vorig jaar tijdens de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst niet doortastend en adequaat opgetreden. Ze had moeten ingrijpen en demonstranten en waarnemers van Amnesty International meer moeten beschermen toen zij door relschoppers werden belaagd.
» NU.nl
donderdag 2 november 2023, 11:50 uur
Politie ging in de fout bij Kick Out Zwarte Piet-demonstratie Staphorst
Dagblad van het NoordenDe politie heeft vorig jaar tijdens de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst niet doortastend en adequaat opgetreden. Ze had moeten ingrijpen en demonstranten en waarnemers van Amnesty International meer moeten beschermen toen zij door relschoppers werden belaagd. Dit oordeelt de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek naar het politieoptreden rond de ongeregeldheden.
» Dagblad van het Noorden
donderdag 2 november 2023, 11:00 uur
Politie blunderde tijdens sinterklaasrellen in Staphorst: demonstranten aan lot overgelaten
de StentorDe politie is flink in de fout gegaan bij de sinterklaasrellen in Staphorst, op 19 november vorig jaar. Volgens de inspectie had de politie moeten ingrijpen en demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en waarnemers van Amnesty International moeten beschermen tegen relschoppers. ,,Risico's zijn verkeerd ingeschat.’’
» de Stentor
donderdag 2 november 2023, 11:00 uur
Kritisch rapport: Politie faalde tijdens demonstratie sinterklaasintocht Staphorst
RTV OostDe politie had demonstranten en waarnemers beter moeten beschermen tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst, vorig jaar. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) na onderzoek naar het politieoptreden op 19 november vorig jaar. Tijdens de demonstratie ging het mis, toen demonstranten en waarnemers werden aangevallen door relschoppers.
» RTV Oost



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NU.nl
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: RTV Oost
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Staphorst

17 april 13:34Baanbrekend vonnis: voor het eerst moeten illegale gokbedrijven spelers terugbetalen
1 april 22:33Politie moet wapenstok gebruiken: zo'n 80 jongeren 'omsingelen' persoon die in pizzeria zit
27 maart 11:23Paul Weerman terug op het oude nest, maakt seizoen af als trainer bij Staphorst
10 maart 16:28Collin Veijer begint seizoen met vijfde plek in Qatar
20 februari 18:34Inzamelingsactie voor veroordeelde relschoppers sinterklaasintocht Staphorst
9 februari 16:5830 miljoen naar Regio Zwolle, vier Drentse gemeenten profiteren mee
7 februari 23:46Brandende hooibaal op vluchtstrook zorgt voor problemen op A28
31 januari 14:04Christian Haasjes uit Staphorst na broederstrijd winnaar Alternatieve Elfstedentocht
31 januari 10:20KOZP: rechter laat slachtoffers in de kou staan in zaak Staphorst
28 januari 15:3539-jarige man aangehouden na zwaar ongeluk op A28 bij Staphorst
17 januari 06:00Sinterklaasrellen Staphorst: 150 relschoppers, 4 verdachten. Maar is er genoeg bewijs?
16 januari 19:29Justitie wil meer relschoppers Sinterklaasrellen in Staphorst pakken, telefoons afgeluisterd
12 januari 19:15Overvaller supermarkt Staphorst bedreigde caissière met een mes waarna hij ‘wat geld’ meenam
11 januari 19:24Overval Aldi supermarkt in Staphorst: politie zoekt man met opvallende oranje jas
30 december 20:00Vanwege de zondagsrust begint 2024 in Staphorst een dagje eerder
27 november 08:05Video | Oldtimer belandt in vaart na ongeval bij Staphorst
26 november 13:14Collin Veijer uit Staphorst kan debuutjaar Moto3 net niet afsluiten met podiumplek
13 november 12:40Treinverkeer tussen Zwolle en Meppel hervat na aanrijding
6 november 19:51Kick Out Zwarte Piet niet tevreden over onderzoek naar Sinterklaasrellen Staphorst
2 november 11:52Politie had KOZP volgens inspectie meer moeten beschermen tijdens actie
RSS.