menu
zoek

Nieuws Sneek

Politie Sneek opent eerste digikamer van Noord-Nederland

vrijdag 30 juni 2023, 09:48 uur

’s Avonds nog even online gamen met vrienden in plaats van buiten een balletje trappen, een verdachte advertentie op een verkoopsite van een veel te goedkope smartphone of een telefoontje van een ‘bankmedewerker’ die via de mobiele bankieren app een spaarrekening probeert te plunderen. De samenleving verandert en dat geldt ook voor criminaliteit. Om de verbinding in de wijk te behouden en om beter op te kunnen treden tegen digitale criminaliteit opende de politie Sneek op 29 juni de deuren van de eerste digikamer in Noord-Nederland.

Blauw op de digitale straten Een grote kracht van de politie in Nederland is de inzet van wijkagenten. De wijkagent is benaderbaar en weet wat er speelt in de omgeving. Maar hoe kom je in contact met die fanatieke gamer die precies weet wat er online geroepen wordt (en waar tót opgeroepen wordt)? En hoe kun je aan een grote groep wijkbewoners voorlichting geven over nieuwe vormen van online fraude, als wijkbewoners het buurthuis verruilen voor whatsapp- en telegramgroepen? Vanuit de digikamer gaan agenten online de buurt in om zo de verbinding met de wijk te behouden en te vergroten en bestrijden ze veel voorkomende digitale criminaliteit. Politiebureau in de woonkamer Via livestreamapparatuur in de digikamer kunnen wijkbewoners vanuit hun eigen woonkamer rechtstreeks in gesprek met de (digitale) wijkagent. Ook heeft de nieuwe digikamer een spelcomputer met toebehoren, zodat agenten op het bureau of op locaties in de wijk kunnen gamen met jongeren. Zo houden zij contact met de jongeren uit de buurt. In de digikamer wordt ook digitale informatie verzameld die van belang is voor het team en worden zaken met betrekking tot digitale criminaliteit opgepakt, zoals internetoplichting of online afpersing. Leren van elkaar De digikamer wordt onder andere gebruikt door de digitaal wijkagenten van Sneek. Zij lopen voorop in de ontwikkelingen en leren collega-agenten de digitale vaardigheden die noodzakelijk zijn om goed politiewerk te blijven doen in de toekomst. Daarnaast geven digitale wijkagenten belangrijke informatie en signalen van (cyber)criminaliteit door aan het team, zodat effectief opgetreden kan worden. De digikamer versterkt ook de huidige samenwerking met de gemeenten, bijvoorbeeld tijdens evenementen, door het gezamenlijk monitoren van openbare bronnen. Toekomstbestendig De samenleving blijft zich ontwikkelen en dat betekent dat we continu kijken hoe we politiemensen zo effectief mogelijk kunnen inzetten. Met de digikamer krijgen agenten in Sneek de handvatten om ook via digitale kanalen aanwezig te zijn en verbonden te blijven met de wijk. De inzet van de digikamer wordt de komende tijd getest en getoetst. Ook collega’s uit andere basisteams in de Eenheid Noord-Nederland worden meegenomen in de kennis en ervaringen die hier worden opgedaan. Mogelijk worden er in de toekomst meer digikamers opgezet in de Eenheid Noord-Nederland.


» Politie.nl

Kaart nieuws Sneek. Locatie nieuws: 53.02728 / 5.65717


donderdag 29 juni 2023, 21:28 uur
Potje FIFA of live in gesprek met wijkagent? De politie gaat online vanuit de digikamer in Sneek
Leeuwarder CourantDe eerste digikamer van de politie Noord-Nederland is donderdag geopend op het politiebureau in Sneek. Het kan zo maar dat je online met een agent een potje FIFA speelt of dat je via livestream je vragen kunt stellen over de gevaren van online oplichting.
» Leeuwarder CourantFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Leeuwarder Courant

Meer nieuws uit Sneek

31 mei 20:48d'Olde Veste haalt bakzeil bij rechter: ONS Sneek blijft kampioen van eerste klasse
31 mei 11:01Man opgepakt voor schietpartij met gewonde in Sneek
26 mei 12:23Hardloopevenement Sneek uitgesteld door brand. 'Geen feest als zoveel mensen in de ellende zitten'
23 april 20:54Vijf aanhoudingen in Sneek voor drugstransporten per zeilboten
19 april 10:18Aanhouding na steekincident in Sneek
12 april 16:37Stadjer verdacht van betrokkenheid bij dood Fries
30 maart 22:56Friese ploegen kegelen DZOH en Germanicus uit de beker
24 maart 20:46Sudosa-Desto kan nog steeds niet winnen van Sneek
13 maart 14:51Drie aanhoudingen na steekpartij in Sneek: twee 18-jarige mannen gewond
14 december 00:03Sudosa-Desto laat landskampioen Sneek ontsnappen
30 november 09:19Volleybalsters Friso Sneek gaan tweede helft van competitie in als koploper na zege op Sudosa Assen
10 oktober 20:54Verdachte aangehouden in onderzoek naar moord op 41-jarige Metin uit Sneek
21 augustus 18:36Boer en vijf koeien onwel na mixen mest in stal in Sneek, drie koeien overleden
23 juli 11:45Voetbalsters beginnen WK met nipte zege op Portugal, Sherida Spitse belangrijk met assist
30 juni 09:48Politie Sneek opent eerste digikamer van Noord-Nederland
17 juni 21:07Kind overleden in recreatiegebied De Potten in Friesland
10 mei 15:40Politie doet onderzoek naar doodsoorzaak 41-jarige man uit Sneek
7 mei 18:10VC Sneek verliest kampioensduel van Utrecht, beslissing landstitel valt in vijfde wedstrijd
22 februari 16:41Politie zoekt verdachten van een gewelddadige poging overval op videotheek in Sneek
14 februari 19:32Bedrijvendokter Martijn Rozenboom ziet af van overname winkelketen Jan Sikkes
RSS.