menu
zoek

Nieuws Schiedam

Vlaardingen, Schiedam - Grootschalig DNA-onderzoek in coldcase zedenzaak Schiedam en Vlaardingen

zaterdag 12 november 2022, 08:32 uur

Met een grootschalig DNA-onderzoek onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen zet de politie een volgende stap in het onderzoek in een ernstige zedenzaak uit 2010. Zijn slachtoffers waren pas 13, 15 en bijna 16 jaar. Twee van hen werden onder bedreiging van een mes seksueel misbruikt.

In december 2021 presenteerde de politie een nieuwe aanpak in deze zaak. Op basis van een compositietekening die in 2010 van de verdachte was gemaakt, heeft het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie een driedimensionale weergave van de verdachte gemaakt. Dit is gedaan met nieuwe beeldtechnologie. Hierdoor lijkt hij ‘levensecht’. Via een holobox waarin de dader driedimensionaal op ware grootte, zelfs bewegend te zien was, werd de verdachte getoond aan het publiek. De holobox werd neergezet in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen en getoond bij de opsporingsprogramma's Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Een striptekenaar visualiseerde het verhaal nog in een andere vorm om zo een nog grotere doelgroep te bereiken. Driehonderd tips De beelden van de verdachte zijn vervolgens massaal gedeeld door de media. De hulp van het publiek was overweldigend, er kwamen ruim driehonderd tips binnen over de mogelijke identiteit van de verdachte. De afgelopen maanden Grootschalig DNA-onderzoek Rechercheurs hebben de afgelopen maanden alle tips bestudeerd. Aan de hand van een aantal objectieve criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem, zijn een tiental mannen geselecteerd. Vanaf komende maandag zullen de eerste veertig mannen van deze lijst benaderd worden met de vraag of ze vrijwillig hun DNA af willen staan voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht, en de mannen die benaderd worden zijn ook geen verdachte. Het afgenomen DNA wordt na dit onderzoek vernietigd en niet opgenomen in een databank. DNA-deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) gaan het afgenomen DNA een-op-een vergelijken met het DNA dat de dader in 2010 achterliet. Ernstig zedenmisdrijf Rene Bergwerff, leider van het coldcaseteam, kan zich voorstellen dat de mannen die benaderd worden vragen hebben over het onderzoek en de procedures: “Meewerken aan het dna-onderzoek is voor een goed doel: het vinden van de man die de ernstige zedenmisdrijven op zijn geweten heeft. De personen van wie namen zijn genoemd, kunnen natuurlijk nooit allemaal de dader zijn. Dan is dna een heel praktisch selectiemiddel.”    De verwachting is dat de DNA-afnames en het onderzoeken van de sporen enkele maanden kan gaan duren.


» Politie.nl


Kaart nieuws Schiedam. Locatie nieuws: 51.93600 / 4.37319


zaterdag 12 november 2022, 15:50 uur
Politie hoopt met groot DNA-onderzoek op doorbraak in coldcase zedenzaak
Blik op NieuwsDe politie zet met een grootschalig DNA-onderzoek onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen een volgende stap in het onderzoek in een ernstige zedenzaak uit 2010 en hoopt zo alsnog de dader te vinden. Dit meldt de politie zaterdag.
» Blik op Nieuws
zaterdag 12 november 2022, 12:42 uur
Dna tientallen mannen onderzocht om aanrander op te sporen (VIDEO)
CrimesiteDe politie gaat vanaf maandag grootschalig dna-onderzoek uitvoeren onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen. In dat gebied zijn in 2010 een meisje van 13 jaar en twee meisjes van 15 jaar seksueel misbruikt en bedreigd met een mes. Eén van hen wist te ontsnappen.
» Crimesite
zaterdag 12 november 2022, 11:40 uur
Tientallen mannen opgeroepen voor DNA-onderzoek na verkrachtingen in Schiedam en Vlaardingen
RTV RijnmondMet een groot DNA-onderzoek onder tientallen mannen hoopt de politie een 12-jaar oude zedenzaak op gang te krijgen. In deze cold case zoekt de politie de dader van twee verkrachtingen in Schiedam en Vlaardingen en één poging daartoe in Vlaardingen. De slachtoffers waren 13 en 15 jaar oud.
» RTV Rijnmond
zaterdag 12 november 2022, 10:59 uur
Politie hoopt met grootschalig DNA-onderzoek zedenzaak uit 2010 op te lossen
NU.nlDe politie gaat een grootschalig DNA-onderzoek doen onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen. Daarmee hoopt de politie een ernstige zedenzaak uit 2010 op te lossen.
» NU.nlFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Rijnmond
Foto: NU.nl

Meer nieuws uit Schiedam

1 december 16:43Arrestaties na vondst cocaïnewasserij in woonwijk Schiedam
26 november 20:33Omstanders overmeesteren gewapende overvaller van supermarkt in Schiedam
31 oktober 14:13Overval Aldi Zwijndrecht
18 oktober 11:27Gewonde bij explosie in de Boterstraat in Schiedam
16 oktober 14:01Explosie bij flatwoning in Schiedam
10 oktober 15:45Terwijl zijn auto in brand staat, wordt Jans niet wakker van minutenlang gebel en gebons
9 oktober 07:57Nieuwe drankgigant in de maak: maker Ketel 1 doet miljoenenbod op producent Passoã en Goldstrike
3 oktober 15:32Man die met 250 over snelweg scheurde en daarna iemand doodreed bijna vier jaar cel in
24 september 17:03Auto in Schiedam beschoten
22 september 15:11Video | Vloer van tram doormidden gescheurd bij ontsporing in Schiedam
19 september 10:16‘Man tilt Belastingdienst voor 1,7 miljoen’
8 september 15:20Getuigen gezocht van schietincident Schiedam
7 september 17:09Tweede en derde explosie bij panden in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam
4 september 18:01Goudroof in Schiedam: de chauffeur zit vast, maar het goud uit zijn transportbusje is spoorloos
30 augustus 10:52Bedrijf voor de tweede keer doelwit explosief
18 augustus 13:35Opnieuw explosie bij zalencentrum in Schiedam
1 augustus 10:13Tweede verdachte aangehouden in verband met explosie in Schiedam
15 juli 15:4016-jarige jongen aangehouden voor explosie Damlaan Schiedam
12 juli 14:19Vier Rotterdammers aangehouden voor beroving | Explosie bij zalencentrum bedrijventerrein Schiedam
2 juli 21:06Explosie bij woning in flatgebouw in Schiedam
RSS.