menu
zoek

Nieuws Schiedam

Vlaardingen, Schiedam - Grootschalig DNA-onderzoek in coldcase zedenzaak Schiedam en Vlaardingen

zaterdag 12 november 2022, 08:32 uur

Met een grootschalig DNA-onderzoek onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen zet de politie een volgende stap in het onderzoek in een ernstige zedenzaak uit 2010. Zijn slachtoffers waren pas 13, 15 en bijna 16 jaar. Twee van hen werden onder bedreiging van een mes seksueel misbruikt.

In december 2021 presenteerde de politie een nieuwe aanpak in deze zaak. Op basis van een compositietekening die in 2010 van de verdachte was gemaakt, heeft het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie een driedimensionale weergave van de verdachte gemaakt. Dit is gedaan met nieuwe beeldtechnologie. Hierdoor lijkt hij ‘levensecht’. Via een holobox waarin de dader driedimensionaal op ware grootte, zelfs bewegend te zien was, werd de verdachte getoond aan het publiek. De holobox werd neergezet in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen en getoond bij de opsporingsprogramma's Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Een striptekenaar visualiseerde het verhaal nog in een andere vorm om zo een nog grotere doelgroep te bereiken. Driehonderd tips De beelden van de verdachte zijn vervolgens massaal gedeeld door de media. De hulp van het publiek was overweldigend, er kwamen ruim driehonderd tips binnen over de mogelijke identiteit van de verdachte. De afgelopen maanden Grootschalig DNA-onderzoek Rechercheurs hebben de afgelopen maanden alle tips bestudeerd. Aan de hand van een aantal objectieve criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem, zijn een tiental mannen geselecteerd. Vanaf komende maandag zullen de eerste veertig mannen van deze lijst benaderd worden met de vraag of ze vrijwillig hun DNA af willen staan voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht, en de mannen die benaderd worden zijn ook geen verdachte. Het afgenomen DNA wordt na dit onderzoek vernietigd en niet opgenomen in een databank. DNA-deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) gaan het afgenomen DNA een-op-een vergelijken met het DNA dat de dader in 2010 achterliet. Ernstig zedenmisdrijf Rene Bergwerff, leider van het coldcaseteam, kan zich voorstellen dat de mannen die benaderd worden vragen hebben over het onderzoek en de procedures: “Meewerken aan het dna-onderzoek is voor een goed doel: het vinden van de man die de ernstige zedenmisdrijven op zijn geweten heeft. De personen van wie namen zijn genoemd, kunnen natuurlijk nooit allemaal de dader zijn. Dan is dna een heel praktisch selectiemiddel.”    De verwachting is dat de DNA-afnames en het onderzoeken van de sporen enkele maanden kan gaan duren.


» Politie.nl

Kaart nieuws Schiedam. Locatie nieuws: 51.93600 / 4.37319


zaterdag 12 november 2022, 15:50 uur
Politie hoopt met groot DNA-onderzoek op doorbraak in coldcase zedenzaak
Blik op NieuwsDe politie zet met een grootschalig DNA-onderzoek onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen een volgende stap in het onderzoek in een ernstige zedenzaak uit 2010 en hoopt zo alsnog de dader te vinden. Dit meldt de politie zaterdag.
» Blik op Nieuws
zaterdag 12 november 2022, 12:42 uur
Dna tientallen mannen onderzocht om aanrander op te sporen (VIDEO)
CrimesiteDe politie gaat vanaf maandag grootschalig dna-onderzoek uitvoeren onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen. In dat gebied zijn in 2010 een meisje van 13 jaar en twee meisjes van 15 jaar seksueel misbruikt en bedreigd met een mes. Eén van hen wist te ontsnappen.
» Crimesite
zaterdag 12 november 2022, 11:40 uur
Tientallen mannen opgeroepen voor DNA-onderzoek na verkrachtingen in Schiedam en Vlaardingen
RTV RijnmondMet een groot DNA-onderzoek onder tientallen mannen hoopt de politie een 12-jaar oude zedenzaak op gang te krijgen. In deze cold case zoekt de politie de dader van twee verkrachtingen in Schiedam en Vlaardingen en één poging daartoe in Vlaardingen. De slachtoffers waren 13 en 15 jaar oud.
» RTV Rijnmond
zaterdag 12 november 2022, 10:59 uur
Politie hoopt met grootschalig DNA-onderzoek zedenzaak uit 2010 op te lossen
NU.nlDe politie gaat een grootschalig DNA-onderzoek doen onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen. Daarmee hoopt de politie een ernstige zedenzaak uit 2010 op te lossen.
» NU.nlFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Rijnmond
Foto: NU.nl

Meer nieuws uit Schiedam

15 juni 15:31Buurtwinkel Schiedam overvallen door opvallend lange man
4 juni 20:31Man (20) meldt zich bij politie voor dodelijke aanrijding Schiedam
2 juni 12:30Overleden man in Schiedam mogelijk aangereden en meegesleurd door auto
15 mei 11:34Derde explosie bij huis van moeder drugscrimineel
10 april 22:18Man die zichzelf en zijn huis in brand dreigde te steken aangehouden
8 april 11:39Auto beschoten in Schiedam, man aangehouden
8 april 10:49Man overleden na verkeersongeval Groene Kruisweg
31 maart 13:50Drie gewonden bij botsing tegen viaduct in Schiedam | Brandweer haalt onderkoelde hond uit de Lek
20 maart 12:50Getuigen gezocht overval zonnestudio aan de Broersvest
13 maart 11:45Opnieuw explosie bij woning drugscrimineel René F.
3 maart 22:42Zwaargewonde door schietpartij Schiedam, drie verdachten opgepakt
18 februari 10:24Explosie bij auto in Schiedam en Rotterdamse woning opnieuw doelwit
15 februari 18:17Zes jaar cel voor man (53) die minderjarigen verkrachtte in kelderboxen
9 februari 16:33Man opnieuw aangehouden voor ontvoering Schiedam
7 februari 20:45Schiedamse jeneverstoker Nolet neemt definitief Lucas Bols over
4 februari 15:0917-jarige jongen gestoken in Schiedam, verdachte (31) aangehouden
3 februari 21:58Supermarkt Stationsplein Schiedam overvallen
1 februari 21:15Verkrachte meisjes herkennen Marcel B. meteen: 'Hij praatte als Miss Piggy'
26 januari 05:02Bandenprikker bezorgt garagehouder Bob handenvol werk: ‘Maar blij word ik er niet van’
22 januari 18:07Meisje (6) aangereden door auto bij oversteken
RSS.