menu
zoek

Nieuws Rotterdam

Twee aanhoudingen ongeregeldheden Mercatorplein

donderdag 1 december 2022, 12:35 uur

De politie heeft donderdag 1 december twee Amsterdammers van 20 en 41 jaar aangehouden op verdenking van opruiing en openlijke geweldpleging. De mannen waren betrokken bij de ongeregeldheden op zondag 27 november op het Mercatorplein die ontstonden na de wedstrijd België-Marokko.

Waar: Schouwburgplein in Rotterdam

De recherche heeft na de ongeregeldheden onderzoek gedaan naar de individuele incidenten die zich op het Mercatorplein hebben afgespeeld. Onder andere het bekijken van diverse beelden waarop meerdere personen te zien zijn die de menigte opruien, is daar onderdeel van. Door dit onderzoek, heeft de recherche de identiteit van de twee aangehouden verdachten kunnen vaststellen. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en zullen daar worden verhoord met betrekking tot hun rol bij de onrust. Daarnaast zijn ook enkele andere personen, die bij de ongeregeldheden aanwezig waren, geïdentificeerd en door wijkagenten bezocht en gewaarschuwd. Het onderzoek loopt nog steeds en de recherche sluit meerdere aanhoudingen dan ook niet uit.

Mercatorplein Na de winst van Marokko liep het Mercatorplein vol met blije supporters. In eerste instantie was het een groot feest, maar de sfeer sloeg aan het einde van middag helemaal om. Er werden meerdere brandjes gesticht, vernielingen gepleegd en zwaar vuurwerk afgestoken. Op dat moment waren straatcoaches, bondgenoten en politieagenten aanwezig. Maar voor hun eigen veiligheid werd besloten het plein niet meer te betreden en werd uiteindelijk de Mobiele Eenheid opgeroepen. Rond 20.00 uur was de rust wedergekeerd en werd een persoon aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk.

Overleg driehoek De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) heeft op woensdag 30 november overleg gehad in de aanloop naar de wedstrijd van Canada-Marokko. De burgemeester heeft besloten het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Vlugtlaan aan te wijzen als veiligheidsrisicogebieden. Dit houdt onder andere in dat de politie, op last van de officier van justitie, personen preventief mag fouilleren als daartoe aanleiding is.

Ondersteuning Naast deze aanwijzing, zal de politie ook meer aanwezig zijn. Zowel zichtbaar als onzichtbaar. Daarnaast bieden ook andere (internationale) politie-eenheden ondersteuning, waaronder een Duitse waterwerper die zal worden bediend door Duitse politieagenten die ondergeschikt zijn aan het bevoegd gezag van de Amsterdamse politie. De waterwerper wordt alleen ingezet als dit daadwerkelijk nodig blijkt te zijn.

Waarschuwing Met deze twee recente aanhoudingen laat de politie zien dat dergelijk gedrag absoluut niet loont en het volstrekt onacceptabel is. Wat voor het overgrote deel van de supporters een feestje had moeten zijn, werd door slechts een paar personen vreselijk verpest. De politie zal daarom vanmiddag samen met straatcoaches, bondgenoten en jongerenwerkers aanwezig zijn en wil supporters oproepen, ongeacht de uitslag, niet voor onrust te zorgen in de wijk maar er een feestje van te maken.


» Politie.nl

Kaart nieuws Rotterdam. Locatie nieuws: 51.92091 / 4.47396 Schouwburgplein
Schouwburgplein in Rotterdam


zondag 27 november 2022, 21:08 uur
Onrust in Rotterdam na afloop voetbalwedstrijd
Politie.nlZondag 27 november werd het aan het einde van de middag onrustig in het centrum van Rotterdam. Een grote groep van ongeveer 500 supporters kwamen bij elkaar. Ze staken zwaar vuurwerk, gooiden vuurwerk en glas richting agenten.
Rond 17.00 uur na afloop van de voetbalwedstrijd België-Marokko werd het onrustig in de stad. Een grote groep van rond de 500 supporters begon zich vervelend te gedragen door onder meer zwaar vuurwerk af te steken. Daar bleef het niet bij, er werd ook vuurwerk en glas in de richting van de politie gegooid. Twee agenten raakten hierbij gewond, één collega heeft gehoorschade opgelopen en de ander is gewond geraakt aan zijn hoofd. Ook het verkeer is deels ontregeld geweest en het openbaar vervoer werd gehinderd. Omdat de sfeer grimmig werd en bleef, moest de ME eraan te pas komen. Ze voerden charges uit om de grote groep uit elkaar te drijven en met succes. Iets na 19.00 uur werd door snel optreden van de politie de rust weer hersteld. Verkeersafzettingen werden opgeheven en de trams konden hun weg weer vervolgen. Onduidelijk is nog wat de schade gaat zijn voor de stad.   Getuigen gezocht De politie stelt een onderzoek in naar de onruststokers, en sluit meer aanhoudingen niet uit. Getuigen kunnen daarbij helpen en dan met name gemaakt beeldmateriaal. Heeft u informatie? Neemt u dan contact op via onderstaande knoppen. 

» Politie.nl
vrijdag 2 december 2022, 07:55 uur
Negen aanhoudingen in Amsterdam bij onrust na winst Marokko
RTV N-HDe politie heeft donderdagavond negen mensen aangehouden rondom het Mercatorplein en de Burgemeester De Vlugtlaan, onder wie vijf minderjarigen. Het gaat om mensen die na de winst van Marokko op Canada onder meer zwaar vuurwerk naar de politie gooiden. Een agent liep daarbij klachten aan zijn gehoor op.
» RTV N-H
donderdag 1 december 2022, 17:18 uur
Mercatorplein veiligheidsrisicogebied tijdens Marokko-Canada: waterkanon paraat
de TelegraafTijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. De Amsterdamse politie heeft een waterkanon uit Duitsland achter de hand voor het geval er ongeregeldheden uitbreken.
» de Telegraaf
donderdag 1 december 2022, 10:35 uur
Twee mannen (41 en 20) opgepakt na WK-rellen Amsterdam
RTV N-HDe politie heeft vanochtend twee mannen aangehouden die zondagavond betrokken zouden zijn geweest bij de rellen op het Mercatorplein in Amsterdam. De ongeregeldheden ontstonden tijdens een spontaan feest op het plein na de WK-overwinning van Marokko op België (2-0).
» RTV N-H
woensdag 30 november 2022, 14:56 uur
Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied
de TelegraafTijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht.
» de Telegraaf
dinsdag 29 november 2022, 15:11 uur
Amsterdam neemt na rellen maatregelen rondom voetbalwedstrijd Marokko
NU.nlDe Amsterdamse politie neemt "zichtbare en onzichtbare" maatregelen rondom de WK-voetbalwedstrijd tussen Marokko en Canada komende donderdag. Die maatregelen neemt de politie omdat zondag rellen uitbraken nadat Marokko de wedstrijd tegen België had gewonnen.
» NU.nl
dinsdag 29 november 2022, 14:50 uur
’Zichtbare en onzichtbare maatregelen’ in Amsterdam rond WK-duel Marokko
de TelegraafDe Amsterdamse politie neemt komende donderdag „zichtbare en onzichtbare maatregelen” rondom de WK-voetbalwedstrijd Marokko tegen Canada. Dat laat een woordvoerster weten. De politie doet dit nadat er zondag - net als in Rotterdam en Den Haag - rellen uitbraken op het Mercatorplein in Amsterdam-West nadat Marokko met 2-0 won van België.
» de Telegraaf
maandag 28 november 2022, 21:15 uur
Politie zag rellen na WK-zege Marokko niet aankomen, overleg over maatregelen
NU.nlDe politie zag de rellen in Amsterdam en Rotterdam niet aankomen. Dat vertellen woordvoerders van beide korpsen in gesprek met de NOS. De grote steden kijken de komende dagen of extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Marokko speelt donderdag nog tegen Canada. De gemeente Den Haag verwacht dan geen nieuwe onrust.
» NU.nl
maandag 28 november 2022, 17:29 uur
Geen extra maatregelen rondom volgende WK-wedstrijd Marokko: 'We zijn goed voorbereid'
Omroep WestDen Haag neemt geen extra veiligheidsmaatregelen rondom de WK-wedstrijd van Marokko tegen Canada aanstaande donderdag. Dat is besloten na overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente, de zogeheten driehoek. 'We zien in het speelschema geen aanleiding om te veronderstellen dat het opnieuw onrustig wordt.'
» Omroep West
maandag 28 november 2022, 12:05 uur
Woede na rellen ’voetbalfans’ Marokko: ’Vuil tuig’
de TelegraafDe woede is groot na de rellen van ’supporters’ van het Marokkaanse elftal in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Niemand kan begrijpen waarom juist na de overwinning van Marokko op het WK de situatie zo uit de hand moest lopen. „Ik word er verdrietig van.”
» de Telegraaf
maandag 28 november 2022, 07:48 uur
Enkele arrestaties bij onlusten na WK-zege Marokko, omvang schade onbekend
NU.nlDe politie heeft zondagavond zeker vier mensen opgepakt, nadat in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rellen waren ontstaan na de WK-zege van Marokko op België. Daarbij is de mobiele eenheid (ME) ingezet. Relschoppers stichtten brandjes, vernielden auto's en staken vuurwerk af. Hoeveel schade precies is aangericht, is nog onduidelijk.
» NU.nl
maandag 28 november 2022, 00:21 uur
Enkele arrestaties na onlusten door WK-zege Marokko, onbekend hoeveel schade
NU.nlDe politie heeft zondagavond zeker vier mensen opgepakt nadat in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rellen ontstonden na de WK-zege van Marokko op België. Daarbij werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet. Er werden onder meer brandjes gesticht, auto's vernield en vuurwerk afgestoken.
» NU.nl
zondag 27 november 2022, 21:31 uur
Beelden: relschoppers gaan los na WK-winst Marokko
de TelegraafDe Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag rond het begin van de avond ingegrepen bij rellen van supporters met Marokkaanse vlaggen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na de WK-overwinning van Marokko op België. In Amsterdam ging onder meer een auto in vlammen op en werd zwaar vuurwerk afgestoken.
» de Telegraaf
zondag 27 november 2022, 20:52 uur
Arrestaties en twee agenten gewond bij onlusten in steden na WK-zege Marokko
NU.nlDe Mobiele Eenheid (ME) is zondagavond in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag ingezet toen rellen ontstonden na de WK-zege van Marokko op België. Daarbij zijn twee politieagenten gewond geraakt. Inmiddels is de rust in de drie steden zo goed als teruggekeerd, zeggen woordvoerders van de politie tegen NU.nl. Meerdere mensen zijn opgepakt.
» NU.nl
zondag 27 november 2022, 20:42 uur
Rust keert terug in grote steden na onlusten door WK-overwinning Marokko
NU.nlDe Mobiele Eenheid (ME) is zondagavond in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag ingezet toen rellen ontstonden na de WK-zege van Marokko op België. Inmiddels is de rust in de drie steden zo goed als teruggekeerd, zeggen woordvoerders van de politie tegen NU.nl.
» NU.nl
zondag 27 november 2022, 20:00 uur
Rellen na WK-overwinning Marokko, ME ingezet in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam
NU.nlDe Mobiele Eenheid (ME) is zondagavond in het centrum van Rotterdam in actie gekomen wegens onrust na de WK-overwinning van Marokko op België. Een groep van vijfhonderd mensen zorgt voor een grimmige sfeer, meldt de politie. Ook in Den Haag en Amsterdam is de ME ingezet.
» NU.nl
zondag 27 november 2022, 19:09 uur
Rellen na WK-overwinning Marokko, ME ingezet in Den Haag en Rotterdam
NU.nlDe Mobiele Eenheid (ME) is zondagavond in het centrum van Rotterdam in actie gekomen wegens onrust na de WK-overwinning van Marokko op België. Een groep van vijfhonderd mensen zorgt voor een grimmige sfeer, meldt de politie. Ook in Den Haag is de ME ingezet.
» NU.nl
zondag 27 november 2022, 18:46 uur
ME grijpt in bij onrust in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag na WK-overwinning Marokko
Dagblad van het NoordenDe Mobiele Eenheid (ME) grijpt in bij onrust in het centrum van Rotterdam na de WK-overwinning van Marokko op België.
» Dagblad van het Noorden
zondag 27 november 2022, 18:32 uur
ME ingezet wegens onrust in centrum Rotterdam na WK-overwinning Marokko
NU.nlIn het centrum van Rotterdam is de ME zondagavond in actie gekomen wegens onrust na de WK-overwinning van Marokko op België. Een groep van vijfhonderd mensen zorgt voor onrust, meldt de politie. Er wordt onder meer glas en vuurwerk gegooid naar agenten.
» NU.nl
zondag 27 november 2022, 18:28 uur
ME grijpt in bij rellen in grote steden na WK-overwinning Marokko
de TelegraafDe Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag rond het begin van de avond ingegrepen bij rellen van supporters met Marokkaanse vlaggen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na de WK-overwinning van Marokko op België.
» de Telegraaf
zondag 27 november 2022, 18:05 uur
Feest en vuurwerk in centrum Rotterdam na winst Marokko op WK, politie zet mobiele eenheid in
RTV RijnmondMarokko zorgde zondag voor een daverende verrassing door met 0-2 te winnen van België. Na de winst stond het Rotterdamse stadscentrum al snel op zijn kop met toeterende auto's met Marokkaanse vlaggen. Op het Schouwburgplein, de West-Kruiskade en het Kruisplein werd vuurwerk afgestoken.
» RTV Rijnmond
zondag 27 november 2022, 17:05 uur
Rellen na overwinning Marokko op België op WK, ME grijpt in Den Haag en Rotterdam in
BN DeStemDe ME grijpt zondagavond in bij onrust in Rotterdam en Den Haag, die is ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar.
» BN DeStem
zondag 27 november 2022, 17:05 uur
Rellen na overwinning Marokko op België op WK, ME moet in meerdere steden ingrijpen
Brabants DagbladDe politie heeft zondagavond in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ingegrepen nadat een grote groep van ongeveer 500 mensen per stad de straat op was gegaan om de winst van Marokko op België tijdens het WK in Qatar te vieren. In deze drie steden liepen de feestelijkheden uit op ongeregeldheden. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen.
» Brabants Dagblad
zondag 27 november 2022, 17:05 uur
Rellen na overwinning Marokko op België op WK, ME moet in meerdere steden ingrijpen
de StentorDe ME grijpt zondagavond in bij onrust in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, die is ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar.
» de Stentor
zondag 27 november 2022, 17:05 uur
Rellen na WK-overwinning Marokko, ME moet ingrijpen
de StentorDe politie heeft zondagavond in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ingegrepen nadat in elke stad een grote groep van ongeveer vijfhonderd mensen de straat op was gegaan om de winst van Marokko op België tijdens het WK in Qatar te vieren. In deze drie steden liepen de feestelijkheden uit op ongeregeldheden. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen.
» de StentorFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: Omroep West
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV Rijnmond
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Rotterdam

29 februari 17:49Getuigen gezocht schietincident Zuider Kerkedijk in Rotterdam
29 februari 14:118 jaar cel geëist voor doodrijden ouder stel, verdachte zegt zich niks te herinneren
29 februari 13:19Bewoners gered maar drie katten omgekomen bij brand portiekwoning: 'Het waren angstige momenten'
27 februari 08:05Vochtbestrijding 101: Oorzaken en Oplossingen voor Vocht in Huis
26 februari 11:24Jongen (16) met automatisch vuurwapen aangehouden bij bedreigde woning
25 februari 21:33Getuigenoproep voor steekincident bij Zuidplein
25 februari 14:11Enorme dreun voor Excelsior in degradatiekraker tegen Vitesse
25 februari 08:14Zwaargewonde bij steekpartij in buurt van Zuidplein | Auto crasht op Noordsingel in Rotterdam
24 februari 19:52Overleden persoon gevonden in woning Kromme Hagen
24 februari 11:53Eerder beschoten woning Kerkhoflaan opnieuw doelwit
23 februari 22:53Nog eens drie tieners opgepakt voor gooien winkelwagen op vrouw in Rotterdam
23 februari 20:30Winkelwagentje werd van 4 meter hoog op vrouw gegooid: ‘Er lag een plas bloed’
23 februari 13:59OM vervolgt agente die schoten loste op wegrijdende auto in Rotterdam
23 februari 11:42Hoe Alan (20) een aanslag voor IS wilde plegen: ‘Hij wilde schieten tot hij zou sterven’
23 februari 08:20Amsterdammers aangehouden voor beschieten schoonheidssalon Rotterdam
22 februari 10:33Na minister legt ook UMCG zich neer bij uitspraak kinderhartchirurgie
21 februari 18:02Volkstuinvereniging tast in het duister: hoe kon de brand op Vreelust zomaar ontstaan?
21 februari 13:45Vermoedelijk dode door botsing werkschip en boorplatform in Botlek
19 februari 11:01Bryan Adams in oktober naar Rotterdam Ahoy
19 februari 04:51Opnieuw explosie in geweldsgolf die zou volgen op verijdelde ontvoering
RSS.