menu
zoek

Nieuws Roermond

Limburg lanceert programma natuurvriendelijke isolatie

woensdag 4 september 2024, 08:42 uur

In Limburg is de vraag naar duurzame en energiezuinige woningen de afgelopen jaren flink toegenomen. De provincie speelt hierop in door een nieuw programma te lanceren dat gericht is op natuurvriendelijke isolatie. Hierbij ligt de focus op het isoleren van bestaande woningen, zonder daarbij de leefgebieden van diverse beschermde diersoorten, zoals vleermuizen en vogels, in gevaar te brengen. Traditioneel gezien nestelen deze dieren vaak in spouwmuren en dakconstructies, waardoor traditionele isolatiemethoden niet altijd zonder risico zijn voor het dierenwelzijn. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, introduceert de provincie Limburg een innovatieve aanpak waarbij zowel het milieu als de lokale fauna worden beschermd.

Deze aanpak, die zijn oorsprong vindt in een succesvolle pilot in de provincie Utrecht, wordt nu door Gedeputeerde Staten van Limburg overgenomen. De kern van het programma is het gebruik van zogeheten soortenmanagementplannen. Deze plannen worden opgesteld om een helder beeld te krijgen van de aanwezige diersoorten, hun populatieomvang en de locaties van hun nest- en verblijfplaatsen. Op basis van deze gegevens worden maatregelen uitgewerkt om ervoor te zorgen dat het isoleren van woningen niet leidt tot het verlies van cruciale habitats voor deze dieren. Het doel is om duurzame woningisolatie mogelijk te maken zonder negatieve gevolgen voor de lokale biodiversiteit. Voor meer informatie over hoe dit precies werkt en hoe jij je huis ook natuurvriendelijk kunt laten isoleren, ga je naar isolatiebedrijflimburg.com.

Limburg sneller en efficiënter isoleren
Het nieuwe programma voorziet in een belangrijke rol voor de gemeenten in Limburg. Zij zullen actief betrokken zijn bij het opstellen van soortenmanagementplannen en het aanvragen van de benodigde vergunningen. Dankzij deze plannen kunnen gemeenten gebiedsontheffingen aanvragen, wat hen in staat stelt om isolatieprojecten sneller en efficiënter te starten. Voor woningeigenaren betekent dit dat zij zich minder zorgen hoeven te maken over de administratieve lasten die vaak gepaard gaan met individuele vergunningsaanvragen. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat dieren onnodig verstoord of gedood worden tijdens de isolatiewerkzaamheden.

De invoering van soortenmanagementplannen is echter een proces dat tijd kost. Het opstellen van zo’n plan kan één tot twee jaar in beslag nemen. Om de verduurzaming van woningen niet onnodig te vertragen, maakt de provincie Limburg gebruik van een interimoplossing in de vorm van pre-soortenmanagementplannen. Met deze methode kunnen gemeenten al tijdens het opstellen van het definitieve plan een vergunning aanvragen, zodat de isolatiewerkzaamheden bij particulieren niet stil hoeven te liggen. Deze werkwijze, die eerder succesvol is toegepast in Utrecht, zorgt ervoor dat de isolatie van woningen doorgang kan vinden zonder dat dit ten koste gaat van de bescherming van kwetsbare diersoorten.

Financiële ondersteuning vanuit het Rijk
Het Limburgse programma voor natuurvriendelijke isolatie wordt verder ondersteund door rijksmiddelen. Naar verwachting komt er in 2024 een bedrag van ruim 7 miljoen euro beschikbaar voor de Limburgse gemeenten om hen te ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van soortenmanagementplannen. Dit financiële steuntje in de rug zal helpen om de natuurinclusieve verduurzaming van woningen in een stroomversnelling te brengen.

Met deze nieuwe aanpak zet Limburg een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst, waarbij zowel het milieu als de lokale biodiversiteit centraal staan.






Meer nieuws uit Roermond

16 september 11:13Treinen tussen Weert en Roermond rijden weer na aanrijding
12 september 21:46Aanhouding na ernstige mishandeling
9 september 12:01Gewonde na geweldsincident in Roermond, man (45) aangehouden
5 september 06:18Roermondse kunstenares ontwerpt heksenmonument
4 september 08:42Limburg lanceert programma natuurvriendelijke isolatie
31 augustus 18:27Dode in woning Roermond is vermoedelijk de bewoner
30 augustus 12:16Man vermist na woningbrand Roermond, politie doet onderzoek met drone
27 augustus 13:59Zes aanhoudingen na ontdekking drugslab
24 augustus 14:47Bisschop Groningen-Leeuwarden geïnstalleerd als nieuwe bisschop Roermond
20 augustus 16:37Wederom meerdere bekeuringen en positieve reacties bij derde controle op Maasplassen Roermond
14 augustus 12:31Meer dan duizend gasten bij installatie bisschop
8 augustus 16:44‘PerronGeluk’: nog nooit was het zó leuk in de Arrivatrein tussen Venlo en Roermond
1 augustus 13:51Minderjarige nepagent opgepakt voor babbeltruc in Roermond
28 juli 17:42Nachtelijke explosie in Roermondse flat, politie zoekt getuigen
22 juli 17:54Meerdere bekeuringen bij tweede controle op Maasplassen Roermond
19 juli 20:30Sinti-tentoonstelling opent in Roermond: 'Nog veel niet uitgesproken'
19 juli 16:30Wolven zijn zelden gevaarlijk, maar ‘Joannes werd meegesleurd voor de ogen van zijn moeder’
5 juli 19:06Genoeg aanmeldingen: doorstart voor Islamitische school Roermond
29 juni 09:08Drugslab in schuur achter woning
27 juni 11:05Sluiting islamitische basisschool Alhambraa in Roermond per 1 augustus definitief
RSS.