menu
zoek

Nieuws Nederland

Nederland, België en Duitsland - Nieuwe hoop in moordzaken door tipgevers Operation Identify Me

dinsdag 16 mei 2023, 16:00 uur

De eerste week van de coldcasecampagne Operation Identify Me heeft belangrijke nieuwe informatie opgeleverd in de zoektocht naar de identiteit van vermoorde vrouwen. De politiediensten in Duitsland, België en Nederland ontvingen samen al ruim 200 tips, waaronder voor meerdere zaken ook specifieke namen. Dinsdag 16 mei, ongeveer een week na de lancering, maakt de politie in de uitzending van Opsporing Verzocht voor het eerst de balans op.

Op woensdag 10 mei werd de internationale campagne Operation Identify Me gelanceerd door het Bundeskriminalamt in Duitsland, de Federale politie in België, de politie in Nederland en INTERPOL. Op www.interpol.int/im  staan sindsdien 22 zaken die bekeken kunnen worden door het publiek. Alle slachtoffers in de campagne zijn ongeïdentificeerde vrouwen en in de meeste gevallen is het zeer waarschijnlijk dat het slachtoffer om het leven is gebracht.

Bruikbare informatie De internationale oproep levert nu al bruikbare informatie op. Politieorganisaties in de deelnemende landen hebben elk al tientallen mogelijk bruikbare tips ontvangen. Voor Duitsland zijn 122 tips binnengekomen. België heeft inmiddels 55 tips ontvangen. In Nederland gaat het tot nu toe om 51 tips.  Niet alleen wordt er veel meegedacht over de mogelijke herkomst van kleding of sieraden maar ook zijn al meerdere keren mogelijke namen genoemd van specifieke slachtoffers. Eerst zal meer onderzoek moeten worden gedaan voordat hier conclusies aan te verbinden zijn. De campagne krijgt wereldwijd veel aandacht in de media en dat is te merken aan de informatie die binnenkomt. Veel tipgevers zijn afkomstig uit andere delen van de wereld. Dit toont aan hoe belangrijk het is om internationaal over deze zaken te communiceren. Campagneorganisator Martin de Wit van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie in Nederland wil namens de vier politieorganisaties alle betrokkenen bedanken voor het meedenken: ‘We zijn enorm dankbaar voor alle steun en aandacht. We zien ook meerdere deskundigen uit de hele wereld die spontaan hun hulp aanbieden. Dank daarvoor. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen de oproep massaal online delen en dat ook blijven doen. De vrouwen in de campagne verdienen het dat zij hun naam terugkrijgen, en door de informatie die we nu ontvangen is er voor meerdere zaken nu enige hoop. We willen de tipgevers daarvoor bedanken. Elke tip kan voor nabestaanden het verschil maken.’

Opsporing Verzocht In het Nederlandse opsporingsprogramma Opsporing Verzocht wordt vanavond voor het eerst de balans opgemaakt van de campagne tot nu toe. In de studio is de Duitse rechercheur Markus Weber aanwezig om een terugkoppeling te geven. Ook zal forensisch rechercheur Carina van Leeuwen aanwezig te zijn om een update te geven over de Nederlandse zaken.

Onderzoek In de drie deelnemende landen is het nu aan de recherche om de binnengekomen informatie te analyseren. Mocht dit binnenkort al leiden tot de identificatie van slachtoffers dan is de eerste prioriteit dat nabestaanden geïnformeerd worden over het lot van hun geliefde. In veruit de meeste zaken is er vermoedelijk sprake van een misdrijf. Daarom zal na eventuele identificatie de recherche alle ruimte moeten krijgen om het onderzoek op een zorgvuldige manier te kunnen doen. Daardoor kan het zeker enige tijd duren voordat een eventuele identificatie wereldkundig zal worden gemaakt. ‘We blijven oproepen tot het delen van informatie’, zegt Susan Hitchin, coördinator van de DNA-unit van INTERPOL. ‘Iedereen heeft de mogelijkheid om de onderzoekers te helpen door te kijken op www.interpol.int/im en mee te denken over alle details van de zaken, inclusief foto’s en video’s.’ Mensen die denken mogelijk biologisch verwant te zijn aan één van de gevonden vrouwen, kunnen via de nationale politie en Interpol mogelijk in aanmerking komen voor een DNA-vergelijking. Sinds 2021 biedt INTERPOL de I-Familia database aan. Via deze database kan er een DNA-vergelijking worden gemaakt tussen onbekende doden en hun mogelijke nabestaanden.


» Politie.nl

Kaart nieuws Nederland. Locatie nieuws: 52.37344 / 4.90454


dinsdag 16 mei 2023, 17:03 uur
Politie krijgt 51 tips over negen in Nederland gevonden vermoorde vrouwen
NU.nlDe politie heeft 51 tips gekregen in de zoektocht naar de identiteit van negen in Nederland gevonden vrouwen, die vermoedelijk op gruwelijke wijze zijn vermoord en achtergelaten. Elf tips gaan over het in 1976 gevonden 'Heulmeisje' in Maarsbergen.
» NU.nl
dinsdag 16 mei 2023, 16:13 uur
Dik 200 tips binnen over moorden op 22 onbekende vrouwen: ‘Ook namen van slachtoffers’
BN DeStemDe internationale campagne over de moord op 22 onbekende vrouwen in Nederland, België en Duitsland heeft na een week geleid tot ruim 200 tips. Daartussen zitten meerdere mogelijke namen van slachtoffers, zo meldt de Nederlandse politie.
» BN DeStem
dinsdag 16 mei 2023, 16:13 uur
Dik 200 tips binnen over moorden op 22 onbekende vrouwen: ‘Ook namen van slachtoffers’
de StentorDe internationale campagne over de moord op 22 onbekende vrouwen in Nederland, België en Duitsland heeft na een week geleid tot ruim 200 tips. Daartussen zitten meerdere mogelijke namen van slachtoffers, zo meldt de Nederlandse politie.
» de Stentor
dinsdag 16 mei 2023, 16:13 uur
Dik 200 tips binnen over moorden op 22 onbekende vrouwen, ook namen van slachtoffers
PZCDe grootschalige campagne over de moord op 22 onbekende vrouwen, onder wie de Zwin-dode, in Nederland, België en Duitsland heeft na een week geleid tot ruim 200 tips. Daartussen zitten meerdere mogelijke namen van slachtoffers, zo meldt de Nederlandse politie.
» PZC



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NU.nl
Foto: PZC

Meer nieuws uit Nederland

21 april 10:26In beeld | Openbaar vervoer staat drie minuten stil uit protest tegen agressie
20 april 14:07Nederlandse plofkrakers slaan hun slag nog steeds in Duitsland: 137 arrestaties
19 april 21:10Voor het eerst koala's te zien in Nederlandse dierentuin
19 april 19:55Noord-Nederland niet blij: geld voor Lelylijn gaat naar aanpak 'flessenhals' Meppel
19 april 17:50Ollongren: per direct ruim 200 miljoen euro extra voor acute steun aan Oekraïne
19 april 16:48Gezochte Belgische drugsbaron opgepakt in Berlijn
19 april 13:12Leistert wint prijs na prijs: 'Bewijs dat we het goed doen'
19 april 11:36Opvolger van Peter Gillis in Nederland bekend: 41-jarige Brabander neemt exploitatie over
18 april 20:16Amalia diep door de knieën voor Spaans koningspaar bij slotonderdeel staatsbezoek
18 april 13:11Grote provider phishing sites wereldwijd uit de lucht, 5 aanhoudingen in Nederland
18 april 11:19Minstens 172 mensen overleden door zelfmoordpoeder 'Middel X’
18 april 11:15Steeds minder kinderen weten hoe ze veilig moeten fietsen: 'Zorgwekkend'
17 april 21:13LIVE | Kabinet bekijkt of het Kyiv toch nog meer Patriots kan sturen na oproep Navo-baas
17 april 19:55Prins eet kweekvlees: ‘Nog nooit zoveel over worst gesproken’
17 april 08:14Sportdatabureau voorspelt historisch aantal medailles Nederland op Olympische Spelen
16 april 21:19Utrechtse organisaties niet verbaasd over behoefte voedselhulp
16 april 17:40Weer een nieuwe talkshow, moet dat? 'Het zou mooi zijn als we niet meteen afgefakkeld worden'
16 april 16:34Zou VAR de penalty op WK 1974 voor overleden Bernd Hölzenbein hebben teruggedraaid?
16 april 02:05Vliegverkeer in heel Nederland enkele uren ontregeld door grote storing
15 april 10:25Harde wind en onweer: vanmiddag code geel in Limburg
RSS.