menu
zoek

Nieuws Maastricht

Ongeregeldheden bij beëindiging illegaal en gevaarlijk studentenfeest, 1 persoon aangehouden

maandag 13 februari 2023, 16:01 uur

Op zondagnacht 12 februari rond 04:00 uur ontving de meldkamer van de politie meldingen van geluidsoverlast in een pand aan de Zakstraat in Maastricht. Collega’s ter plaatse zagen meerdere mensen het pand in- en uitlopen en al rokend en drinkend voor het pand staan. Door deze groep mensen werden collega's tegengehouden en de toegang tot het pand geweigerd.

Waar: Zakstraat in Maastricht

Eenmaal in het pand troffen collega's een groep van ruim 100 personen in een veel te kleine, gewelfde kelder aan. Door de harde muziek, een rookmachine, een zeer smalle trap en het ontbreken van nooduitgangen, bleek dit een zeer gevaarlijke situatie te zijn. Er is daarop door de politie besloten om het feest direct te beëindigen en het pand te ontruimen. In eerste instantie hebben collega’s iedereen uit het pand begeleid en de hele groep gesommeerd niet meer naar binnen te gaan. En de mensen die niet in het pand woonden, bevolen om de Brusselsstraat en de Zakstraat te verlaten en niet meer terug te komen. De groep mensen heeft zich toen op de kruising verzameld en maakte geen aanstalten om te vertrekken. Dreigende sfeer Er ontstond een dreigende sfeer op straat, aangezien de groep niet voldeed aan de verzoeken van de politie om te vertrekken en het pand weer wilde betreden. Meermaals is door de politie gewaarschuwd dit niet te doen. Op enig moment werd de groep steeds agressiever in hun gedrag. De groep bleef  in de richting van de agenten lopen en wilde niet vertrekken. Daarop is door de collega’s uiteindelijk een charge uitgevoerd om de groep uit elkaar te halen. Daarna verspreide de groep zich en verdwenen de mensen uit beeld. Eén persoon – een 19-jarige vrouw uit Maastricht – is hierbij aangehouden vanwege openbare dronkenschap en het niet voldoen aan bevel of vordering. Social media Op social media worden veelvuldig beelden gedeeld van de politie-inzet op die betreffende avond. Daarbij is ook te zien dat door de politie mensen geduwd worden. En op enig moment ook geweld gebruikt is. Wat niet in die filmpjes op social media te zien is, is dat er meerdere keren – in drie talen – is gevraagd om te vertrekken. En dat meerdere keren is gedreigd met het gebruiken van geweld. Hierdoor ontstaat het beeld dat de politie zomaar slaat en geweld toepast. Dat is niet het geval. Geweldstoepassing Politiemensen gebruiken geweld zo beperkt mogelijk en gaan niet zomaar over tot het gebruik van geweld. Maar soms moet het. Dan is het de plicht van de politie om professioneel en gepast geweld te gebruiken. De politie mag alleen geweld gebruiken als er geen andere opties zijn om het gewenste doel te bereiken. En ook dan is de geweldtoepassing aan regels en voorwaarden gebonden en wordt dit getoetst. Wanneer een politieagent zich genoodzaakt ziet geweld toe te toepassen, dient dat op professionele wijze te gebeuren. Politieagenten worden daar uitvoerig op getraind. Wanneer agenten geweld gebruiken wordt daar een melding van gemaakt en onderzocht of het geweld rechtmatig, proportioneel en subsidiair is toegepast.


» Politie.nl


Kaart nieuws Maastricht. Locatie nieuws: 50.85025 / 5.67974 Zakstraat
Zakstraat in Maastricht


maandag 13 februari 2023, 16:44 uur
Vrouw (19) opgepakt bij illegaal studentenfeest in Maastricht: ‘Zeer gevaarlijke situatie’
De LimburgerDe politie heeft in de nacht van zondag op maandag één 19-jarige vrouw opgepakt vanwege openbare dronkenschap bij de beëindiging van een illegaal studentenfeest in Maastricht.
» De Limburger
maandag 13 februari 2023, 13:58 uur
Politie grijpt in bij illegaal studentenfeest
1LimburgDe politie heeft zondagnacht een studentenhuis in Maastricht ontruimd. Op het feest waren meer dan 100 mensen aanwezig. Volgens de politie was er sprake van een onveilige situatie.
» 1LimburgFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: De Limburger
Foto: 1Limburg

Meer nieuws uit Maastricht

3 juni 16:12Actiedag door Stichting Nationaal Heksenmonument in onder andere Roermond en Maastricht
30 mei 16:02Geen verrassingen tijdens stemmen Eerste Kamer in Limburg
30 mei 12:48Stadionspeaker MVV plotseling overleden vlak na play-off tegen NAC
28 mei 16:01Verdronken zwemmer is 41-jarige man uit Maastricht
25 mei 12:09Woonzorgcentrum ontruimd vanwege gaslek
25 mei 10:23Column: Bye bye Landbouwbelang
23 mei 23:11NAC doet dankzij strafschop goede zaken in de play-offs
23 mei 11:01Student overleden na val uit raam hotelschool Maastricht
17 mei 13:29Celstraf en taakstraf voor mishandeling agent Maastricht
16 mei 17:44Opbouw walmuur Maastricht in 2024 van start
16 mei 10:04Onderzoek MUMC: staaroperatie nu gelijk aan beide ogen
12 mei 18:08Drugsdealer (20) voor tweede keer in twintig dagen opgepakt in Maastricht
12 mei 15:40Markante voetbaldirecteur fietst 250 kilometer naar Maastricht voor afscheidsduel
10 mei 12:44Longkankerpatiënten Maastricht UMC+ sneller aan bestraling
9 mei 08:18Hoogleraar UM op non-actief na meldingen ongewenst gedrag
8 mei 19:29Grote opknapbeurt landingsbaan ‘militaire operatie’
8 mei 17:44Campagne moet mensen vanuit de auto op de fiets krijgen
8 mei 11:30‘Kippenvel’ na hamburger van kweekvlees, Mosa Meat gaat er honderdduizenden per jaar maken
7 mei 14:18Flinke waterschade in brasserie door sprinklerinstallatie
5 mei 13:43Koning Willem Alexandertunnel weer open na autobrand
RSS.


Advertentie: Wat is vandaag de stroomprijs per uur?