menu
zoek

Nieuws Leiden

Studenten aan de slag met echte cold case

dinsdag 6 juli 2021, 10:11 uur

De afgelopen drie maanden zijn master studenten van verschillende Leidse masteropleidingen hard aan het werk geweest in de hoop een cold case op te lossen. Onder supervisie van het Team cold case en vermiste personen van de politie Den Haag zetten de studenten van de Universiteit Leiden hun vaardigheden uit het vak ‘Verdieping cold cases’ in.

Op de Universiteit van Leiden wordt sinds dit jaar het vak ‘Verdieping cold cases’ gegeven, een samenwerking tussen de universiteit en de politie, specifiek gericht op cold cases. Het vak heeft als doel een cold case te doorgronden en tot mogelijke nieuwe inzichten te komen. Het initiatief van deze samenwerking komt van de zogeheten studentambassadeurs die werkzaam zijn bij de politie in Leiden en daar een liaisonrol vervullen tussen de politie en de studenten. Het vak komt voort uit ideeën van studenten van de faculteit rechtsgeleerdheid van de universiteit.  Supervisie In de afgelopen maanden  zijn er zeven hoorcolleges over cold cases gegeven aan bachelor studenten van de Universiteit van Leiden. Deze colleges zijn gegeven door mensen uit de wetenschap en de politie en werden gedoceerd als voorbereiding op het vak Verdieping cold cases. Het afsluitende hoorcollege is gegeven door Leo Simais van het cold case team van politie-eenheid Den Haag. In dit laatste hoorcollege heeft hij de studenten meegenomen in de wereld van cold case en Vermiste personen aan de hand van een echte casus. Door de politie is een zaak geselecteerd waar een groep van 14 studenten met verschillende studieachtergronden mee aan de slag gaan. Zij gaan, onder supervisie, een analyse van het dossier en overige gegevens van de zaak maken en schrijven uiteindelijk een rapport met een kritische reflectie en (onderzoeks-)aanbeveling voor de politie.  Screening. Door het Openbaar Ministerie en de nabestaanden is toestemming gegeven de bewuste casus hiervoor te gebruiken. Om welke cold case het gaat, wordt op verzoek van de nabestaanden niet bekend gemaakt. Omdat de studenten met gegevens uit de politiesystemen werken, zijn zij allemaal aangesteld als stagiaire bij de Generieke Opsporing van de eenheid Den Haag en hebben ook de bijbehorende screening doorlopen. Met de groep studenten hoopt het cold case team met een nieuwe verhelderende blik naar cold case zaken  te kunnen kijken, hopelijk met een nieuwe onderzoeksrichting of zelfs een eventuele doorbraak tot gevolg.  Presentatie Afgelopen week hebben de studenten hun bevindingen gepresenteerd aan hun docenten Linda Geven en Maarten Kunst en aan collega’s van District Leiden en het team Cold case en Vermiste Personen. Leo Simais van het team Cold case en Vermiste Personen gaf aan dat het cold case team  blij is met de bevindingen en de aanbevelingen van de studenten en daar mee aan de slag gaan.  “Het leukste vak ooit!” riepen de studenten aan het einde van de presentatie toen de docenten vroegen hoe zij dit nieuwe vak en deze samenwerking tussen de politie en de universiteit hadden ervaren.


» Politie.nl

Kaart nieuws Leiden. Locatie nieuws: 52.15498 / 4.48512


dinsdag 6 juli 2021, 14:24 uur
Studenten Universiteit Leiden aan de slag met echte cold case
Blik op NieuwsIn de hoop een cold case op te lossen zijn de afgelopen drie maanden master studenten van verschillende Leidse masteropleidingen hard aan het werk geweest. Dit meldt de politie dinsdag.
» Blik op Nieuws



Meer nieuws uit Leiden

17 april 15:06Opvang met bijna 100 vluchtelingen ontruimd vanwege brand
16 april 15:36Jouw poep kan mensen met darmklachten helpen
14 april 01:45Politie houdt 25 XR-demonstraten aan bij wegblokkade in Leiden
13 april 09:15In welke gemeente zitten de meest duurzame bedrijven?
10 maart 08:20Lang lint van demonstranten bij protestmars: 'We willen geen verkrachters hier'
4 maart 18:54Politie doet onderzoek naar zedenzaken centrum Leiden
1 maart 18:03Meerdere vrouwen aangerand en lastiggevallen in centrum: 'Wees extra alert'
29 februari 18:30Omstander klimt in graafmachine die in sloot kiepert: 'Waarom liep deze bewoner hier?'
26 februari 20:15Aangebrand broodje zet tientallen studenten op straat
20 februari 12:45Monsters uit stinkend riool genomen na ontruiming bioscoop
16 februari 19:31Supermarktbezorger rijdt voetbalveld kapot, jaar gratis fruit ter compensatie 
7 februari 11:48Ex van overleden 30-jarige vrouw aangehouden na dagenlang onderzoek
1 februari 16:57Onderzoek naar overlijden vrouw
30 januari 16:01Buren treuren om bij brand omgekomen hoogbejaarde vrouw: 'Ze stond altijd zo lief te zwaaien'
16 januari 13:38LUMC-topman wil landelijk onderzoek naar donorzaadbanken na ontdekte fouten
11 januari 21:00Locaties kinderhartcentra blijven open: 'Voor iedereen een goede uitspraak'
11 januari 14:04Concentratie kinderhartcentra voorlopig van de baan, UMCG opnieuw in onzekerheid (update)
10 januari 09:42Oud-medewerker kliniek verwekte zeker elf kinderen met eigen zaad
28 november 22:23Donar levert broddelwerk af, maar wint nog bijna van landskampioen Leiden. Bekijk de samenvatting
19 november 20:56Coach Stimac brengt Donar zelf de doodsteek toe in Leiden
RSS.