menu
zoek

Nieuws IJmuiden

Pieren bij storm verboden toegang [video]

vrijdag 14 februari 2020, 11:40 uur

Na de storm Ciara die afgelopen week over ons land raasde lijkt het komend weekend weer raak te zijn met de storm Dennis. De storm, die vanaf Canada over de oceaan onze richting op komt, zal vermoedelijk op zaterdag en zondag voor storm en zware windstoten zorgen. De storm zorgt vooral aan de kust voor een mooi, spectaculair maar ook gevaarlijk schouwspel.

Een van die gevaarlijke plaatsen zijn de pieren (Noordelijke en Zuidelijke Havendam) in IJmuiden die met storm worden afgesloten middels slagbomen. In het verleden hebben zich hier met storm ongevallen plaatsgevonden. Twee slachtoffers zijn vermoedelijk verdronken nadat zij door overslaande golven vanaf de pier in zee terecht kwamen. Voor het publiek bestaat dus een reëel gevaar, dat ook geldt voor hulpverleners. Leden van bijvoorbeeld de Reddingsbrigade Nederland en Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij lopen ernstige risico’s als zij in actie moeten komen.

Rectificatie
Op vragen van de lokale media gaf de politiewoordvoerder aan dat het op zich niet verboden is om tijdens storm de pier te betreden maar wel onverstandig. Dit blijkt onjuist te zijn. Als de hekken-slagbomen zijn gesloten is het niet alleen onverstandig en bovendien verboden om op de pieren te komen. Hier wordt ook tegen opgetreden.

Verbodsbepaling
Al in 2005 spraken de Burgemeester van Velsen, de IJmuider Reddingsbrigade en Rijkswaterstaat af dat bij een windkrachtverwachting van windkracht 6 of meer de pieren met slagbomen worden afgesloten. Op deze slagbomen zijn borden ‘Verboden Toegang’ aangebracht. Bovendien wordt een rode vlag gehesen. Mensen die onder het hek door gaan bevinden zich op dat moment op verboden terrein en zijn strafbaar. Een verbodsbepaling die dit regelt werd opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Gezien de gevaarzetting is de boete in dit geval hoger dan bij andere gevallen van een toegangsverbod. De hoogte van de boete wordt het Openbaar Ministerie bepaald.

Extra toezicht
Evenals afgelopen weekend, zal ook komend weekend extra toezicht worden gehouden door politie, Rijkswaterstaat en de Reddingsbrigade.

Organisatie in IJmuiden

» Politie.nl


Kaart nieuws IJmuiden. Locatie nieuws: 52.45695 / 4.60601


vrijdag 14 februari 2020, 14:31 uur
'Gevaarlijke' pieren bij IJmuiden opnieuw afgesloten voor storm
RTV N-HIJMUIDEN - Komend weekend staat ons de tweede storm in een week te wachten. Storm Dennis zal voor harde wind en windstoten gaan zorgen. De politie waarschuwt alvast: de pieren zijn bij storm verboden terrein.
» RTV N-HFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: RTV N-H

Meer nieuws uit IJmuiden

3 januari 10:42Man gewond na mishandeling
26 september 13:27Drie verdachten aangehouden na geweldsincident in IJmuiden
14 juli 10:15Politie zoekt getuigen van brand
1 januari 10:20Politie onderzoekt steekincident
23 december 07:30IJmuidenaren helpen massaal echtpaar afgebrand huis: "Ze hebben helemaal niets meer"
4 december 16:26Roep om snelheidsverlaging op Kanaaldijk in IJmuiden na zoveelste ongeluk: "Tragisch"
13 november 09:36Politie zoekt man met witte tas en rode schoenen
15 oktober 08:38Onderzoek naar beschoten auto
14 oktober 13:14Verdachte opgepakt voor mishandeling boa's op strand IJmuiden
28 september 11:33Brand in stomerij
25 augustus 13:25Getuigen gezocht van vernieling voertuig
22 mei 12:35Mishandeling handhavers
14 februari 14:31'Gevaarlijke' pieren bij IJmuiden opnieuw afgesloten voor storm
9 februari 12:13Politie haalt drietal jongens van de weg met wapens en drugs op zak
RSS.