menu
zoek

Nieuws Hoogeveen

Drenthe start met programma natuurvriendelijke isolatie

dinsdag 3 september 2024, 10:21 uur

De provincie Drenthe zet een belangrijke stap in het verduurzamen van woningen, terwijl tegelijkertijd de bescherming van lokale fauna gewaarborgd wordt. Drenthe heeft besloten om te werken met de methodiek 'Natuurvriendelijk isoleren onder een pre-SMP', een aanpak die al succesvol werd toegepast in andere provincies zoals Overijssel, Friesland en Utrecht. Met deze stap wil Drenthe haar inwoners ondersteunen bij het energiezuinig maken van hun woningen zonder schade toe te brengen aan kwetsbare diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.

Bij het isoleren van woningen komt het regelmatig voor dat vogels of vleermuizen worden verstoord of zelfs gedood. Dit gebeurt vooral wanneer de isolatiewerkzaamheden plaatsvinden op plekken waar deze dieren hun nesten of verblijfplaatsen hebben, zoals in spouwmuren of onder dakpannen. Het beschermen van deze dieren is wettelijk verplicht onder de Omgevingswet, die stelt dat hun leefgebieden niet beschadigd of vernietigd mogen worden. Echter, traditioneel ecologisch onderzoek om te bepalen of deze diersoorten aanwezig zijn, kan tijdrovend en kostbaar zijn.

Om dit proces te vereenvoudigen en te versnellen, introduceert Drenthe de pre-SMP methodiek. Deze methode houdt in dat gemeenten een tijdelijke omgevingsvergunning kunnen verkrijgen, op voorwaarde dat zij direct beginnen met het opstellen van een volwaardig soortenmanagementplan. Hierdoor kan er in één keer voor een groot gebied of zelfs een hele gemeente ecologisch onderzoek gedaan worden, in plaats van dat iedere woning afzonderlijk onderzocht moet worden. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat dieren beter beschermd worden.

Werken volgens de natuurkalender
Het beschermen van de natuur gaat verder dan alleen het voldoen aan wettelijke verplichtingen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke ritmes van de dieren die in en rondom onze woningen leven. Zo mogen bijvoorbeeld in de periode van april tot en met juli geen werkzaamheden plaatsvinden die broedende vogels of vleermuizen verstoren. Dit is de tijd waarin veel diersoorten hun jongen grootbrengen en niet in staat zijn om zich te verplaatsen zonder hun kroost in gevaar te brengen.

Isolatiebedrijven die actief zijn in Drenthe, dienen zich strikt te houden aan deze natuurkalender. Het is dus belangrijk om bij het plannen van isolatiewerkzaamheden na te gaan of jouw isolatiebedrijf zich bewust is van deze richtlijnen. Op die manier kun je bijdragen aan de bescherming van de lokale biodiversiteit, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de voordelen van een goed geïsoleerd huis.

Natuurvriendelijke isolatie Drenthe
Natuurvriendelijk isoleren biedt dus een duurzame oplossing waarbij de belangen van zowel de mens als de natuur worden gewaarborgd. Of je nu je energierekening wilt verlagen, je wooncomfort wilt verhogen of simpelweg je steentje wilt bijdragen aan het behoud van lokale diersoorten, Drenthe maakt het mogelijk. Wil je meer weten over de aanpak en hoe je jouw woning natuurvriendelijk kunt laten isoleren? Bezoek dan isolatiebedrijfdrenthe.com.






Meer nieuws uit Hoogeveen

9 september 06:00Hoogeveen mikt op tweede muurschildering Vincent van Gogh
7 september 06:58Grote brand verwoest leegstaand pand aan Griendtsveenweg in Hoogeveen
3 september 10:21Drenthe start met programma natuurvriendelijke isolatie
1 september 16:42Hoogeveen lijdt onnodige uitnederlaag bij TVC’28
13 augustus 11:04Groot transport voor een buffertank voor DOC Kaas vanaf het kanaal in Hoogeveen
12 juli 09:40Burgemeester Breukelman staat één coffeeshop toe in de gemeente Hoogeveen
3 juli 19:06112-nieuws: Rookontwikkeling bij golfclub Veendam • Treinen tussen Hoogeveen en Meppel rijden weer
25 juni 10:15VVD-raadslid in Hoogeveen stapt over naar PvdA. 'De nieuwe koers van VVD is niet de mijne'
17 juni 13:14Hoogeveen houdt voet bij stuk: zonnepark bij Hollandscheveld te klein voor goedkeuring
23 mei 16:03Hoogeveen nog steeds aan kop als het gaat om ecologisch bermbeheer
19 mei 10:48Man (18) uit Hoogeveen omgekomen bij auto-ongeluk
12 mei 12:46Naïef verdedigen breekt vv Hoogeveen weer eens op
4 mei 17:58Hoogeveen verliest door omstreden doelpunt in extra tijd. Drie rode kaarten uitgedeeld
2 mei 09:11Hoogeveen wil een groenere gemeente worden. Zet nieuwe Tegeltaxi in als service
1 mei 16:55Woningen in twee wijken Hoogeveen krijgen aansluiting op waterstof
30 april 13:08Toekomst Theater Tamboer en Podium Hoogeveen hoogst onzeker door gebrek aan geld
21 april 21:27In Beeld: Dit was de zestiende editie van de Cascaderun in Hoogeveen
21 april 18:417000 deelnemers voor Hoogeveense Cascaderun: 'Een heel mooi spektakel in Hoogeveen'
15 april 17:16Vrachtwagen kantelt op afrit A37, chauffeur komt met de schrik vrij
13 april 21:33Meerdere gewonden bij ongeval op A28 ter hoogte van klaverblad Hoogeveen
RSS.