menu
zoek

Nieuws Heerlen

Dit zijn we vaker gaan doen door corona

maandag 8 november 2021, 15:37 uur

Tijdens corona waren er veel dingen die we af en toe niet meer konden doen. Even langsgaan bij opa en oma was niet meer zo vanzelfsprekend en die jaarlijkse vliegreis moest even wachten. Ons leven veranderde plotseling. De dingen die normaal zo vanzelfsprekend waren, daar moesten we ineens over na gaan denken. Sommige activiteiten konden we niet of minder vaak doen, maar andere activiteiten zijn we juist meer gaan doen. Hier lees je welke activiteiten een vaart namen tijdens corona.

Meer spelletjes spelen
De verkoop van bordspellen steeg een in razend tempo tijdens corona. Sommige spellenverkopers zagen hun omzet groeien met maar liefst 60 tot 80%. Normaliter bereikten de verkopers dat niveau pas met kerst, maar tijdens corona hield de hoge omzet maandenlang aan. Deze toename is te verklaren door de afname van sociale activiteiten en het krappe aanbod van nieuwe series en films - nieuwe opnames waren veelal uitgesteld.

Daarnaast zijn meer mensen online gaan gamen tijdens corona. Door de pandemie worden er niet alleen meer Playstation spellen gespeeld, ook online gokspelletjes, zoals de Starburst gokkast, namen een flinke vaart. Lees voordat je gaat gokken altijd even de casino reviews, van bijvoorbeeld Betcity. Verder is het platform Twitch enorm gegroeid tijdens de pandemie. Op Twitch kun je live naar gamers kijken. Het aantal kijkers is op Twitch in één jaar tijd verdubbeld van 1,4 naar 2,9 miljoen kijkers.

We zitten vaker
Door corona zijn we vaker gaan zitten. Waar we voorheen gemiddeld 4 tot 6 uur per dag zittend doorbrachten, zitten we tegenwoordig maar liefst gemiddeld 10 uur per dag. Dat komt met name door het thuiswerken. Ongeveer 30% van de Nederlanders zit minimaal 8 uur per dag. Ter vergelijking: slechts 12% van de Europese bevolking brengt dagelijks zoveel uur zittend door. Met name ICT’ers zitten veel op een dag.
Veel zitten brengt echter gezondheidsrisico’s met zich mee. Mensen die veel zitten hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, depressie en kanker. Het is dus belangrijk om dagelijks minimaal twintig minuten te wandelen.

Vaker thuiswerken
Eind vorig jaar werkte bijna de helft van de werknemers thuis. Dat was in het begin even wennen, zeker toen de scholen ook gesloten waren. Toch geeft 14% van de werknemers aan dat zij vaker kunnen thuiswerken. Sommige werknemers voelen bijvoorbeeld de druk om alsnog naar werk te komen, hebben een ongeschikte thuiswerkplek of er zijn nog onvoldoende geschikte middelen om thuis te werken. Thuiswerken heeft ook verschillende voordelen. Zo is er een afname van mentale klachten, is er minder ongewenst gedrag van collega’s en meer werkgeluk.

Meer online bestellen
Bijna de helft van de Nederlanders is meer online gaan bestellen tijdens corona. Deze toename is te verklaren door de sluiting van winkels en restaurants. Toen zijn we massaal online eten, spullen en kleding gaan bestellen. Ondanks de vele acties om lokale ondernemers te supporten, is de verkoop van producten in lokale winkels of restaurant ongeveer gelijk gebleven. Met name millennials steunden hun favoriete horecazaken en lokale ondernemers. Online bestellen blijft gemakkelijk, zeker nu gratis verzending steeds vaker voorkomt. De meeste mensen verwachten de komende jaren daarom online te blijven bestellen.






Meer nieuws uit Heerlen

18 april 17:52Veroordeelde hondenfokker opgepakt om voortzetten praktijken
16 april 16:20Vrouw die Mondriaan-medewerkster stak verdacht van poging tot doodslag
15 april 16:39Voorbijganger ernstig gewond bij steekincident op straat, vrouw (29) aangehouden
15 april 13:10Medewerker Mondriaan ernstig gewond na steekpartij
14 april 23:49Gewonde bij steekpartij in Heerlen: twee personen opgepakt
27 maart 15:25DSM-Firmenich schenkt zijn kunstcollectie ter waarde van circa twee miljoen euro aan Heerlen
25 maart 14:12Bond betreurt vertrek dartsters, maar 'iedereen moet zich welkom voelen'
24 maart 10:09Jarno Errens uit Heerlen pakt in Las Vegas eerste UFC-zege: ‘Niemand geloofde meer in me’
21 maart 13:13Drie arrestaties in onderzoek naar schietpartij Heerlen
19 maart 08:32Ziekenhuisalliantie blij met 'stap in goede richting'
15 maart 09:33Politie zoekt donkerkleurige stationwagen in verband met schietpartij Heerlen
12 maart 13:14Moeder (24) uit Heerlen schreeuwt onschuld uit over dood eigen baby: ‘Jullie moeten je schamen’
12 maart 13:02Verdachte situatie in woonhuis: 'Mogelijk mensenhandel'
9 maart 01:36Twee zwaargewonden na vermoedelijke steekpartij Heerlen
8 maart 09:37Treinverkeer Heerlen - Sittard beperkt door koperdiefstal
5 maart 19:50Vrijspraak voor gooien molotovcocktail naar politiebureau vanwege fout OM
2 maart 13:52Heel Heerlen Graaft: 8500 Romeinse vondsten
27 februari 10:12Wever boos: afgewezen voor gesprekken toekomst Zuyderland
21 februari 14:31Koning waarschuwt voor 'mismatch' project Heerlen-Noord
19 februari 15:35Stenengooiers Landgraaf verdacht van poging tot doodslag
RSS.