menu
zoek

Nieuws Groningen

Groningen introduceert natuurvriendelijke isolatie

maandag 9 september 2024, 08:56 uur

De provincie Groningen zet zich in voor duurzaamheid en biodiversiteit door het invoeren van natuurvriendelijke isolatie (NVI). Deze methode, die voldoet aan de eisen van de Omgevingswet, zorgt ervoor dat beschermde diersoorten zoals vleermuizen en vogels niet verstoord worden tijdens isolatiewerkzaamheden. Met natuurvriendelijke isolatie kunnen woningeigenaren hun woningen verduurzamen zonder schade aan te richten aan de natuurlijke leefomgeving van deze dieren.

Het toepassen van natuurvriendelijke isolatie houdt in dat woningen vooraf ‘natuurvrij’ worden gemaakt. Dit betekent dat eventuele bewoners van de spouwmuren of dakranden, zoals vleermuizen en vogels, de kans krijgen om het pand te verlaten voordat de isolatie begint. De provincie Groningen heeft deze aanpak omarmd en biedt via gecertificeerde isolatiebedrijven de mogelijkheid om woningen op een natuurvriendelijke manier te isoleren. Voor meer informatie over natuurvriendelijk isoleren in Groningen en om een gecertificeerd isolatiebedrijf te vinden, kunnen geïnteresseerden terecht op isolatiebedrijfgroningen.com.

Natuurvriendelijke isolatie is niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een wettelijke verplichting. De Omgevingswet, die de bescherming van inheemse planten- en diersoorten regelt, verbiedt het beschadigen van nesten of verblijfplaatsen en het verstoren of doden van beschermde dieren. Het is daarom van groot belang dat isolatiewerkzaamheden zorgvuldig worden uitgevoerd om de natuurlijke leefomgeving van deze dieren te behouden. Woningeigenaren die kiezen voor een bedrijf dat volgens de NVI-methode werkt, dragen bij aan de bescherming van de biodiversiteit in Groningen.

Voor huiseigenaren in Groningen is het essentieel om op de hoogte te zijn van de vereisten bij het verduurzamen van hun woning. Natuurvriendelijke isolatie maakt het mogelijk om aan deze vereisten te voldoen zonder dat er onnodige schade wordt toegebracht aan de natuur. Hoewel bepaalde verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie van de binnenmuur en bodem- en vloerisolatie, zonder natuurvrij maken kunnen worden uitgevoerd, is dit niet het geval bij spouwmuurisolatie en dakisolatie. In deze situaties moeten gecertificeerde isolatiebedrijven worden ingeschakeld die getraind zijn in natuurvriendelijk isoleren.

Daarnaast werkt de provincie Groningen aan nieuw beleid om het proces van natuurvriendelijk isoleren verder te vergemakkelijken. Momenteel is de verwachting dat dit beleid eind 2024 meer vorm zal krijgen. Het doel is om individuele huiseigenaren in de toekomst te ontlasten door hen vrij te stellen van de verplichting om zelf ecologisch onderzoek en vergunningen aan te vragen. Dit betekent dat zij direct kunnen profiteren van een natuurvriendelijke isolatieaanpak zonder dat dit extra kosten of vertragingen met zich meebrengt.

Trainingen voor isolatiebedrijven
In de tussentijd organiseert de provincie Groningen trainingen voor isolatiebedrijven om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de NVI-standaarden. Deze trainingen zijn gericht op het natuurvrij maken van woningen en het veiligstellen van de leefomgeving van beschermde diersoorten. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat zowel de biodiversiteit als de verduurzaming van woningen hand in hand kunnen gaan in de provincie Groningen.

Met de invoering van natuurvriendelijke isolatie toont Groningen aan dat het mogelijk is om milieubewust te verduurzamen zonder inbreuk te maken op de natuurlijke leefomgeving van dieren. Dit initiatief biedt niet alleen bescherming voor kwetsbare diersoorten, maar draagt ook bij aan de bredere doelstellingen voor duurzaamheid en energiebesparing in de provincie.






Meer nieuws uit Groningen

18 september 18:15De 4 Mijl van Groningen is bijna uitverkocht met recordaantal lopers
17 september 12:27Inwoners betrokken bij opzet toezicht op risico’s Groningenveld
16 september 07:34Mercedes zwaar beschadigd in Groningen na explosie
14 september 22:51FC Groningen speelt in extremis gelijk tegen Feyenoord: 'We zijn ultiem beloond'
14 september 20:54Man ernstig gewond na steekincident in Peperstraat in Groningen
14 september 20:40Zelfs ruime voorsprong niet genoeg voor Feyenoord: zege in Groningen knullig uit handen gegeven
14 september 18:15FC Groningen speelt na knappe comeback met 2-2 gelijk tegen Feyenoord. Lees de wedstrijd hier terug.
13 september 18:00Premier Schoof presenteert regeerakkoord, dit staat erin over Groningen
13 september 13:56Brian Priske kiest Quinten Timber als opvolger van Geertruida, maar moet puzzelen op middenveld
11 september 11:17FNV staakt bezetting kantoor VNO-NCW in Groningen om vroegpensioenregeling
10 september 21:00Rondje Groningen: Speelt er iets tussen Rutte en de nieuwe burgemeester van Veendam?
9 september 08:56Groningen introduceert natuurvriendelijke isolatie
7 september 13:52Invalsweg Groningen vanaf A28 maand dicht
7 september 09:00Vertraging bij herplaatsing loopbrug en seinhuis Hoofdstation Groningen
6 september 23:53Belgische club Beerschot neemt aanvaller Krüger over van FC Groningen
5 september 16:45Primeur: Eerste ongeluk op de nieuwe zuidelijke ringweg. 'Mooi om te zien dat alles werkt'
5 september 11:52Ook opluchting over vertrek Schuiling: 'Hij is volgens mij nooit bij een wedstrijd geweest'
4 september 21:06Gemeente Groningen beraadt zich nog op financiering bed-bad-brood
4 september 16:58FC Groningen in oefenduel onderuit tegen SC Cambuur
4 september 14:56Gezochte man in zaak overleden schoonmaker is avond ervoor gezien in Groningen (update)
RSS.