menu
zoek

Nieuws Groningen

Verdachte aangehouden voor verschillende drugsafvaldumpingen in Groningen

dinsdag 11 juni 2024, 08:11 uur

De politie heeft een verdachte uit Wormer aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij verschillende drugsafvaldumpingen in de provincie Groningen. In december 2023 trof de politie op drie locaties in totaal honderden jerrycans met chemicaliën aan en startte daarop een onderzoek. Binnen dat onderzoek kwam deze 33-jarige verdachte, die maandag 10 juni is aangehouden, naar voren.

Waar: Smedemaweg in Groningen

Honderden jerrycans Op donderdag 14 december trof de politie op de Smedemaweg in Huizinge rond de honderd jerrycans aan. Op vrijdagochtend 15 december werden vervolgens ongeveer honderd jerrycans aangetroffen bij de Euvelgunnerweg in Groningen. Later op de ochtend werden tot slot nog eens rond honderd jerrycans en ander afval aangetroffen bij de N46 ter hoogte van Middelstum. Afval uit drugslab Uit onderzoek is gebleken dat de chemicaliën in de jerrycans drugsafval zijn en hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn uit een drugslab. Ook zijn er andere afvalresten gevonden. In Middelstum ging het bijvoorbeeld om goederen die gebruikt kunnen worden bij de productie van synthetische drugs. Politieonderzoek Het Team Milieu van de Eenheid Noord-Nederland is onder leiding van het Openbaar Ministerie, Functioneel Parket (OM FP) na het aantreffen van de jerrycans en het afval direct een onderzoek gestart naar de herkomst van het afval en mogelijke verdachten. Dit onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van de 33-jarige man uit Wormer. Het onderzoek is nog niet afgerond en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Verband tussen dumpingen Kort na de vondst van het drugsafval heeft de politie gevraagd of er mensen zijn die iets gehoord of gezien hebben of mogelijk meer weten van de dumpingen. Er is gesproken met buurtbewoners. Uit sporenonderzoek ontstond het vermoeden dat de drie dumpingen aan elkaar gelinkt kunnen worden en de aangetroffen chemicaliën waarschijnlijk afkomstig zijn uit een drugslab. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. Tips en informatie De politie is nog steeds op zoek naar aanvullende informatie of tips, die interessant kunnen zijn voor het onderzoek. Weet u meer over de afvaldumpingen, maar heeft u dit nog niet met ons gemeld? Of heeft u iemand horen praten over het dumpen van afval? Of is er bij u in de buurt sprake van verdachte signalen? Laat het ons dan weten door uw tips door te geven via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Schadelijk en grote gevaren De aanpak van drugslabs en het onderzoek van dumpingen is een van de prioriteiten in onze aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dumpingen van chemisch- of drugsafval zijn gevaarlijk omdat de stoffen zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig kunnen zijn. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen, wat leidt tot waterverontreiniging, met alle schadelijke gevolgen van dien. Daarnaast kost het opruimen van het afval de maatschappij veel geld. Het afval is mogelijk afkomstig uit drugslabs en brengt grote gevaren met zich mee. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. Ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie synthetische drugs is levensgevaarlijk, zeker als een drugslab zich in bewoond gebied bevindt. Het is daarom belangrijk om signalen of vermoedens altijd te delen met de politie.


» Politie.nl

Kaart nieuws Groningen. Locatie nieuws: 53.34773 / 6.67758 Smedemaweg
Smedemaweg in Groningen


dinsdag 11 juni 2024, 19:30 uur
112-blog: Kapotte trein tussen Groningen en Zwolle • Auto's rijden op elkaar in Nietap
RTV NoordIn dit liveblog houden we je deze dinsdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven.
» RTV Noord
dinsdag 11 juni 2024, 10:49 uur
300 gedumpte jerrycans in Groningen leiden politie naar man uit Wormer (33)
RTV N-HEen 33-jarige man uit Wormer is maandag aangehouden op verdenking van het dumpen van zo'n driehonderd jerrycans met drugsafval in Groningen. Dat zou in december vorig jaar zijn gebeurd op verschillende plekken in de noordelijke provincie.
» RTV N-H
dinsdag 11 juni 2024, 09:21 uur
Verdachte uit Noord-Holland aangehouden voor drugsafvaldumpingen in Groningen
RTV NoordEen 33-jarige man uit Wormer is maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het dumpen van zo'n driehonderd jerrycans met drugsafval. Dat gebeurde in december vorig jaar, op drie verschillende plaatsen in onze provincie.
» RTV Noord
dinsdag 11 juni 2024, 08:53 uur
Verdachte aangehouden voor verschillende drugsafvaldumpingen in Groningen
Blik op NieuwsDe politie heeft een verdachte uit Wormer aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij verschillende drugsafvaldumpingen in de provincie Groningen. In december 2023 trof de politie op drie locaties in totaal honderden jerrycans met chemicaliën aan en startte daarop een onderzoek. Binnen dat onderzoek kwam deze 33-jarige verdachte, die maandag 10 juni is aangehouden, naar voren
» Blik op NieuwsFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Noord
Foto: RTV N-H
Foto: RTV Noord

Meer nieuws uit Groningen

24 juli 12:37Aanzienlijke schade na brand hoofdstation Groningen, maar verbouwing voorlopig op schema
23 juli 17:54Thijs Dallinga volgt Joshua Zirkzee op bij Bologna: binnen twee jaar van KKD naar Champions League
21 juli 22:23Flinke wateroverlast in oosten van het land: ambulance in de knel, spoedeisende hulppost gesloten
20 juli 14:40Vermiste 78-jarige Stadjer overleden aangetroffen in het water
19 juli 22:35Man (26) aangehouden in Groningen voor opstellen bangalijst
19 juli 11:07Luciano Valente langer bij FC Groningen. 'Het geeft me nog iedere keer een enorme kick'
18 juli 11:59Bert Tinge, schrijver en zanger van FC Groningen-clublied 'Laat ons weer eens juichen', overleden
18 juli 11:46Ronald Koch is de nieuwe directeur van het IMG
18 juli 11:00De Niemeyer-fabriek in Groningen moet straks zeven dagen per week bruisen: zo gaat dat eruit zien
17 juli 14:50Gaat het nieuwe station later open door de brand bij het Hoofdstation in Groningen? Vijf vragen
17 juli 10:22112 Nieuws: Geen treinen tussen Zwolle en Groningen door brand
16 juli 16:52KNMI waarschuwt voor 'stevige onweersbuien'
15 juli 20:00Bezoekers Trump-expositie in Groningen: 'Bang voor waar Amerika naartoe opdrijft'
15 juli 14:43Provincie wil hoogspanningslijnen ondergronds: 374 masten kunnen weg uit landschap
13 juli 20:15Magere zege voor FC Groningen tegen Rot Weiss Erfurt laat zien dat er concurrentie is in de spits
12 juli 20:42Regenval leidt ook in noorden en oosten van het land tot flinke wateroverlast
12 juli 15:49Isak Määttä verlaat FC Groningen en keert terug naar zijn vaderland
11 juli 21:10Rekenkamer: leg fietsbeleid van Drenthe en Groningen beter vast
11 juli 21:00Rondje Groningen: Kraantje is weer Pappie!
11 juli 13:00Je kunt weer schade melden bij het IMG in heel Groningen en Noord-Drenthe
RSS.