menu
zoek

Nieuws Groningen

Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

woensdag 15 maart 2023, 08:30 uur

Gisteren hoorden zes personen op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen.

Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen. Persoonsgerichte aanpak Het belangrijkste doel : het doen stoppen van deze praktijken door een persoonsgerichte aanpak. Marcel Boven van de recherche in Groningen: “Het uitgangspunt is investeren in de lange termijn. Dat betekent ook dat niet strafrecht alléén het meest effectief is. Je kijkt naar de problematiek rondom een verdachte. In sommige gevallen is het duidelijk dat iemand hulpverlening nodig heeft. Met alleen straffen is er een grote kans op herhaling. Daarom werken we samen met de reclassering, bieden we schuldhulpverlening aan en worden er stopgesprekken gevoerd. Verstoren criminele proces Officier van Justitie Jan Hoekman: “Als politie en OM richten we ons bij gedigitaliseerde criminaliteit niet alleen op het opsporen van daders, maar ook op het verstoren van het criminele proces. Door een nauwe samenwerking en snelle afhandeling kunnen we veel aangiftes opvolging geven en geldezels aanpakken op een dag als deze. Het vergroot ook meteen de kans om uit te komen bij de ronselaars van de geldezels, vaak de hoofddaders achter deze delicten”. Resultaten Door de persoonsgerichte aanpak lopen de afdoeningen uiteen. Zo kreeg één persoon een strafbeschikking in de vorm van 30 uur werkstraf. Met vier personen werd een stopgesprek gevoerd door o.a. wijkagenten. Eén verdachte moet zich verantwoorden voor de rechter. Politie en het Openbaar Ministerie willen in de toekomst vaker op deze manier geldezels aanpakken. Word geen geldezel Je stelt je bankrekening beschikbaar in ruil voor geld of dure spullen. Het is te mooi om waar te zijn en je komt van een koude kermis thuis. Je faciliteert oplichters en de pakkans is bij jou het grootst. Je bent altijd traceerbaar, met alle gevolgen van dien, zoals het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de schulden terecht komen. Word daarom geen geldezel! Geef nooit je pinpas af en neem nooit geld op in opdracht van iemand anders. Word je benaderd? Neem contact op met de politie, dat kan ook anoniem.   Een geldezel, ook wel moneymule genoemd, is vaak de eindschakel bij vele vormen van gedigitaliseerde criminaliteit. Als iemand z’n bankpas en/of rekening en pincode geeft, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezel. Hiermee maakt een geldezel zich soms bewust, maar soms ook onbewust, schuldig aan het witwassen van illegaal verkregen geld en blijft de crimineel anoniem. De geldezel heeft vaak het idee dat dit niet strafbaar is, en denkt iemand een dienst te verlenen.


» Politie.nl


Kaart nieuws Groningen. Locatie nieuws: 53.22223 / 6.56334


donderdag 16 maart 2023, 16:49 uur
Justitie geeft waarschuwingen af aan Marktplaats-‘geldezels’
CrimesiteJustitie in Groningen heeft zes zogenaamde ‘geldezels’ boetes opgelegd en een taakstraf. Een verdachte moet zich voor de rechter verantwoorden. De officier van Justitie in de zaak legt aan Crimesite uit waar de zaak om draait.
» Crimesite
woensdag 15 maart 2023, 19:00 uur
Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld
Blik op NieuwsZes personen hoorden dinsdag op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen. Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen.
» Blik op NieuwsMeer nieuws uit Groningen

9 juni 18:04Enquête gaswinning had alles in zich voor val Rutte-IV, behalve timing. 'Dat kun je cynisch noemen'
9 juni 16:53Marco Rente definitief van Heracles naar Groningen: "Moeilijk om deze reis te beëindigen"
9 juni 16:00Ouderenzorg doet noodkreet aan de minister: 'Haal ons het mes van de keel'
9 juni 10:32Druk kruispunt in Groningen week dicht voor werkzaamheden. Straks niet meer linksaf
9 juni 06:46Arriva wil met de trein naar Parijs, wat hebben reizigers uit Friesland daaraan?
8 juni 17:02Na ontslag bij FC Groningen gaat Fledderus aan de bak bij Eredivisie CV
8 juni 16:22Dennis van der Ree volgend seizoen assistent-trainer Go Ahead Eagles
8 juni 11:16Treinverkeer op traject Groningen-Leeuwarden weer opgestart na aanrijding
8 juni 05:00Rutte weigert op te stappen. Hoe geloofwaardig is de premier nog? | Podcast Naschokken
7 juni 17:53Subsidie voor Noord-Nederlandse agrariërs om stikstofuitstoot te verminderen
7 juni 11:12Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber geeft niet op: hoger beroep komt eraan
7 juni 11:10Komt verdediger Marco Rente naar FC Groningen?
7 juni 10:30Dag twee van het gasdebat: Deel oppositie zegt vertrouwen in Rutte op
6 juni 22:47Internetleverancier Rodin failliet verklaard, maar daar merken klanten voorlopig niets van
6 juni 17:03Twee mannen uit Groningen aangehouden voor grootschalige verzekeringsfraude
6 juni 16:01Midden-Groningen zoekt nieuwe locatie voor 179 Oekraïense vluchtelingen
6 juni 12:55Marcel Groninger als assistent van Dick Lukkien naar FC Groningen
2 juni 15:22Onderdoorgang bij Gyas in Groningen weer open voor fietsers
2 juni 13:05Ombudsmannen roepen Kamer op tot scherpte in uitvoering maatregelenpakket Groningen
1 juni 19:20Rechtbank Groningen zet vergunningen voor garnalenvissers nog verder onder druk
RSS.


Advertentie: Wat is vandaag de stroomprijs per uur?