menu
zoek

Nieuws Etten Leur

Etten-Leur - Alerte passant en agent in vrije tijd houden pinpasfraudeur aan

dinsdag 2 augustus 2022, 15:42 uur

We hielden maandag 1 augustus 2022 een 17-jarige jongen uit Almere aan voor onder andere pinasfraude. De oplichter was op het moment van de aanhouding in de woning van het 83-jarige slachtoffer aan het rommelen met haar digitale bankgegevens. Hij heeft meer dan 1000 euro buitgemaakt.

Een buurtbewoner van het slachtoffer fietst maandag 1 augustus aan het einde van de middag door Etten-Leur en ziet een onbekende jongeman bij de 83-jarige vrouw binnenstappen. De fietser vertrouwt het niet, belt een politieagent die hij kent, en vertelt over zijn gevoel dat er iets niet klopt. De politieagent, die op dat moment geniet van zijn vrije dag, vermoed direct dat het gaat om pinpasfraude en snelt naar de woning van de vrouw. Bankmedewerker De vrouw opent de deur voor de politieagent in vrije tijd en geeft aan dat ze niemand binnen mag laten van de ‘bankmedewerker’. De politieman zegt dat er vermoedelijk iets niet juist is en stapt de woning binnen. Binnen ziet hij een jongeman aan tafel zitten met enkele bankpapieren om hem heen. Mevrouw geeft aan dat de jongeman een medewerker van de bank is en dat ze eerder op de dag door de bank was gebeld omdat personen geld van haar rekening probeerden te stelen. Tijdens datzelfde telefoongesprek zou de bank hebben gezegd dat ze haar geld veilig wilden stellen en dat hiervoor een bankmedewerker naar haar woning zou komen. Ze moest alleen nog even haar pinpas en het apparaatje waarmee ze inlogt voor digitaal bankieren in een enveloppe stoppen en aan de bankmedewerker overhandigen. De politieagent houdt, na het horen van het klassieke pinpasfraudeverhaal, de jongeman aan en belt de meldkamer. Zijn, door de meldkamer aangestuurde, politiecollega’s komen ter plaatse en brengen de 17-jarige jongen uit Almere over naar het politiecellencomplex. Tweede aanhouding             De alerte fietser, die de politieman in vrije tijd attendeerde op de pinpasfraudezaak, zag ook dat voor de woning van de 83-jarige vrouw een auto stond te wachten met daarin een andere onbekende man. Na de aanhouding van de 17-jarige jongen is de auto plotseling verdwenen. De bestuurder van het desbetreffende voertuig, een 22-jarige jongen uit Kudelstaart, is later op de avond alsnog aangehouden in zijn woonplaats.

Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Verder zijn ze bedreven in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een andere instantie, uw dochter of zoon of andere zogenaamde vertrouwde bekende. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van enige spoed of urgentie. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk! Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit, is belangrijk om wanneer u digitaal gaat, de standaard regels van de ABC in acht neemt. De ABC methode staat voor: A = alert blijven Te mooi om waar te zijn, is niet oké Blijf op de hoogte Klik nooit zomaar op een link B = bescherm jezelf Blijf up-to-date met updates Gebruik sterke wachtwoorden Gebruik actuele anti-virus programma’s Maak offline back-up’s C = check altijd Vertrouw je het niet, verbreek het contact Check de contactgegevens van de afzender


» Politie.nl


Kaart nieuws Etten Leur. Locatie nieuws: 51.57832 / 4.64497


dinsdag 2 augustus 2022, 17:27 uur
Pinpasfraudeur (17) opgepakt in huis van 83-jarige vrouw
BN DeStemETTEN-LEUR - De politie heeft maandag een pinpasfraudeur opgepakt in het huis van een 83-jarige vrouw in Etten-Leur. De 17-jarige verdachte uit Almere deed zich voor als bankmedewerker en had de bejaarde vrouw al 1.000 euro afgetroggeld. Een alerte buurtbewoner tipte de politie.
» BN DeStemFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: BN DeStem

Meer nieuws uit Etten Leur

14 september 13:46Auto’s vliegen in brand op rijdende trein in Brabant na kapotrijden bovenleiding
2 augustus 17:27Pinpasfraudeur (17) opgepakt in huis van 83-jarige vrouw
11 mei 06:03Groen licht voor reclamemast langs A58, ondanks waarschuwingen van Rijkswaterstaat
7 mei 09:23Aanhouding na ongeval op snelweg
18 februari 10:30Wachtlijsten tot zeven maanden voor zwemles: ‘Het is harken’
29 mei 12:01Kapotte bout mogelijk oorzaak geknakte kraan: ‘Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen’
27 maart 15:24Niet eerder lekte uit wie Michelinster krijgt, eigenaars Tilia blij verrast
22 december 09:30Eigenaar van bedrijf ziet inbrekers op camerabeelden
17 november 10:44Etten-Leur - Getuigen gezocht van woningoverval Etten-Leur
17 augustus 11:42Meer dan 150 stormschademeldingen, voor groot deel uit Brabant
6 juni 09:43Vier auto's in brand
13 mei 21:37Motorrijder gaat hard onderuit en raakt gewond
8 april 15:12Opvallend: hologram legt je de coronaregels uit in winkels van Jumbo
24 september 11:28Buurt over schoten op dakdekkers: ‘Ik dacht dat het een klappertjespistool was’
25 augustus 16:04Steekpartij in woning in Etten-Leur: man (25) gewond, dader op de vlucht
1 mei 20:09Wesley en Yolanthe moeten aannemer forse schadevergoeding betalen voor Ibiza-villa
RSS.