menu
zoek

Nieuws Enschede

Nederland - Opnieuw megavangst vuurwerk na Duitse samenwerking

dinsdag 20 december 2022, 13:00 uur

De Nederlandse politie heeft in nauwe samenwerking met de Duitse politie opnieuw een grote hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen. Een eerste schatting gaat uit van circa 250.000 kilo vuurwerk, dat lag opgeslagen in een bunkercomplex circa 20 kilometer over de grens bij Enschede. Het vuurwerk was bestemd voor illegale verkoop aan Nederlandse particulieren met een KvK-inschrijving.

Dreun Jack Sijm, vuurwerkspecialist van de politie: “Door internationaal samen te werken, lukt het ons om opnieuw een dreun uit te delen aan de illegale handel in vuurwerk. Veel van het aangetroffen vuurwerk is verboden voor Nederlandse consumenten, omdat het te gevaarlijk is. Hiernaast hebben we vuurwerk gevonden van de zwaarste categorie zoals shells. Shells zijn massaexplosief, levensgevaarlijk en worden gebruikt tegen hulpverleners.  Het is goed dat we deze partij van de straat houden.” Regels omzeilen Daniëlle van Ieperen, Officier van Justitie: “De verkoop van vuurwerk is gebonden aan strikte regels en alleen de laatste dagen van het jaar toegestaan. De verdachten probeerden de regels te omzeilen door te vragen om een KvK-inschrijving en te doen alsof er sprake is van professionele handel. Zij verkochten het jaar rond vuurwerk dat zwaarder en gevaarlijker is dan toegestaan in Nederland en Duitsland. In werkelijkheid zijn hun afnemers namelijk geen vuurwerkprofessionals, maar bijvoorbeeld huisvaders en illegale handelaars. Eén van de verdachten worden ook verdacht van het witwassen van hun opbrengsten.” Doorzoekingen en inbeslagnames De verdachten boden het vuurwerk te koop aan op hun website, waarna het kon worden opgehaald bij vuurwerkwinkels net over de grens in Duitsland. De winkelvoorraad is inbeslaggenomen. Doorzoekingen bij de verdachten vinden plaats in Den Haag, Enschede en Haaksbergen. In Duitsland vinden in het bunkercomplex en op nog zeven locaties doorzoekingen plaats. Het gaat om vier vuurwerkwinkels, een afhaalpunt en twee vestigingsadressen van de bedrijven van de verdachten. Vuurwerk dat al is verkocht en opgehaald, wordt zoveel mogelijk door de politie teruggehaald bij de kopers. De verdachten worden vervolgd. Haags onderzoek De politie in Den Haag startte samen met het OM ongeveer een jaar geleden met het onderzoek, na een anonieme tip te combineren met informatie uit andere vuurwerkonderzoeken. Tijdens het onderzoek is er samengewerkt met de Duitse politie, justitie, ILT, Douane, Europol en de eenheid Oost Nederland die allen een waardevolle bijdrage aan het onderzoek hebben geleverd. Taskforce De politie heeft in de afgelopen jaren extra ingezet op internationale samenwerking en opsporing om de illegale handel in vuurwerk bij de bron aan te pakken. Een speciale Taskforce Vuurwerk is hiervoor in het leven geroepen. Samen met diverse diensten binnen de politie, ketenpartners en internationale partners zijn al meerdere successen behaald. Zo is recent de grootste hoeveelheid vuurwerk tot nu toe in beslag genomen (350.000 kilo). Ook is vorige maand voor het eerst in Nederland een handelaarsnetwerk op Telegram platgelegd.


» Politie.nl
dinsdag 20 december 2022, 17:34 uur
Megavangst: 250.000 kg vuurwerk in Duitse bunker voor Nederlandse markt
Blik op NieuwsIn nauwe samenwerking met de Duitse politie heeft de Nederlandse politie opnieuw een grote hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen. 'Een eerste schatting gaat uit van circa 250.000 kilo vuurwerk, dat lag opgeslagen in een bunkercomplex in Duitsland op circa 20 kilometer over de grens bij Enschede', zo meldt de politie dinsdag.
» Blik op Nieuws
dinsdag 20 december 2022, 15:19 uur
250.000 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Duitse bunker van Hagenaar
Omroep WestEen Hagenaar is aangehouden vanwege een enorme vuurwerkvondst in Duitsland. In meerdere bunkers, net over de grens met Nederland, werd ruim 250.000 kilo aan illegaal vuurwerk gevonden. Samen met een andere verdachte, uit Enschede, heeft hij geprobeerd om de vuurwerkverkoopregels te omzeilen.
» Omroep West
dinsdag 20 december 2022, 14:53 uur
Politie vindt kwart miljoen kilo aan vuurwerk van Nederlanders in Duitsland
NU.nlDe Nederlandse en Duitse politie hebben dinsdag een megavondst vuurwerk gedaan. In een bunkercomplex op ongeveer 20 kilometer voorbij de Duitse grens bij Enschede vonden ze maar liefst 250.000 kilo aan vuurwerk. Dat zou zijn bestemd voor illegale verkoop aan Nederlandse particulieren. Er zijn twee mensen aangehouden.
» NU.nl
dinsdag 20 december 2022, 14:28 uur
Megavangst van ruim 200.000 kilo vuurwerk in bunkercomplex na Duitse samenwerking
de TelegraafIn een bunker ongeveer 20 kilometer over de Duitse grens bij Enschede is zo’n 250.000 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Het zware vuurwerk was bestemd voor de Nederlandse markt. Er zijn twee personen aangehouden. Een daarvan wordt ook verdacht van het witwassen van de opbrengsten, meldt de politie dinsdag.
» de Telegraaf
dinsdag 20 december 2022, 14:20 uur
Tweede megavangst illegaal vuurwerk van het jaar (VIDEO)
CrimesiteVoor de tweede keer dit jaar heeft de politie in Duitsland een enorme voorraad illegaal in beslag genomen. Het lag opgeslagen in oude NAVO-bunkers op ongeveer twintig kilometer van de Nederlands grens in de buurt van Enschede. Het gewicht van de voorraad is ongeveer 250.000 kilo. De politie zegt dat er twee verdachten zijn aangehouden die […] Het bericht Tweede megavangst illegaal vuurwerk van het jaar (VIDEO) verscheen eerst op Crimesite.
» Crimesite
dinsdag 20 december 2022, 13:50 uur
Politie neemt 250 ton illegaal vuurwerk in beslag dat was bestemd voor Nederland
RTV OostDe politie heeft in Duitsland een enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen dat was bestemd voor Nederlandse klanten. Het gaat om een partij van liefst 250.000 kilo die lag opgeslagen in een bunkercomplex in Ochtrup, 20 kilometer over de grens bij Enschede. De politie heeft invallen gedaan in onder meer Enschede en Haaksbergen.
» RTV OostFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep West
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV Oost

Meer nieuws uit Enschede

20 maart 11:44Nederlandse cybercriminelen opgepakt in Enschede en Roemenië
19 maart 19:42LIVE eredivisie | FC Twente en AZ sluiten 26ste speelronde af in Enschede
17 maart 22:29FC Twente Vrouwen bereikt diep in blessuretijd halve finale beker
8 maart 19:24Dennis Schouten trekt zich terug, Yvonne Coldeweijer neemt zijn plek in
7 maart 15:59Extra stakingsdag: donderdag geen treinen tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede
4 maart 10:21Youtube-presentator Dennis Schouten in gezicht gestoken tijdens het uitgaan in Enschede
3 maart 12:04Duitser dreigt met bom op stationsplein in Enschede
24 februari 19:30Keolis blijft kampen met uitvallende treinen: dit is er aan de hand
22 februari 22:05Voortvluchtige Cumali Ata zit inmiddels straf uit in Turkije
22 februari 10:01Bizarre wending in onderzoek naar omgebrachte Enschedeër Jihad Jafo
19 februari 22:26Dode in vrachtwagen aangetroffen in Enschede, politie doet onderzoek
12 februari 21:09Streuer neemt afscheid: "Het is moeilijk om een jaar met twee technisch directeuren te werken"
9 februari 20:44Kudus schiet Ajax naar kwartfinale KNVB-beker door treffer tegen FC Twente
9 februari 15:38Eigenaar Hoogeveense supermarkt blijft drie maanden langer vast zitten voor moord op Jihad Jafo
9 februari 14:51Gezellig feestje eindigt in bloedige steekpartij: man (20) moet anderhalf jaar de cel in
6 februari 17:52Nieuwe verdachte (53) aangehouden voor betrokkenheid bij dood Jihad Jafo
3 februari 10:21UPDATE: Agenten vallen naast recyclebedrijf ook woning binnen in Enschede
2 februari 15:125 redenen waarom casino's weer populair worden in Europa
29 januari 18:11Chagrijn overheerst bij Feyenoord: ‘We laten tegen Ajax en FC Twente vier punten liggen’
26 januari 16:21Eigenaar Hoogeveense supermarkt langer vast in moordzaak Enschedeër
RSS.