menu
zoek

Nieuws Den Haag

Den Haag / Warnsveld - Overleden politieman niet opgenomen in Tuin van Bezinning

donderdag 7 december 2023, 15:30 uur

Het tragische overlijden van collega Robert-Jan Hartman voldoet niet aan de voorwaarden om te worden opgenomen in de Tuin van Bezinning. Dat heeft het onafhankelijke bestuur van de Tuin laten weten aan korpschef Henk van Essen. Hij had Robert-Jan – die in 2014 door een noodlottig ongeval overleed – voorgedragen om alsnog op het monument bijgeschreven te worden.

De Tuin van Bezinning is een nationaal monument in Warnsveld, opgericht als eerbetoon aan en herdenkingsplek voor politiemensen die zijn omgekomen ‘in the line of duty’. Dat betekent dat de betrokken collega moet zijn overleden als direct gevolg van de uitvoering van het politiewerk. Op grond daarvan werd Robert-Jan niet opgenomen in de Tuin. Eerdere verzoeken daartoe werden door voorgaande besturen van de onafhankelijke stichting – die verantwoordelijk is voor het beheer – niet gehonoreerd. Hij verrichtte immers geen operationele werkzaamheden tijdens het fatale ongeval. 

Noodlottig ongeval Robert-Jan kwam tijdens een teambuildingsactiviteit ongelukkig ten val op een klim- en tokkelbaan. Toen een stalen zekeringskabel afbrak, raakte hij bekneld onder water. Robert-Jan werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en overleed zes dagen later. Hij werkte toen in basisteam Lek en Merwede. Robert-Jan werd 42 jaar oud. De tragische gebeurtenis heeft nog altijd een grote impact op zijn familie, vrienden en collega’s. Ter nagedachtenis aan Robert-Jan is zijn naam in 2019 bijgeschreven op een gedenksteen bij het hoofdbureau van de Eenheid Rotterdam. Ook zetten nabestaanden en collega’s zich de afgelopen jaren in om Robert-Jan op te laten nemen in de Tuin van Bezinning.

Aanvraag korpschef Met het oog op de langgekoesterde wens van de nabestaanden en een aanpassing van de statuten in 2021 waarin ook een hardheidsclausule is toegevoegd, heeft korpschef Henk van Essen in oktober van dit jaar het bestuur van de Tuin van Bezinning officieel gevraagd om Robert-Jan alsnog op te nemen. De korpschef heeft het bestuur gevraagd of de teambuildingsactiviteit die leidde tot het noodlottig ongeval kan worden gezien als een vaardigheidstraining die indirect onderdeel uitmaakt van politiewerk.

Dilemma De voordracht zorgt voor een enorm moreel dilemma, schrijft het bestuur van de Tuin nu in zijn antwoord. Zij herkennen en erkennen de tragiek van het ongeval en de enorme impact die dit nog altijd heeft op nabestaanden en collega’s. Deze zijn immers onmiskenbaar. Na zorgvuldige afweging van alle belangen stemt het bestuur uiteindelijk niet in met de voordracht. Indachtig het doel en de waarde van de Tuin valt een teambuilding niet onder een vaardigheidstraining- of oefening waarmee uitdrukkelijk gedoeld wordt op activiteiten die direct in het verlengde liggen van operationeel politiewerk. Concreet gaat het dan om risico’s die zijn verbonden aan IBT of specialistische trainingen van bijvoorbeeld DSI. De teambuildingsactiviteit die Robert-Jan het leven kostte kan niet als zodanig worden beschouwd en ook de omstandigheden waaronder hij is overleden passen niet in de context van “the line of duty”.  


» Politie.nl

Kaart nieuws Den Haag. Locatie nieuws: 52.07207 / 4.29300


donderdag 7 december 2023, 16:20 uur
Naam van omgekomen agent Robert-Jan Hartman toch niet op monument, ondanks advies korpschef
de StentorKorpschef Henk van Essen heeft positief geadviseerd. Toch komt de naam van de overleden agent Robert-Jan Hartman niet op het nationaal politiemonument Tuin van Bezinning in Warnsveld. Hartman is in 2014 om het leven gekomen bij een teambuildingsactiviteit.
» de StentorFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Den Haag

5 maart 08:30Hoger beroep tegen politicus Richard de Mos van start: dit moet je allemaal weten
4 maart 11:04Oeps: peperdure sportwagen gaat kopje onder
1 maart 06:15Weer harde knal bij voordeur, straat ruim afgezet
29 februari 23:20Tien verdachten van rellen tussen Eritreeërs blijven langer vast
29 februari 22:01Automobilisten negeren rood kruis en krijgen lekke band door glas op de weg
29 februari 11:13Veel twijfel in Tweede Kamer over voortzetten wietproef: ‘Geen geëxperimenteer met onze jeugd’
28 februari 17:01Tieners opgepakt na weer een mislukte ontploffing in Den Haag
28 februari 14:17Extern onderzoek naar rellen Eritreeërs, Van Zanen had eerder op de hoogte willen zijn
27 februari 22:26Man bedreigde gezin met zwaard omdat hij niet mee mocht op vakantie
27 februari 20:50Eritrese feest in dagen voor rellen door andere gemeenten geweigerd
27 februari 17:00Overvallers bedreigen en mishandelen ouders en zoon en zoeken geld en kluis
26 februari 14:05Vermoedelijk drugslab boven wasstraat in Den Haag aangetroffen
25 februari 17:36Aanhouding bij explosie Ravelstraat
23 februari 16:51Hand van man vliegt in brand na mislukte explosie voor woning in Den Haag
23 februari 16:47Twee mannen die zijn opgepakt voor rellen Den Haag blijven langer vastzitten
23 februari 16:15Vrouw ernstig gewond door brand in Den Haag
21 februari 18:49Roep om Aleksej Navalnyweg bij Russische ambassade in Den Haag
21 februari 15:16Politie ontving zeventig tips over rellen tussen Eritreeërs in Den Haag
20 februari 18:28Rotterdammer (28) dag voor rellen al aangehouden voor oproep tot geweld bij Eritrese bijeenkomst
20 februari 18:17Maastrichtenaar opgepakt voor betrokkenheid bij rellen met Eritreeërs in Den Haag
RSS.