menu
zoek

Nieuws Delft

Hoe de wijken in alle provincies van Nederland schoon blijven

maandag 21 oktober 2024, 11:52 uur

Wanneer je op vakantie gaat naar een ander land, dan krijg je doorgaans veel verschillende indrukken. Zeker wanneer je met het vliegtuig gaat, want binnen korte tijd ben je dan op een hele andere plaats ergens in de wereld en dat brengt een bijzonder gevoel met zich mee. De temperatuur is ineens anders, je ziet bordjes met vreemde talen, de straten en mensen zien er anders uit en ga zo maar verder.

En iets wat je ongetwijfeld ook vaak opvalt: hoe schoon of vies het op bepaalde plaatsen is. Dan hebben we het niet alleen over achterstallig onderhoud, maar ook over hoe de straten eruit zien, of er veel zwerfafval ligt en de bekende andere zaken. Een schone plaats geeft direct een mooi visitekaartje af en dat is ook een van de redenen waarom gemeenten en provincies in Nederland de wijken graag schoonhouden. Mensen die werken bij de gemeente spelen daarbij natuurlijk een belangrijke rol, maar het zijn vooral de inwoners die een wijk kunnen maken of breken. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat je wijk schoon blijft?

Motiveer elkaar!
Je zal waarschijnlijk merken dat wijken met veel sociale cohesie over het algemeen schoner zijn in vergelijking met wijken alwaar er meer individualistisch wordt geleefd. Dit heeft een duidelijke reden: mensen hebben daar een goede band met elkaar en ze hebben dan ook meer voor elkaar over. Er worden dan vaker zogenaamde zwerfafvaldagen georganiseerd en dan gaat een groep gezamenlijk aan de slag om al het afval op te ruimen. En ook kun je gezamenlijk een stuk tuin of straat adopteren en die goed onderhouden met reinigingsapparatuur die je bijvoorbeeld bij Altec Parts kunt aankopen.

Mensen aanspreken op hun gedrag
In principe kan het leven best eenvoudig zijn: wanneer iedereen zijn rommel netjes weggooit en de gemeente alles netjes onderhoudt, dan is het niet heel ingewikkeld om een wijk schoon te houden. Echter, in de praktijk is dit helaas niet het geval, want de gevolgen voor het weggooien van iets is natuurlijk niet zo groot. De pakkans is klein en als je al een boete krijgt, dan is die relatief laag. Straffen werkt dan ook niet, maar je kunt mensen wel aanspreken op hun moraal. Als je in een wijk woont waarin mensen elkaar aanspreken op hun gedrag, dan zal je zien dat mensen sneller het gedrag aanpassen omdat ze de relevantie ervan inzien en ook ervaren hoe vervelend andere buurtbewoners het vinden.

Werken met kwaliteitsniveaus
In sommige gemeenten, zoals Delft, wordt ook met bepaalde kwaliteitsniveaus gewerkt Aan de hand van enkele punten kan dan worden vastgesteld hoe het niveau in de openbare ruimte is. In Delft zijn er voor elk niveau een bepaalde criteria. Als er nergens afval in de straat ligt, de afvalbakken leeg zijn en er weinig onkruid is, dan valt de wijk onder niveau A+. Ligt er echter veel afval op straat en zijn vrijwel alle afvalbakken vol, dan valt een openbare ruimte onder niveau D.






Meer nieuws uit Delft

21 oktober 11:52Hoe de wijken in alle provincies van Nederland schoon blijven
27 augustus 10:54Rijlessen in Delft? Lees dan dit artikel!
22 augustus 23:12Twee tieners opgepakt op verdenking poging explosie woning overleden Vlaardingse loodgieter
6 augustus 18:00Deze enorme roofvis duikt steeds vaker op: ‘Tanden als schuurpa­pier’
6 augustus 06:56Twee brandjes in dezelfde straat
31 juli 14:4326-jarige Capelse man opgepakt voor plofkraak station Delft
25 juli 17:37Verdachte zaak dode vrouw Delft is 78-jarige echtgenoot
24 juli 17:18Jongen (17) aangehouden, 46-jarige man ernstig mishandeld
24 juli 13:25Getuigen gezocht na vuurwerkexplosie
23 juli 11:18Dode gevonden in woning, verdachte aangehouden
19 juli 21:48Slachtoffer van zware mishandeling 'ernstig gewond' naar ziekenhuis
5 juli 12:25Onderwijsminister Eppo Bruins dreigt met ingrijpen bij TU Delft om sociale veiligheid
30 juni 12:55Man (20) ernstig gewond bij schietpartij in woonwijk, politie lost schot bij aanhouding
30 juni 12:41Delftenaar ernstig gewond na schietpartij
27 juni 05:54Seniorencomplex ontruimd na brand, tientallen bewoners op straat
14 juni 19:28Geen straf voor agent die 18-jarige Wessel doodschoot in Delft
4 juni 06:25Betogers aangehouden na beëindiging pro-Palestijnse demonstratie bij TU Delft
1 juni 13:47Vier auto's door brand verwoest, vermoedelijk brandstichting: 'Ik hoorde twee explosies'
28 mei 12:36Muurschildering Piet Hein gevonden bij restauratie grafmonument in Delft
23 mei 12:36TU Delft gaat samenwerking met Israëlische instellingen niet delen: 'Zorgen over veiligheid'
RSS.