Remblokken en profieldiepte: Cruciale factoren voor verkeersveiligheid
vrijdag 28 maart 2025, 12:17 uurRemblokken spelen een onmisbare rol in de veiligheid van een voertuig. Na verloop van tijd treedt slijtage op en zal de effectiviteit afnemen; het is dan ook van belang om remblokken tijdig te vervangen. Ook de profieldiepte van de banden van een voertuig is cruciaal in het minimaliseren van ongevallen. In dit artikel bespreken we de invloed van remblokken en profieldiepte op de veiligheid van een voertuig.
Het belang van remblokken en profieldiepte
Remblokken
Remblokken hebben de ongekend belangrijke taak om een voertuig tot stilstand te brengen. Wrijving ontstaat wanneer remblokken tegen de remschijven drukken. De bewegingsenergie wordt op deze manier omgezet in warmte; dit leidt tot vermindering van vaart en uiteindelijk stilstand van het voertuig.
Tijdige controle van de remblokken is essentieel. Als voorbeeld nemen we de Toyota Aygo. Hoewel er verschillende factoren van invloed zijn, is het een goede richtlijn om de staat van de remblokken van dit voertuig jaarlijks of elke 20.000 tot 30.000 km te controleren. De vervangingsfrequentie van de remblokken van een Toyota Aygo is vooral wordt sterk beïnvloed door gebruikersomstandigheden en rijgedrag. Autodoc raadt aan om naast de remblokken ook de conditie van de remschijven te inspecteren. Versleten schijven kunnen namelijk de prestatie van nieuwe remblokken verminderen.
Profieldiepte
De profieldiepte van een band is de diepte van de groeven in het rubberoppervlak. Een optimale profieldiepte biedt een goede grip op de weg en een stabiele rijervaring in verschillende weersomstandigheden. Zoals Autodoc zegt: de minimale profieldiepte voor banden bedraagt wettelijk gezien 1,6 mm. Toch raden deze experts aan om de banden ruim voordat ze deze conditie bereiken te vervangen. Het risico op aquaplaning wordt op deze manier geminimaliseerd.
De ANWB testte de prestaties van versleten banden op een nat wegdek. Ze ontdekten dat het verschil in grip en remprestaties tussen versleten en nieuwe banden aanzienlijk is. Banden onder het wettelijke minimum hebben tot 70% minder grip op natte wegen. Ook bleek, zoals Autodoc al op hun website constateerde, dat banden met het minimumprofiel van 1,6 slechter presteerden dan banden met een dieper profiel.
Wanneer is het tijd voor vervanging?
Een bekende uitspraak van Amit Kalantri luidt "Take care of your car in the garage, and the car will take care of you on the road". Het onderhouden van een voertuig is cruciaal voor eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. In noodsituaties en verschillende weersomstandigheden dienen remblokken en banden in optimale staat te verkeren, tijdige vervanging is noodzakelijk.
Remblokken vervangen
Een indicatie van versleten remblokken is onder andere:
- Een schurend of piepend geluid tijdens het remmen
- Een verminderde respons van de remmen
- Trillingen in het rempedaal
Banden vervangen
Een diep profiel helpt bij het afvoeren van water en het behouden van grip, een ondiep profiel kan daarentegen leiden tot aquaplaning en verminderde controle. De De weersomstandigheden in Nederland verschillen per regio, desondanks krijgt het hele land jaarlijks te maken met veel regenval en natte wegen. De profieldiepte van een band kan worden gecontroleerd met een dieptemeter of schuifmaat. Laten we bekijken wanneer het tijd is om de banden te vervangen.
- Zomerbanden: Voor optimale veiligheid wordt het door professionals als Autodoc aangeraden om zomerbanden te vervangen wanneer deze een profieldiepte van 2 mm bereiken. Bij brede zomerbanden geldt 3 mm.
- Winterbanden: Het profiel van nieuwe winterbanden is ongeveer 9 mm diep. Wanneer de profieldiepte rond de 4 mm komt, wordt het aangeraden de banden te vervangen. Vooral in de winter is optimale grip van groot belang.
Een goede staat van de remblokken en banden is essentieel voor veiligheid op de weg. Regelmatige controles en tijdige vervanging minimaliseren eventuele risico's. Veilig rijden begint bij goed onderhoud.
Meer nieuws uit Amsterdam
