menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Zware explosie winkel Lambertus Zijlplein

vrijdag 3 november 2023, 15:48 uur

In de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november 2023 vindt er een zware explosie plaats bij een winkel aan het Lambertus Zijlplein in Amsterdam-West. Er ontstaat veel schade waarbij niemand gewond raakt. De recherche is een onderzoek gestart en is dringend op zoek naar getuigen en beelden.

Waar: Lambertus Zijplein in Amsterdam

Rond 01.13 uur belt een melder de politie en zegt een harde knal te hebben gehoord en een lichtflits met daarna rook te hebben gezien ter hoogte van een winkel aan het Lambertus Zijlplein. Agenten gaan direct naar de winkel en treffen een ravage aan. Een raam van het pand is kapot, het plafond is ontploft en er liggen brokstukken op straat. Op het moment van de explosie zijn er geen medewerkers in de winkel aanwezig. Gelukkig raakt er niemand gewond maar het had zomaar anders kunnen zijn. De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) en specialisten van de Forensische Opsporing (FO) starten vervolgens het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat kort daarvoor een explosief bij de voordeur is achtergelaten en op afstand tot ontploffing is gebracht. Uit onderzoek blijkt dat een persoon, geheel in het zwart gekleed, vanuit de richting Sam van Houtenstraat naar het pand loopt en iets plaatst wat later een explosief blijkt te zijn. Getuigenoproep  De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze zware explosie. Beschikt u over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met u in contact. Heeft u daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden. Explosies Politie-eenheid Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang. Melden helpt Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen. BVH Nr: 2023249806


» Politie.nl

Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.37792 / 4.80182 Lambertus Zijplein
Lambertus Zijplein in Amsterdam


vrijdag 3 november 2023, 11:48 uur
Flinke schade na explosie bij viswinkel
CrimesiteIn Amsterdam heeft donderdagnacht een explosie plaatsgevonden bij een viswinkel. Daarbij is flinke schade ontstaan, maar er zijn geen gewonden gevallen. Scheuren De explosie werd rond 1.15 gehoord op het Lambertus Zijplein in de wijk Geuzenveld.
» Crimesite
vrijdag 3 november 2023, 11:10 uur
Explosie voor deur van visboer in Amsterdam
RTV N-HVoor de deur van een viswinkel op het Lambertus Zijlpein is vannacht een explosief afgegaan. De explosie heeft behoorlijke schade aangericht aan de winkel. De politie laat weten dat er geen gewonden zijn gevallen en dat zij op zoek zijn naar getuigen. 
» RTV N-HFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV N-H

Meer nieuws uit Amsterdam

2 maart 13:26Uitvaart in Amsterdam van doodgeschoten rapper Bigidagoe
1 maart 09:45Kritiek op gemeente na weghalen antisemitisme-interview Rob Oudkerk: "Voelt als censuur"
29 februari 15:46‘Dood van in IJ gevonden sekswerker was gevolg van heftig seksspel’
29 februari 13:16Politie pakt twee mannen op na explosie in flat
28 februari 17:43Femke Halsema krijgt tweede termijn als burgemeester van Amsterdam
28 februari 15:58Vermoedelijke schutter rapper Bigidagoe op luchthaven Parijs aangehouden
28 februari 15:40Amsterdams zwembad kort ontruimd vanwege 'penetrante' lucht
28 februari 14:15Explosie Amsterdam-Noord dreunt nog na: ’Wraak voor moord op rapper Bigidagoe’
28 februari 08:08Mogelijk link explosies Amsterdam en dood rapper, 'war' op muren gekalkt
27 februari 13:31Amsterdamse politiemedewerker geschorst om onderzoek fraude
27 februari 13:07‘Dit viel op bij uitspraak Marengo-proces’
27 februari 06:57NS past dienstregeling HSL toch aan: trein minder per uur
26 februari 17:45Bebloede 'lijken' voor Duitse consulaat Amsterdam neergelegd
26 februari 17:06NU+ | Geweldraps en schietpartijen: dit was de leefwereld van rapper Bigidagoe
25 februari 20:18Palestina-demonstranten bij herdenking Februaristaking: ’Vreselijk, doe dat niet hier’
25 februari 10:18Klimaatactivist zit een nacht vast op politiebureau na blokkade A10
24 februari 16:17Moedeloos na nieuwe XR-betoging: ’Ze lachen iedereen uit en komen overal mee weg’
23 februari 19:21Make Up Your Mind komt met concert naar Ziggo Dome
22 februari 22:20Werk van Limburgse kunstenaar is met Amerikaanse lander Odysseus mee naar maan
22 februari 21:20Kenneth Taylor schiet Ajax in verlenging naar achtste finale Conference League
RSS.