menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Media-uitspraak politiechef Paauw in zaak Sammy Seewald te stellig

zaterdag 18 juni 2022, 14:00 uur

Vrijdag heeft korpschef Van Essen na advies van de klachtencommissie een reactie gegeven over de klacht van de familie van Sammy Seewald. Hij kwam op 13 augustus 2020 om het leven nadat hij bij zijn aanhouding door twee agenten werd neergeschoten. De ouders van de omgekomen Seewald hadden een klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw naar aanleiding van zijn uitspraak in de media dat ‘een agent door de verdachte met het mes in zijn vest is gestoken.’

Naar aanleiding van de klacht erkent politiechef Paauw dat deze uitspraak te stellig was. Paauw: “Ik had kort na het heftige incident terughoudender moeten zijn in mijn uitspraak in de media. In de kern komt het erop neer dat ik beter ‘in de richting van’ had kunnen zeggen.“ Paauw baseerde zijn uitspraak aan de hand van informatie die op het moment voorhanden was, zo is in het portofoonverkeer gezegd dat er ingestoken was op het vest van een politieambtenaar. Paauw is vrijwel direct na het voorval naar de plek gegaan waar het zich heeft afgespeeld en sprak met betrokken agenten. Hun ervaringen gaven een heel ander beeld dan het sentiment dat rondging op sociale media. Zo werd onder meer verspreid dat de agenten Sammy geliquideerd hadden. Met zijn uitspraak wilde Paauw tegenwicht bieden aan deze ongefundeerde en onjuiste uitlatingen. De suggestie van de klagers dat Paauw met zijn uitspraak politiemensen wilde beïnvloeden of de naam van Sammy in een kwaad daglicht wilde stellen, is iets waar hij zich absoluut niet in herkent en vindt ook geen grond in de feiten. In mei 2021 concludeerde het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek van de Rijksrecherche dat de betrokken collega’s niet strafrechtelijk worden vervolgd. Zij hebben vanuit een noodweersituatie gehandeld concludeert het Openbaar Ministerie. Er was een zodanig gevaarlijke situatie ontstaan dat er direct gericht moest worden geschoten om het gevaarlijke gedrag van de man te laten stoppen. Gezien de zeer dreigende situatie en het zeer korte tijdsbestek was er geen tijd meer om eerst een waarschuwingsschot af te vuren. De verdachte maakte volgens het OM met het mes zwaaiende en stekende bewegingen in de richting van de bovenlichamen en hals van drie agenten. Uit het forensisch onderzoek is geconcludeerd dat er geen beschadigingen op het veiligheidsvest aanwezig zijn die gerelateerd kunnen worden aan de stekende bewegingen. Dat wil echter niet zeggen dat het vest niet geraakt is. Paauw: “Vanaf het moment dat ik hoorde over wat er met Sammy gebeurd is, heb ik meegeleefd en wilde ik met de ouders in gesprek. Zij zijn hun zoon verloren, een groot en zwaar verlies en ik kan mij goed voorstellen dat de ouders niet toe waren aan een gesprek met mij. Pas in het gesprek tijdens de klachtenprocedure heb ik mijn oprechte deelneming kunnen uitspreken. Ik vind het belangrijk om te leren van een zaak zoals die van Sammy, juist vanwege het onomkeerbare leed dat ons dienstwapen kan veroorzaken. Als portefeuillehouder geweldsmiddelen binnen de politie, maak ik mij persoonlijk hard voor de inzet van minder zware geweldsmiddelen dan het dienstwapen. Voorbeeld hiervan is het inmiddels ingevoerde stroomstootwapen. Ik realiseer mij goed dat mijn woorden het leed van de ouders van Sammy niet kunnen verzachten, maar als politie zullen wij ons blijven inspannen om zoveel als mogelijk te voorkomen dat de inzet van politiegeweld dodelijk afloopt.”  


» Politie.nl

Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.36809 / 4.87830


zaterdag 18 juni 2022, 19:23 uur
Politiechef Paauw was te stellig over door politie gedode Duitser
de TelegraafDe Amsterdamse politiechef Frank Paauw had in de media terughoudender moeten zijn, nadat in augustus 2020 in Amsterdam Nieuw-West een verwarde man uit Duitsland door agenten was doodgeschoten. Na een klacht van de ouders van de 23-jarige Duitser en een uitspraak van de klachtencommissie erkent Paauw nu dat hij te stellig is geweest.
» de Telegraaf



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Telegraaf

Meer nieuws uit Amsterdam

28 maart 14:12Overval op waardetransport in Amsterdam
27 maart 05:43Jort Kelder wint hoger beroep over nepadvertenties op Google
26 maart 09:37Station Amsterdam Zuid uren dicht door plofkraak
25 maart 12:14Advocaat Roethof zes weken geschorst om lekken informatie
25 maart 12:05Win als eerste twee kaarten voor Diana Ross in Ziggo Dome
25 maart 11:30Zwollenaar (30) die dreigde te gaan schieten in kantoor Marktplaats is weer vrij
23 maart 10:11Verdachte aangehouden na bedreiging Marktplaats
22 maart 15:53Recherche doet onderzoek na vondst overleden man in water bij Amstel hotel
22 maart 14:57Vrouw (80) doodgestoken in Amsterdamse woning, vrouw (21) aangehouden
20 maart 17:2715-jarige gearresteerd voor zware explosie in Amsterdam-ZO
20 maart 14:17'Medische missers, schrikbewind en angstcultuur bij afdeling anesthesiologie in Amsterdam UMC'
20 maart 14:14Rechtbank: KLM misleidde consumenten met rooskleurige duurzaamheidsreclames
19 maart 21:16Politie vermoedt misdrijf na vondst overleden man in Amsterdamse woning
18 maart 19:29NVWA onderzoekt mogelijkheden om yoga met puppy's aan te pakken
17 maart 14:30Explosie op klaarlichte dag bij flatwoning in Amsterdam-Zuidoost (UPDATE)
15 maart 16:31Verpleegkundige aangevallen met steekvoorwerp, ziekenhuispersoneel geschokt
15 maart 11:59Anouar Taghi kijgt 26 jaar cel voor rol bij moord advocaat Wiersum
15 maart 10:09Verdachte (20) aangehouden voor nachtelijke autobranden Zuidoost-Drenthe
14 maart 12:00LIVE Conference League | Ajax hoopt opnieuw goed voor de dag te komen tegen Aston Villa
14 maart 11:00Joodse gemeente noemt handelen gemeente bij demonstratie Holocaustmuseum 'onbegrijpelijk'
RSS.