menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Politie houdt bij toeval voortvluchtige Britse crimineel aan

donderdag 19 mei 2022, 10:10 uur

Op zaterdag 14 mei heeft de politie een 39-jarige Brit aangehouden voor het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Maar dit bleek achteraf niet het enige dat de man op zijn kerfstok had.

Waar: Scheldestraat in Amsterdam

Op een zonnige zaterdagmiddag zagen politieagenten in burger een aantal mannen op een terras van een café aan de Scheldestraat zitten. Eén van de mannen viel op door zijn gedrag; hij zat continu op zijn telefoon, stond regelmatig op om te bellen en ging weer zitten om vervolgens weer nerveus in zijn mobiel te duiken. Nu is dit gedrag natuurlijk geen misdrijf. Maar het is bij de politie bekend dat bij diverse horecagelegenheden in deze omgeving, criminele activiteiten plaatsvinden. Dit was voor de politieagenten reden dit groepje in de gaten te houden.

Niet in de haak Niet veel later verlieten twee mannen uit het groepje het terras en liepen in de richting van een parkeergarage in de buurt. De onherkenbare politieagenten volgden het tweetal en hoorden dan dat één van hen overduidelijk in de Engelse taal sprak. Dit was voor de agenten nog een signaal dat iets misschien niet helemaal in de haak was. Het is bij de Amsterdamse politie namelijk ook algemeen bekend dat personen met de Britse nationaliteit, die zich bezighouden met illegale praktijken, onderdak zoeken in Amsterdam.

Stopteken en ijdele hoop Uiteindelijk liep het duo de parkeergarage in en stapte in een auto. Op dit moment hadden de agenten al besloten dat ze de auto aan de kant wilden zetten en de identiteit van de inzittenden wilden controleren. De bestuurder verliet de parkeergarage en kreeg even later een stopteken. In eerste instantie leek de automobilist te stoppen, maar stapte vervolgens direct de auto uit om het op een rennen te zetten. Na een korte achtervolging, werd de bestuurder (een 18-jarige man zonder vast woonadres) in de kraag gevat door onopvallende politieagenten. De passagier bleef echter rustig zitten, vermoedelijk in de hoop dat de politie enkel achter de bestuurder aanging. De bijrijder kwam van een koude kermis thuis, want niet veel later klopten politieagenten op het raam en vroegen hem naar zijn identiteit. De man had geen geldig identiteitsbewijs bij zich, maar gaf de agenten wel een naam. De politie vertrouwde het alleen niet en hield ook deze man aan.

Gevangenisstraf van 10 jaar Op het politiebureau bleek dat de bestuurder van de auto niet in het bezit was van een rijbewijs en nog een geldboete had openstaan. Zijn passagier bleek een ietwat groter geheim te hebben. In eerste instantie hield de man vol dat hij een juiste naam had opgegeven. Maar de agenten bleven vertrouwen op hun onderbuikgevoel en besloten deze naam op te zoeken op internet. Na een korte zoekslag, bleek al snel dat de man wel de juiste achternaam en woonplaats in Engeland had opgegeven, maar een valse voornaam had verstrekt. De zoekopdracht op de achternaam in combinatie met woonplaats van de Brit, leverde namelijk al snel interessante informatie op. Er plopte een foto op van een veroordeeld Brits crimineel die nog tien jaar gevangenisstraf in Engeland moet uitzitten. Deze man wordt sinds 2021 door het Britse Openbaar Ministerie gezocht en wordt onder andere verdacht van betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Deze foto kwam overeen met de man die op dat moment in een Amsterdamse ophoudcel zat. De Brit werd met deze informatie geconfronteerd en zag in dat hij geen kant meer op kon. Hij bevestigde de gezochte man op de foto te zijn. 

Interpol en overlevering Nadat de verdachte zijn werkelijke identiteit had bevestigd, bleek dat de Brit Interpol (een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit) gesignaleerd stond. Ook was tegen de man een Internationaal Aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De overleveringsprocedure is gestart.


» Politie.nl


Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.37344 / 4.90454 Scheldestraat


donderdag 19 mei 2022, 14:55 uur
Politie pakt per toeval voortvluchtige Brit die nog 10 jaar de cel in moet
de TelegraafAgenten hebben in Amsterdam bij toeval een 39-jarige Britse crimineel aangehouden die nog tien jaar de cel in moet. Hij werd sinds 2021 gezocht omdat hij is veroordeeld voor onder meer handel in cocaïne, meldt de politie.
» de TelegraafFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Telegraaf

Meer nieuws uit Amsterdam

2 juli 19:15In beeld | Honderden betogers op de Dam spreken zich uit voor abortusrecht
1 juli 14:05De Nederlandsche Bank maakt excuus voor slavernijverleden: ‘Opgericht met geld uit slavenhandel’
30 juni 11:29Halsema wil bedreigers persoonlijk confronteren
30 juni 10:57Verdachte van supermarkt-overval Amsterdam-Noord snel aangehouden
29 juni 14:46Politie: tieners in vuurwapenhandel
28 juni 18:49Strafeisen tot 30 jaar cel voor 'brute liquidatie' Rachid Kotar
28 juni 16:54'Jiskefet Encyclopedie' mag zonder dat duidelijk is dat Jiskefet niet de maker is
28 juni 16:54Hackers eisen miljoen van Artis, ICT-systemen liggen plat
27 juni 17:06RIVM: Apenpokkenvirus kan zich verspreiden bij Prides, geen extra maatregelen organisatie
24 juni 11:49Opnieuw levenslang voor Willem Holleeder
23 juni 17:50Tiener opgepakt voor doodschieten aan drillrapgroep gelieerde Akram el Idrissi (21)
23 juni 17:05Politie doet onderzoek na explosie in Amsterdam-West
23 juni 14:31Onderzoek: helft zwangeren werkt onder onveilige omstandigheden
22 juni 14:51Vrijspraak gevraagd voor verdachten liquidatie en moordpoging op zijn zoon (5)
22 juni 12:01Verdachte aangehouden na overval op slijterij
21 juni 19:21Negen verdachten aangehouden in Belgisch onderzoek naar phishing
21 juni 16:00Geen verband tussen aanvaring zwartrijders en overlijden conducteur
21 juni 11:56Kolencentrales mogen harder draaien, maar in Amsterdam blijft de wolkenfabriek uit
18 juni 19:23Politiechef Paauw was te stellig over door politie gedode Duitser
18 juni 18:28Deze fans wachten al de hele nacht op Billie Eilish
RSS.