Hoe wordt het woningprobleem aangepakt in de verschillende steden van Nederland?
dinsdag 24 oktober 2023, 10:36 uurIn Nederland moeten er op de korte termijn veel woningen worden gebouwd, want op dit moment is er in veel steden sprake van een woningtekort. Dit brengt natuurlijk verschillende problemen met zich mee. In de eerste plaats moeten veel studenten dan genoodzaakt thuis blijven wonen. Dit is natuurlijk slecht voor de ontwikkeling en ook voor de reputatie van Nederland als onderwijsland.
Daarnaast worden de woningen duurder, want door de krapte zijn de huren natuurlijk ook een stuk hoger. Om die reden is er tegenwoordig een speciale Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Maar wat zijn dan de plannen voor de toekomst? in dit artikel krijg je een overzicht.
Een integrale aanpak
Er is niet alleen in een specifiek gebied een woningprobleem, maar in principe in vrijwel alle steden van Nederland. Om die reden gaat het ministerie voor een integrale aanpak en daarom is het programma Woningbouw opgezet. Je ziet daarom op verschillende plaatsen in Nederland bouwterreinen ontstaan en die hebben ook draglineschotten nodig voor de vele voertuigen. Bij Ferix Solidbase kun je draglineschotten huren.
In het programma staat dat er in 2023 900.000 nieuwe woningen in Nederland moeten staan. In vijftien gebieden werken overheden met elkaar samen voor grootschalige woningbouw. Het is natuurlijk een flinke uitdaging en daarom zijn veel politieke partijen ook kritisch op het plan.
Woningen voor mensen met lagere inkomens
Laten we eerlijk zijn. Wanneer je veel geld hebt, dan kun je ook bij een woningtekort nog prima een woning huren. Je betaalt dan misschien wel te veel geld, maar je hebt in ieder geval wel onderdak.
Maar in Nederland zijn er ook veel mensen met een middeninkomen en een laag inkomen en die hebben natuurlijk ook recht op een woning. Om die reden trekt het kabinet 2 miljard uit voor de bouw van woningen voor mensen met een laag-en middeninkomen.
Deze woningen worden vooral gebouwd in regio’s met een groot woningtekort. Natuurlijk moeten de woningen gebouwd worden door particuliere verhuurders en woningcorporaties. Voor hen moet het ook financieel aantrekkelijk zijn en daarom geeft de overheid belastingkorting aan verhuurders die woningen met een lage huur bouwen.
Meer tijdelijke woningen
Het woningprobleem is niet zomaar opgelost, maar veel mensen hebben wel nu al een woning nodig. Om die reden is het kabinet van plan om tijdelijke woningen te bouwen. Het gaat dan om noodwoningen die praktisch zijn en tegen een betaalbare prijs geplaatst en gebouwd kunnen worden.
Dit zijn bijna alleen maar woningen die mensen direct nodig hebben. Denk aan mensen die na een scheiding op straat staan, internationale studenten maar ook mantelzorgers. Alleen de spoedzoekers komen momenteel in aanmerking voor de tijdelijke woningen, maar in de toekomst misschien ook andere mensen.